Технології захисту грунтів

Спеціальність: Технології захисту навколишнього середовища
Код дисципліни: 6.183.02.E.94
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: д.т.н., доцент Мокрий Володимир Іванович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Програмні компетентності: ФК06. Здатність до проектування систем і технологій захисту навколишнього середовища та забезпечення їх функціонування. ФК08. Здатність до забезпечення екологічної безпеки. ФКС2.3. Здатність використовувати знання й уміння для розрахунку, дослідження, вибору, впровадження та проектування газоочисних, водоочисних, рекультиваційних технологій, систем та устаткування. ФКС2.4. Уміння ідентифікувати, класифікувати та описувати роботу технологій захисту довкілля шляхом аналітичних методів і методів моделювання. ФКС2.5. Уміння досліджувати екологічні проблеми та визначати обмеження, у тому числі зумовлені антропогенними, техногенними та виробничими факторами впливу на екологічну безпеку та безпеку життєдіяльності; Програмні результати: • ПР01. Знати сучасні теорії, підходи, принципи екологічної політики, фундаментальні положення з біології, хімії, фізики, математики, біотехнології та фахових і прикладних інженерно-технологічних дисциплін для моделювання та вирішення конкретних природозахисних задач у виробничій сфері. ПР04. Обґрунтовувати природозахисні технології, базуючись на розумінні механізмів впливу людини на навколишнє середовище і процесів, що відбуваються у ньому. ПР05. Вміти розробляти проекти з природоохоронної діяльності та управляти комплексними діями щодо їх реалізації. ПР06. Обґрунтовувати та застосовувати природні та штучні системи і процеси в основі природозахисних технологій відповідно екологічного імперативу та концепції сталого розвитку. ПР07. Здійснювати науково-обґрунтовані технічні, технологічні та організаційні заходи щодо запобігання забруднення довкілля. ПР08. Вміти продемонструвати навички вибору, планування, проектування та обчислення параметрів роботи окремих видів обладнання, техніки і технологій захисту навколишнього середовища, використовуючи знання фізико-хімічних властивостей полютантів, параметрів технологічних процесів та нормативних показників довкілля.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище Природоохоронне законодавство та екологічне право Екологія міських систем Інженерні методи захисту довкілля Моніторинг довкілля Бази даних в технологіях захисту довкілля Екологічний аудит Системи автоматичного контролю та спостереження
Короткий зміст навчальної програми: Курс надає студентам необхідні знання, обов’язкові для того, щоб сформувати необхідні навички і вміння для розуміння основних технології захисту та відновлення ґрунтів. Тому у курсі представлено: технології обробітку ґрунту, забезпечення та відтворення родючості ґрунтів, поширення, механізми та чинники формування ерозії, основи боротьби з ерозією ґрунтів, заходи з охорони ґрунтів від водної ерозії та дефляції, науково-теоретичні основи рекультивації земель, гірничотехнічна, біологічна, сільськогосподарська та лісова рекультивація земель.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль, усне опитування (30%); Підсумковий контроль (контрольний захід, залік): письмова форма (70%)
Рекомендована література: 1. Панас Р. М. Ґрунтознавство / Панас Р. М. – Львів : Новий Світ, 2010. – 371 с. 2. Панас Р. М. Основи моніторингу та прогнозування використання земель / Панас Р. М. – Новий Світ, 2011. – 222 с. 3. Панас Р. М. Раціональне використання та охорона земель / Панас Р. М. – Львів : Новий Світ, 2008. – 349 с.