Інформаційні технології управління соціально-економічними та технічними системами

Спеціальність: Комп'ютерні науки
Код дисципліни: 8.122.00.O.3
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Автоматизовані системи управління
Лектор: Цмоць І.Г., д.т.н., професор
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Здатність використовувати набуті теоретичні та фундаментальні знання в галузі управління соціально-економічними та технічними системами систем. 2. Здатність розробляти і застосовувати моделі та методи управління соціально-економічними та технічними системами систем. 3. Здатність ефективно проводити системний аналіз, здійснювати вибір концептуальної моделі середовища інформаційної системи на основі інформаційних моделей і методів управління соціально-економічними та технічними системами систем. 4. Здатність застосувати знання та практичні навики для аналізу та використання відповідних нормативних документів, чинних стандартів і технічних умов у галузі. 5. Практичне застосовування знань та новітніх інформаційних технологій управління соціально-економічними та технічними системами систем. 6. Отримання навиків роботи в команді та вирішення конфліктів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити - Методи аналізу та оптимізації складних систем. Кореквізити - Інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень.
Короткий зміст навчальної програми: Поняття інформаційної технології. Складові інформаційних технологій. Класифікація інформаційних технологій. Особливості інформаційних технологій управління соціально-економічними та технічними системами. Нові парадигми управління соціально-економічними процесами та технічними системами. Аналіз як функція управління соціально-економічними процесами та технічними системами. Аналіз зовнішнього середовища та методи аналізу. Прогнозування і планування. Види прогнозів. Планування: сутність і основні принципи. Прийняття управлінських рішень. Моделі розробки та прийняття рішення. Сучасні інформаційні технології в комунікації. Сутність і функції комунікації. Форми і типи комунікації. Мотиваційне управління на мікро- і макрорівні. Формування інтелектуального потенціалу управління. Контроль і моніторинг. Сучасні тенденції розвитку контролю та моніторингу технічних систем. Організаційні структури та форми управління. Стратегічне управління. Управління ризиками, інноваціями та знаннями. Методи та засоби збору, перетворення і введення даних. Збереження та пошук інформації. Методи та засоби аналізу даних. Суть та основні принципи організації інформаційно-аналітичного процесу. Приклади розв’язання задач управління соціально-економічними та технічними системами з використанням інформаційно-аналітичних систем.
Методи та критерії оцінювання: Лабораторні роботи - звіти про виконання (40%), екзамен - письмова контрольна робота (60%)
Рекомендована література: Молчанов М.А., Молчанова В.А. Теория управления экономическими системами. Издательство: Дашков и К., 2016. – 307 с. Елисеева О. К. Диагностика и управление производственно-экономическими системами: монография / О. К. Елисеева, А. Н. Марюта, В. Н. Узунов. – Днепропетровск : Наука и образование, 2004. – 194 с. Єлісєєва О. К. Методи та моделі оцінки і прогнозування фінансового стану підприємств : монографія / О. К. Єлісєєва, Т. В. Решетняк. – Краматорськ: ДДМА, 2007. – 208 с. Андрейчиков А. В., Андрейчикова О. Н. Анализ, синтез, планирование решений в экономике.— М.: Финансы и статистика, 2000. — 368 с. Анфилатов В. С., Емельянов А. А., Кукушкин А. А. Системный анализ в управлении. — М.:Финансы и статистика, 2002. — 368 с.