Екологія транспорту

Спеціальність: Технології захисту навколишнього середовища
Код дисципліни: 6.183.02.E.92
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: д.т.н., доцент Мокрий Володимир Іванович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Програмні компетентності: ФКС2.2. Здатність застосовувати професійно-профільовані знання й практичні навички для впровадження технологій захисту довкілля при експлуатації всіх видів транспорту і транспортних комунікацій. ФК01. Здатність до попередження забруднення довкілля та кризових явищ і процесів. ФК02. Здатність обґрунтовувати, здійснювати підбір, розраховувати, проектувати, модифікувати, готувати до роботи та використовувати сучасну техніку і обладнання для захисту та раціонального використання повітряного та водного середовищ, земельних ресурсів, поводження з відходами. ФК03. Здатність проводити спостереження та інструментальний і лабораторний контроль навколишнього середовища, впливу на нього зовнішніх факторів, з відбором зразків (проб) природних компонентів. ФК04. Здатність здійснювати контроль за забрудненням повітряного басейну, водних об’єктів, ґрунтового покриву та геологічного середовища. Програмні результати: ПР01. Знати сучасні теорії, підходи, принципи екологічної політики, фундаментальні положення з біології, хімії, фізики, математики, біотехнології та фахових і прикладних інженерно-технологічних дисциплін для моделювання та вирішення конкретних природозахисних задач у виробничій сфері. ПР04. Обґрунтовувати природозахисні технології, базуючись на розумінні механізмів впливу людини на навколишнє середовище і процесів, що відбуваються у ньому. ПР14. Вміти обґрунтовувати ступінь відповідності наявних або прогнозованих екологічних умов завданням захисту, збереження та відновлення навколишнього середовища.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище Природоохоронне законодавство та екологічне право Інженерні методи захисту довкілля Моніторинг довкілля Основи охорони праці та безпека життєдіяльності Екологія міських систем Екологічне інспектування Екологічний аудит Системи автоматичного контролю та спостереження
Короткий зміст навчальної програми: Під час вивчення курсу студенти визначають обсяги, механізми й наслідки впливів на довкілля та здоров’я людини транспортних підприємств, особливості використання транспортними об'єктами природних ресурсів, розробляють регламентації природокористування й технічні засоби охорони природи, опікуються проблемами утилізації відходів виробництва та відтворення зруйнованих екосистем, слідкують за екологізацією транспортних підприємств та додержання ними екологічної безпеки.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль, усне опитування (30%); Підсумковий контроль (контрольний захід, залік): письмова форма (70%).
Рекомендована література: 1. Транспортна екологія: навчальний посібник / О. І. Запорожець, С. В. Бойченко, О. Л. Матвєєва, С. Й. Шаманський, Т. І. Дмитруха, С. М. Маджд; за заг. редакцією С. В. Бойченка. – К.: НАУ, 2017. – 507 с. 2. Матейчик В.П. Методи оцінювання та способи підвищення екологічної безпеки дорожніх транспортних засобів монографія / В.П. Матейчик – К.: НТУ, 2006. – 216 с. 3. Радомська М. М. Авіаційна екологія: навч. Посібник. / М. М. Радомська, Л. М. Черняк, С. В. Бойченко, О. В. Рябчевський, Л. І. Павлюх. – К.: НАУ, 2014.– 152 с.