Облік і звітність у корпораціях

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 7.071.01.E.015
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: д.е.н., професор Яремко Ігор Йосафатович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета викладання дисципліни «Облік і звітність в корпораціях» полягає у набутті студентами теоретичних знань і методологічного підходу до практики ведення обліку та формування звітності вітчизняних публічних корпорацій. Вивчення цієї дисципліни сприятиме формуванню фахівців з бухгалтерського обліку відповідно до нових тенденцій використання фінансової звітності підприємств корпоративного типу на фінансових, фондових та інвестиційних ринках капіталу. З метою підготовки висококваліфікованих спеціалістів, обліково-аналітичного напрямку дисципліною передбачено засвоєння особливостей формування показників у системі бухгалтерського обліку для цілей корпоративної звітності, підходів до приведення фінансової звітності вітчизняних корпорацій.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: інтегральна компетентність(ІНТ): Здатність розв’язувати складні завдання і проблеми у сфері професійної діяльності з обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог загальні компетентності: • вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. фахові компетентності: • здатність формулювати завдання, удосконалювати методики та впроваджувати сучасні методи фінансового та управлінського обліку, аналізу, аудиту і оподаткування у відповідності зі стратегічними цілями підприємства; • здатність проводити наукові дослідження з метою вирішення актуальних завдань теорії, методики, організації та практики обліку, аудиту, аналізу, контролю та оподаткування.
Результати навчання: В результаті вивчення змістового модуля студент повинен: – засвоїти: порядок формування показників у системі бухгалтерського обліку для забезпечення публічної корпоративної звітності за принципами, виробленими у міжнародній практиці. – уміти: сформувати інформаційну базу на основі стандартизованих показників бухгалтерського обліку для забезпечення процесу корпоративної звітності вітчизняними підприємствами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: – пререквізити: Бухгалтерський облік управлінні підприємством – корреквізити: Організація бухгалтерського обліку
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна розглядається через сукупність методів, які базуються на системних принципів агрегування стандартизованих показників за вітчизняними регламентаціями до міжнародних підходів подання корпоративної звітності, адаптування показників облікового процесу щодо власного капіталу, розподілу і використання фінансових результатів у публічних корпораціях, набуття застосування вмінь конвергенції стандартів фінансової і корпоративної звітності та стандартів оцінки. Теоретичний матеріал охоплює 7 тем, в яких висвітлено найважливіші аспекти ведення обліку і складання звітності підприємств корпоративного типу.
Опис: Особливості обліку і звітності підприємств корпоративного типу. Приведення фінансової звітності вітчизняних корпоративних утворень до міжнародних стандартів фінансової звітності.Використання фінансової і корпоративної звітності на фондових і фінансових ринках.Конвергенція стандартів фінансової і корпоративної звітності та стандатів оцінки. Облік власного капіталу. Ринкова і балансова вартість власного капіталу господарського суб’єкта: паритети цінотворення. Облік, розподіл і використання фінансових результатів у публічних корпораціях.Консолідація фінансових звітів складноструктурних корпорацій. Материнська й дочірні фірми – формування фінансових і корпоративних звітів.
Методи та критерії оцінювання: – поточний контроль 40% (виконання практичних завдань, виконання контрольної роботи) – підсумковий контроль 60% (виконання залікового контролю)
Критерії оцінювання результатів навчання: усне опитування - 10 робота на практичних заняттях - 10 виконання та захист контрольної роботи - 20 заліковий тестовий контроль - 60
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Войнаренко М.П., Пономарьова Н.А., Замазій О.В.Міжнародні стандарти фінансової звітності та аудиту. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2020. – 488 с. 2. Пархоменко В. М., Малюга Н. М. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами: навч. посіб. Київ: 2019. 120 c. 3. Петришин Л. П. Звітність підприємства / Л.П.Петришин, Т.В. Сиротюк. Навч.посібник. – Вид-во «Новий світ – 2000», 2018. – 440 с. 4. Лучко М. Р. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами / М. Р. Лучко, І. Д. Бенько. – Тернопіль : Екон. думка ТНЕУ, 2016. – 360 с. 5. Кузнецова С. О. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами : навчальний посібник / С. О. Кузнецова, І. Б. Чернікова. – Х. : «ЛІДЕР», 2016. – 318 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).