Фінтех продукти

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.08.E.175
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Адміністративний та фінансовий менеджмент
Лектор: асист. Лукашевська У.Т.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: вміти: - критично осмислювати основні проблеми у сфері фінансових послуг та вибирати методи та інструментальні засоби, застосовуючи інноваційні підходи; - демонструвати знання та розуміння основних підходів до використання новітніх фінансових технологій; - розв’язувати складні непередбачувані проблеми, що виникають у сфері використання фінансових технологій у різних секторах фінансової системи; - обирати метод фінансового інжинірингу на основі аналізу його переваг та недоліків у конкретній ситуації; - аналізувати перспективи та тенденції розвитку фінансових технологій та проблеми цифрової безпеки. набути соціальних навичок (soft-skills): - здійснювати професійну комунікацію, ефективно пояснювати та презентувати матеріал, що стосується запровадження інновацій в основних секторах фінансової системи з урахуванням економічної вигоди та соціальних наслідків їх використання та забезпечувати оптимізацію комунікацій та зворотних зв’язків у системі управління інноваційним розвитком національної економіки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Управління інноваційно-інвестиційною діяльністю Адміністрування публічними проектами
Короткий зміст навчальної програми: Виникнення й поширення інноваційних фінансових продуктів, видів діяльності й організаційних форм спричиняє позитивні трансформації національної фінансової системи. Сьогодні впровадження інновацій на підприємствах, у комерційних банках, в страхових компаніях є систематичним процесом і каталізатором зростання індустрії фінансових послуг та формування нових сегментів фінансових ринків. Ці процеси вимагають знання фахівцями з економіки теорії, методології і практики інноваційного розвитку у провідних сферах фінансової системи та напрямів трансформування фінансових відносин під впливом сучасних інформаційних технологій та цифровізації економіки. Опанування курсу забезпечує формування у здобувачів вищої освіти здатності до сучасного економічного мислення та наукової роботи із встановлення і прогнозування напрямків модернізації фінансової системи в умовах інноваційних трансформацій економічного розвитку. Отримані компетентності дають можливість здійснювати постановку та реалізацію завдань широкого використання новітніх фінансових продуктів та технологій в усіх сферах фінансової системи держави.
Методи та критерії оцінювання: оцінювання практичної роботи - 40% екзамен - 60%
Рекомендована література: 1. Стратегія впровадження новітніх фінансових інструментів на ринках капіталу до 2025 року: НБУ URL: https://bank.gov.ua/about/refactoring/develop-strategy. 2. Федулова Л., Лебедєва Н. Фінансові інновації в модернізації економічної системи. Світ фінансів. 2011. Вип. 4. С. 7-18. 3. Филиппов Д. И. Финансовые инновации в условиях развития цифровой экономики. Креативная экономика. 2019. Т. 13. No 8. С 1503- 1520. doi: 10.18334/ce.13.8.40881. 4. ФІНТЕХ В УКРАЇНІ: тенденції, огляд ринку та каталог. Проект USAID «Трансформація фінансового сектору». URL: https://data.unit.city/fintech/fgt34ko67mok/fintech_in_Ukraine_2018_ua.pdf.