Професійна та цивільна безпека

Спеціальність: Туризмознавство
Код дисципліни: 7.242.01.O.003
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: Нагурський Олег Антонович, д.т.н., професор,
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета викладання дисципліни – формування у майбутніх фахівців умінь для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також усвідомлення майбутніми фахівцями нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у конкретній галузі.
Завдання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників при здійсненні ними професійної діяльності у туристичній галузі через ефективне управління охороною праці. 2. Засвоєння студентами новітніх теорій, методів і технологій з прогнозування надзвичайних ситуацій, побудови моделей їхнього розвитку, визначення рівня ризику та обґрунтування комплексу заходів, спрямованих на відвернення надзвичайних ситуацій, захисту персоналу об’єктів господарювання, населення, матеріальних та культурних цінностей в умовах надзвичайних ситуацій, локалізації та ліквідації їхніх наслідків. 3. Формування відповідальності у посадових осіб і фахівців колективну та власну безпеку. 4. Оцінювати відповідність санітарно-гігієнічних умов праці на робочому місці державним нормам. Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: Загальних: 1. Орієнтація на безпеку (ЗК6). 2. Уміння діяти на основі етичних міркувань (ЗК12). 3. Уміння діяти із соціальною відповідальністю та громадянською свідомістю (ЗК15). 4. Орієнтація на збереження навколишнього середовища (ЗК18). Спеціальних (фахових): 1. Базові знання наукових понять, теорій і методів, необхідних для розуміння принципів роботи та функціонального призначення устаткування та засобів у сфері туризму (СФК3). 2. Базові знання основних нормативно-правових актів та довідкових матеріалів, чинних стандартів і технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів в галузі туризму (СФК4). 3. Знання основ охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки при організації туристичної діяльності (СФК6).
Результати навчання: Студенти повинні: - вміти забезпечувати гарантії щодо збереження здоров’я і працездатності працівників при здійсненні ними професійної діяльності у туристичній галузі через ефективне управління охороною праці; - знати новітні теорії, методи і технології з прогнозування надзвичайних ситуацій, побудови моделей їхнього розвитку, визначення рівня ризику та обґрунтування комплексу заходів, спрямованих на відвернення надзвичайних ситуацій, захисту персоналу об’єктів господарювання, населення, матеріальних та культурних цінностей в умовах надзвичайних ситуацій, локалізації та ліквідації їхніх наслідків; - бути відповідальними за колективну та власну безпеку; - вміти оцінювати відповідність санітарно-гігієнічних умов праці на робочому місці державним нормам.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Безпека життєдіяльності Основи охорони праці
Короткий зміст навчальної програми: Дана дисципліни передбачає вивчення питань охорони праці та цивільного захисту для об’єктів галузі туризму відповідно до особливостей професійної діяльності майбутніх фахівців. Основним завданням курсу є забезпечення гарантії збереження здоров’я людей у галузі туризму через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.
Опис: Правове та організаційне забезпечення охорони праці в туристичній галузі 1.1. Законодавча та нормативна база з питань охорони праці у сфері туризму 1.2. Аналіз причин травматизму в туристичній галузі 1.3. Соціальне страхування від нещасного випадку та професійного захворювання 1.4. Вимоги до забезпечення охорони праці в структурі соціальної відповідальності Міжнародні норми в галузі охорони праці, міжнародне співробітництво в галузі охорони праці 2.1. Застосування міжнародних договорів та угод 2.2. Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці 2.3. Основні напрямки співробітництва 2.4. Конвенції та рекомендації Міжнародної Організації Праці Забезпечення гігієни праці та виробничої санітарії у туристичній галузі 3.1. Аналіз умов праці в галузі за показниками важкості та напруженості трудового процесу 3.2.Санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в галузі туризму 3.3. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення приміщень, обладнання та устаткування в готельно-ресторанному комплексі 3.4. Основні положення безпечної експлуатації систем санітарно-гігієнічного забезпечення Техніка безпеки у сфері туризму 4.1. Вимоги безпеки до облаштування і утримання робочих місць у туристичній галузі 4.2. Вимоги безпеки праці під час експлуатації обладнання та оргтехніки 4.3. Загальні вимоги електробезпеки у приміщенні з ПК 4.4. Вимоги електробезпеки у приміщеннях готельно-ресторанного комплексу Забезпечення пожежної безпеки на об’єктах туристичної галузі 5.1. Пожежна профілактика та пожежна безпека 5.2. Система попередження пожеж 5.3. Протипожежний захист 5.4. Системи автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння Моніторинг небезпек, що можуть спричинити надзвичайні ситуації 6.1. Надзвичайні ситуації та причини їх виникнення 6.2. Галузевий та територіальний моніторинг довкілля та його основні показники 6.3. Паспортизація та реєстрація об’єктів підвищеної небезпеки 6.4. Зонування територій за ступенем небезпеки Спеціальна функція у сфері цивільного захисту 7.1. Критерії ідентифікації об’єктів господарювання, що підлягають декларуванню безпеки 7.2. Порядок декларування та ліцензування об’єктів підвищеної небезпеки 7.3. Відповідальність за завдану шкоду внаслідок експлуатації небезпечного об’єкту 7.4. Системи життєзабезпечення захисних споруд в разі виникнення надзвичайних ситуацій Забезпечення заходів і дій в межах єдиної системи цивільного захисту 8.1. Небезпеки і загрози техногенного характеру 8.2. Суть стійкості роботи об’єктів господарювання та організація і проведення дослідження стійкості його роботи 8.3. Методика оцінки стійкості роботи об’єктів господарювання 8.4. Шляхи і способи підвищення стійкості роботи об’єктів господарювання
Методи та критерії оцінювання: Засвоєння теоретичного матеріалу – тестовий контроль - 40 %. Виконання індивідуальних практичних завдань - 40 %. Виконання розрахунково-графічної роботи (контрольної роботи) - 20 %.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль: 1. Засвоєння теоретичного матеріалу – тестовий контроль. 2. Виконання індивідуальних практичних завдань. 3. Виконання розрахунково-графічної роботи (контрольної роботи). Підсумковий контроль: Диференційований залік (залік – з оцінкою).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Прак-тикум: Навчальний посібник. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2007. -495с. 2. Гогіташвілі Г.Г., Карчевскі Є.-Т., Лапін В.М. Управління охороною пра-ці та ризиком за міжнародними стандартами. – Київ: „Знання”, 2007. -367с 3. Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI-К: 97с. 4. Михайлюк В.О., Халмурадов Б.Д. Цивільна безпека: Навч. посібник.– К: Центр учбової літератури, 2008.– 158 с. 5. В.Г. Банько. Охорона праці в туристському комплексі: навч. посіб. – К. : КНТ, 2010. – 232с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).