Економіка природокористування

Спеціальність: Технології захисту навколишнього середовища
Код дисципліни: 6.183.00.O.23
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: Доктор філософії, доцент Роман Русин-Гриник
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання : К16. Здатність до управління (розміщення і утилізація) відходами визначати економічну оцінку окремих видів природних ресурсів; застосовувати показники економічної оцінки природних ресурсів при розрахунках ефективності природоохоронних заходів і формуванні платежів за їх використання; застосовувати економічні, адміністративні та ринкові важелі регулювання природоохронної діяльності; використувати існуючі методики та рекомендації розрахунку економічних збитків; виконувати розрахунки з оцінки економічного збитку у відповідності з методиками; вибирати оптимальний варіант розрахунку ефективності проведення природоохоронних заходів. Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: загальних: К08 Прагнення до збереження навколишнього середовищата забезпечення сталого розвитку суспільства здатність використовувати професійно-профільовані знання й практичні навички з фундаментальних дисциплін в процесах охорони навколишнього середовища; здатність застосовувати знання та розуміння для розв’язання якісних та кількісних задач щодо ліквідації техногенних забруднень; здатність до оцінювання, інтерпретації та синтезу інформації та даних; уміння визначати та застосовувати науку про охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування; навички письмової та усної презентації наукового та практичного матеріалу. фахових: ФКС1.2 здатність формулювати нові ідеї та задачі в області інформаційних природоохоронних технологій, вибирати належні напрями та відповідні методи їх розвязання; ФКС1.3 здатність використовувати сучасну техніку та обладнанння для захисту повітряного середовища здатність використовувати нормативно-законодавчу базу організації та контролю природоохоронної діяльності в Україні; здатність продемонструвати функції державної системи управління у системі природоохоронної діяльності; здатність застосовувати концепцію платності природокористування; здатність виявляти, класифікувати і описувати принципи здійснення екологічної політики в Україні; здатність ідентифікувати фактори адміністративні, економічні, ринкові важелі природокористування; здатність дослідити та визначити проблему, а також ідентифікувати обмеження, зокрема ті, що пов’язані з питаннями механізм функціонування плати за використання певних видів природних ресурсів; здатність продемонструвати розуміння механізм функціонування плати за забруднення навколишнього середовища.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Екологія довкілля - Загальна екологія та неекологія - Грунтознавство - Екологічна безпека - Стратегія сталого розвитку - Моніторинг довкілля
Короткий зміст навчальної програми: Економіка природокористування як наука. Організація управління у сфері охорони навколишнього середовища. Економічний механізм природокористування.. Адміністративні важелі у сфері природокористування. Економічні інструменти в сфері природокористування. Плата за використання природних ресурсів. Плата за забруднення навколишнього середовища. Еколого - економічний збиток та методика його визначення. Еколого-економічна ефективність природокористування. Екологізація економіки та ресурсно- екологічна безпека. Ринкові важелі природокористування. Науково – технічний прогрес у природокористуванні.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): письмові роботи, усне опитування. Підсумковий контроль (70 %): іспит; тестові завдання (60 %) усна компонента (10%).
Рекомендована література: 1. «Економіка природокористування» [Електронний ресурс]: електрон. навч.-метод. комплекс / нац. ун-т «Львівська політехніка»; уклад.: Бець М.Т., Данько Т.І. – Режим доступу: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=4204). – Конспект лекцій; метод. вказівки до практ. занять та контрольної роботи; глосарій. 2. Розвиток і відтворення ресурсного потенціалу суб'єктів еколого-економічних, туристичних та екоінформаційних систем: монографія / колектив авторів; за наук. ред. М.С. Мальованого. - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. – 340 с. 3. Економіка природокористування: М.Т. Бець, С.В. Князь, Г.Я., Ільницька-Гикавчук, О.П. Макар, Н.П. Яворська. – Навчальний посібник.- Львів: ТзОВ «Ліга-прес», 2014. – 316 с. 4. Економіка природокористування та управління природоохоронною діяльністю: монографія /за наук. ред. д-ра екон. наук С.В. Князя.-Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 372 с. 5. Кодекс України "Про надра", Закон від 27.07.1994 р. № 133/94-ВР / Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, № 36, ст.340. – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/про надра.