Вступ до фаху

Спеціальність: Технології захисту навколишнього середовища
Код дисципліни: 6.183.00.O.3
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: доц. Шибанова А.М.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Студент повинен оволодіти ключовими поняттями з екології, знати основні віхи розвитку екологічних знань, ознайомитися з сучасними напрямками розвитку екології, володіти структурою підготовки фахівця, мати початкові навики написання наукових доповідей, рефератів, знати структуру Міністерства екології та природних ресурсів України і обласних екологічних служб, завдання будь-якого з його підрозділів, з перших кроків формувати здібності та ухвалювати самостійне рішення щодо вирішення екологічних проблем і завдань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Хімія з основами біогеохімії, геологія з основами геоморфології
Короткий зміст навчальної програми: Вступ до фахової екологічної і природоохоронної діяльності. Загальна екологічна ситуація у світі та Україні і перспективи людства. Стратегія сталого (збалансованого) розвитку. Історія виникнення та розвитку науки екології. Система вищої освіти України. Організація навчального процесу у вищих навчальних закладах. Перспективи та проблеми входження України у Європейський освітній простір. Порівняльні характеристики світової та вітчизняної екологічної освіти. Система організації екологічної освіти в Україні. Особливості організації наукових досліджень в галузі екології. Структура і функції міністерства екології та природних ресурсів України і його регіональних та галузевих служб. Основи структурної організації та головні завдання сучасної екології. Екологічна безпека, основні поняття та визначення. Основи екологічного моніторингу.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (30%) — контрольна робота, реферат та виступ на студентських конференціях або семінарах, усне опитування • Підсумковий контроль (70%) — диференційований залік
Рекомендована література: 1. Білявський Г.О. Основи екології: теорія та практикум: підручник / Г.О. Білявський, Л.І. Бутченко – К.: Лібра, 2006. – 368 с. 2. Вища освіта України і Болонський процес: Підручник / за редакцією В.Г. Кременя. Авторський колектив: М.Ф. Степко, Я.Я. Болюбаш, В.Д. Шинкарук, В.В. Грубінко, І.І. Бабин. –Тернопіль: Навчальна книга. – Богдан, 2004. – 384 с. 3. Журавський B.C., Згуровський М.З. Болонський процес: головні принципи входження в Європейський простір вищої освіти. – К.: ІВЦ "Політехніка", 2003. –200 с.