Сучасні технологічні процеси перероблення полімерних і композиційних матеріалів

Спеціальність: Хімічні технології переробки полімерних та композиційних матеріалів
Код дисципліни: 7.161.06.O.012
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки пластмас
Лектор: професор Гриценко Олександр Миколайович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: -
Завдання: -
Результати навчання: - досконало знати усі сучасні техпроцеси виготовлення широкого асортименту виробів з полімерних та композиційних матеріалів; - оволодіти навичками опрацювання техпроцесів для виготовлення конкретних виробів, розрахунку техпараметрів, обгрунтування стадій та типу оснащення; - досконало володіти питаннями впливу технологічних параметрів на якість виробів і продуктивність процесу виробництва; - вміти оперативно реагувати на аномальні відхилення у техпроцесі і рекомендувати міроприємства з їх усунення; - розробляти рекомендації щодо використання технологічних відходів і створення безвідходних технологічних ліній; - володіти питаннями техніки безпеки і охорони праці та розробляти комплекс міроприємств конкретного виробництва.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Фізико-хімія і властивості полімерів; - Теоретичні основи технології переробки полімерів; - Полімерне матеріалознавство; - Обладнання та основи проектування виробництв; - Проектування виробів та оснащення.
Короткий зміст навчальної програми: 1. Класифікація сучасних технологічних процесів переробки полімерних та композиційних матеріалів. Технологічний процес та засоби до здійснення, обовязки технолога на виробництві. Підготовчі стадії в технології переробки – подрібнення, просіювання, усереднення партій, підсушування та зволожування, змішування та диспергування. Фізико-хімічні закономірності технології переробки пластмас, технологічні властивості сировини, текучість термопластів і реактопластів – вплив на техпроцес і властивості кінцевого виробу. 2. Технологічні процеси переробки пластмас методом лиття під тиском. Різновидності методу, опис і особливості холодноканального, гарячеканального, тунельного лиття термопластів, сендвіч-лиття, преслиття (двостадійне лиття), метод інтрузії, багатокомпонентне лиття, лиття з газом і з рідиною. Опис технологічного процесу виготовлення виробів з термопластів методом лиття під тиском (підготовчі, завершальні стадії та стадії формування), розрахунок та обгрунтування параметрів лиття, циклограма лиття за тиском і температурою; види браку та міроприємства з їх усунення. Особливі відмінності методу лиття під тиском реактопластів, основні стадії процесу та технологічні параметри. Технологічні процеси утилізації і переробки технологічних відходів термопластів і реактопластів. 3. Екструзійні технологічні процеси. Загальна характеристика екструзії та роботи екструдера, взаємозв'язок зон екструдера (завантаження, стискання, топлення, дозування), визначення продуктивності екструзійної установки залежно від перепаду тисків в екструдері і екструзійній головці. Технологічні процеси виготовлення полімерної плівки екструзією з роздуванням рукава, плоскощілинною екструзією – особливості технологій, параметри процесу та рекомендації щодо керування та впливу на якість виробу і продуктивність процесу. Аномальні відхилення та міроприємства з їх усунення. Процеси дублювання; технологія та параметри орієнтації плівки. Технологія виготовлення листів методом екструзії, формування полімерних труб та кабелів – опис стадій, обгрунтування параметрів, міроприємства з керування. Безвідходні технологічні лінії. Валкові методи формування плівок і листів, особливі техпроцеси вальцювання і каландрування, об'єднані техпроцеси для виготовлення каліброваних плівок з ПВХ. Технологічні процеси виготовлення порожнистих виробів замкненого об'єму – екструзією з видуванням у формі, литтєвим видуванням, ротаційним методом.
Опис: -
Методи та критерії оцінювання: - усне опитування, самостійні письмові роботи (40%); - підсумковий контроль (контрольний захід – екзамен): письмово-усна форма (60%)
Критерії оцінювання результатів навчання: -
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. О.В.Суберляк, П.І.Баштанник. Технологія переробки полімерних та композиційних матеріалів (видання ІІ доповнене) -2015, "Растр" -454с. 2. Бортников В.Г. Основы технологии переработки пластических масс: Учебное пособие для вузов. –Л.Химия, 1983, -304с. 3. Лапшин В.В. Основы переработки термопластов литьем под давлением –М.: Химия, -1974, -271с. 4. Гуль В.Е., Акутин М.С. Основы переработки пластмасс. –М.: Химия, 1985, -400с. 5. Sikora R/ Pretworstwo tworyw welkoczastecrkowych: Warszawa, 1993? -528 c. 6. Пахаренко В.А., Яковлева Р.А., Пахаренко А.В. Переработка полимерных композиционних материалов –Киев: Воля, 2006, -552 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Сучасні технологічні процеси перероблення полімерних і композиційних матеріалів (курсовий проєкт)

Спеціальність: Хімічні технології переробки полімерних та композиційних матеріалів
Код дисципліни: 7.161.06.O.013
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки пластмас
Лектор: Доцент Красінський В.В.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - вміти застосовувати експериментальні методи досліджень та роботи з технологічними об'єктами техпроцесів переробки полімерів; - вміти використовувати знання про сучасні методи одержання та переробки полімерних та композиційних матеріалів; - застосовувати новітні досягнення в науці для опрацювання сучасних техпроцесів формування виробів з одержаних матеріалів; - здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел (наукових і промислових); - вміти використовувати навички роботи з комп'ютером в галузі сучасних інформаційних технологій для рішення експериментальних і практичних завдань галузі переробки пластмас і композитів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - сучасні технологічні процеси переробки полімерних і композиційних матеріалів; - теоретичні основи технології переробки пластмас; - фізико-хімія полімерів; - основи метрології та оцінка якості сировини і пластмасових виробів.
Короткий зміст навчальної програми: 1. Назва, яка виноситься на титульну сторінку разом з прізвищем магістра, назвою ВУЗу, де виконана робота, рік оформлення, прізвище, посада і звання керівника. 2. Зміст – коротке позначення основиних розділів, частин, глав та інших частин курсового проекту. 3. Вступ – введення в коло проблем, постановка основного питання досліджень, значення проблеми, стан на сьогоднішній час, новизна і актуальність. 4. Літературний огляд з заданого питання. 5. Експериметальна частина включає опис вихідних матеріалів, методики досліджень, обробку експериментальних даних, узагальнення і висновки самого дослідження. 6. Висновки повинні відповідати тільки тому матеріалу, який виконаний в роботі. 7. Розроблення основних стадій технологічного процесу на основі одержаних результатів; опрацювання технологічної схеми формування виробу та технологічні розрахунки. 8. Заключення містить узагальнення найбільш суттєвих положень наукових досліджень, підводячи його підсумки, показує справедливість висунутих автором нових положень, а також висуває питання, котрі потребують вирішення. 9. Перелік літературних джерел.
Методи та критерії оцінювання: Письмово-графічно-усна форма - 100 балів
Рекомендована література: 1. О.В.Суберляк, П.І.Баштанник. Технологія переробки полімерних та композиційних матеріалів "Растр" -2015 (видання ІІ доповнене) -454с. 2. Лабораторний практикум з хімії та технології полімерів –Колективна праця під ред. Ірени Словінської/ -Варшава, 1999, -244 с. 3. Методические указания по дипломному проектированию для студентов 5 курса специальности 0828 "Технология переработки пластических масс" –Днепропетровск, 1983 -104 с. 4. Оленев Б.А., Морозкович Е.М., Колошин В.Ф. Проектирование производств по переработке пластических масс. –М.Химия, 1982 -256 с. 5. Каличев Э.Л., Саковцева М.Б. Свойства и переработка термопластов: справ.пособие –Л.: Химия, 1983, -288 с. 6. Методичні вказівки до виконання конструкторсько-технологічної частини курсового проекту з дисципліни "Технологія, обладнання і проектування виробництв переробки полімерних та композиційних матеріалів" -/Колективна праця під редакцією О.В. Суберляка/ -Львів, -2015, -62 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).