Загальна та неорганічна хімія
Спеціальність: Харчова хімія та експертиза
Код дисципліни: 6.102.01.O.002
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Фізична, аналітична та загальна хімія
Лектор: проф. Старчевський Володимир Людвікович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей:
загальних:
– ЗК1.Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
– ЗК3.Здатність працювати у команді.
– ЗК4.Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.
– ЗК5.Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій. ЗК6.Здатність спілкуватися іноземною мовою.
– ЗК7.Здатність спілкуватися з представниками інших професійних 7 груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).
– ЗК8.Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів)
– ЗК9.Прагнення до збереження навколишнього середовища
– ЗК10.Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації
– ЗК12. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.
фахових:
– ФК2. Здатність розпізнавати і аналізувати проблеми, застосовувати обґрунтовані методи вирішення проблем, приймати обґрунтовані рішення в області хімії.
– ФК3. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт виходячи із вимог хімічної метрології та професійних стандартів в галузі хімії .
– ФК7.Здатність здійснювати типові хімічні лабораторні дослідження.
– ФК8.Здатність здійснювати кількісні вимірювання фізикохімічних величин, описувати, аналізувати і критично оцінювати експериментальні дані .
– ФК10.Здатність до опанування нових областей хімії шляхом самостійного навчання.
– ФК11.Здатність формулювати етичні та соціальні проблеми, які стоять перед хімією, та здатність застосовувати етичні стандарти досліджень і професійної діяльності в галузі хімії (наукова доброчесність).
Результати навчання: • розуміти сучасний стан і шляхи розвитку хімії;
• усвідомлювати роль хімії в науково-технічному прогресі, створенні нових матеріалів на базі сучасних технологій;
• розв,язувати енергетичні проблеми, шляхом раціонального використання природних багатств і охорони природи;
• мати світоглядне знання хімічних теорій і законів;
• знати фізичні і хімічні властивості, практичне значення речовин, процеси, які протікають в біогеоцинозах;
• розуміти і описувати фізичні, хімічні, біохімічні, мікробіологічні процеси, які використовуються у харчових технологіях;
• усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Аналітична хімія,
• Фізична та колоїдна хімія;,
• Теоретичні основи харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми: Основні поняття і закони хімії. Властивості основних сполук та простих речовин (металів і неметалів), їх роль і застосування у харчових технологіях. Взаємозв,язок електронної структури атомів хімічних елементів з їх положенням у Періодичній системі та властивостями. Властивості води і розчинів неелектролітів та електролітів. Теплові явища при перебігу хімічних реакцій та процесів розчинення металів до різних агресивних середовищ, можливість корозійного руйнування технологічного обладнання та методи його захисту від корозії.
Опис: Дисципліна СК 7 (Загальна та неорганічна хімія) включає основні поняття і закони хімії. Передбачає вивчення властивостей основних класів неорганічних сполук та простих речовин (металів і неметалів) їх роль і застосування в харчових технологіях. Розглядає взаємозв’язок електронної структури атомів елементів з їх положенням в Періодичній системі та властивостями s-, p-, d-елементів (металів та неметалів), властивості води і розчинів неелектролітів та електролітів, теплові явища при перебігу хімічних реакцій та процесів розчинення, окисно-відновні реакції і їх роль у біологічних системах. Вивчає відношення металів до різних агресивних середовищ, можливість корозійного руйнування технологічного обладнання та методи його захисту від корозії.
Методи та критерії оцінювання: • усне опитування, письмові звіти з лабораторних робіт, тестовий поточний контроль (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
Критерії оцінювання результатів навчання: Загальна хімія
1. Основні поняття і закони хімії
закон збереження маси і енергії. закони газового стану.
2. Атомно-молекулярне вчення
3.Класифікація та номенклатура хімічних сполук
4. Будова атома
5.Хімічний зв'язок і структура молекул
6. Енергетика хімічних процесів
7. Хімічна кінетика і рівновага
8.Розчини. властивості розчинів неелектролітів
9. Розчини електролітів
10. Гідроліз солей
11. окисно-відновні реакції
Неорганічна хімія
12. Загальна характеристика неметалів
13. Властивості s- елементів (неметалів)
14. Властивості р- елементів (неметалів) ііі-v груп
15. Властивості р- елементів (неметалів )іv vіі груп інертні гази
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Яворський В.Т. Основи теоретичної хімії. Л.; НУ «Львівська політехніка», 2004. – 368с.
2. Н.В.Романова. Загальна та неорганічна хімія. К.; Ірпінь: ВТФ “Перун”, 2002. - 480с.
3. Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия. ¬ М.: Высш.школа, 1998. - 640 с.
4. Дей М., Селбин Д. Теоретическая неорганическая химия. - М.: Хими, 1976. - 568 с.
5. Карапетьнц М.Х., Дракин С.И. Общая и неорганическая химия. - М., Высш.шк., 1981. - 632 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).