Охорона праці у галузі будівництва та промисловості будматеріалів

Спеціальність: Цивільна безпека
Код дисципліни: 6.263.07.E.052
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: к.т.н., доцент, Солтисік Роман Андрійович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: - надати майбутнім фахівцям теоретичні знання та практичні уміння і навички з охорони праці, реалізація яких на практиці сприяє покращенню умов праці, підвищенню продуктивноспраці, запобіганню професійних захворювань, виробничого травматизму, аварій; - формування у майбутніх фахівців умінь та компетенцій з правових і організаційних питань охорони праці, гігієни праці, виробничої санітарії, техніки безпеки та пожежної безпеки в галузі будівництва, достатні для успішного виконання професійних обов’язків.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: - Забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах в галузі будівництва через ефективне управління охороною праці. - Формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку. - Засвоєння новітніх теорій, методів і технологій з прогнозування нещасних випадків та наслідків, пов’язаних з ними. - Практичні вміння для вирішення питань виконання будівельних робіт у контексті безпеки праці. - Вміння встановити відповідні вимоги безпеки до утримання робочих місць на будівельному майданчику, використання будівельних машин, механізмів, обладнання та інструменту.
Результати навчання: 1. Забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах в галузі будівництва через ефективне управління охороною праці. 2. Формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку. 3. Засвоєння новітніх теорій, методів і технологій з прогнозування нещасних випадків та наслідків, пов’язаних з ними. 4. Практичні вміння для вирішення питань з безпеки виконання будівельних робіт у контексті безпеки праці. 5. Вміння встановити відповідність вимогам до утримання робочих місць за критеріями безпеки обладнання, освітлення, шуму, вібрації та параметрів повітря робочої зони.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фізика, Хімія, Основи охорони праці;
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Охорона праці у галузі будівництва та промисловості будматеріалів» об’єднує систему знань і навиків з охорони праці під час робіт на об’єктах будівельної галузі. Розглядаються стан та проблеми охорони праці на підприємствах будівельної галузі, складові та умови функціонування системи управління охороною праці на цих підприємствах, а також шляхи, методи і способи забезпечення нормативних умов виробничого середовища і безпеки праці на робочих місцях згідно з законодавчими й нормативно-правовими актами з охорони праці. Виклад дисципліни включає питання безпеки праці на підприємствах та установах будівельної галузі, охорону праці на будівельному майданчику при виконанні будівельно-монтажних робіт, при роботі з будівельними машинами, механізмами та інструментом.
Опис: • Правові та організаційні питання з охорони праці в будівельній галузі 1. Законодавча та нормативна база з питань охорони праці в галузі будівництва. 2. Аналіз організаційних причин виробничого травматизму в будівництві. 3. Організація охорони праці на підприємствах будівельної галузі. 4. Система наряд-допусків в будівництві. 5. Розслідування, облік та аналіз причин нещасних випадків, професійних захворювань і аварій в будівництві. • Гігієна праці та виробнича санітарія в будівельній галузі 1. Аналіз та гігієнічна оцінка умов праці в будівництві. 2. Санітарно-побутові приміщення на будівельному майданчику. 3. Шкідливі речовини на будівельному майданчику. 4. Виробниче освітлення будівельного майданчика. 5. Виробничий шум та вібрація в будівництві. • Техніка безпеки в будівництві. 1. Вимоги безпеки до облаштування і утримання будівельних майданчиків, виробничих дільниць і робочих місць. 2. Виробнича безпека під час виконання основних видів будівельних робіт. 3. Виробнича безпека при експлуатації будівельних машин, механізмів і інструменту. • Електробезпека в будівництві. 1. Причини електричних травм в будівництві. 2. Електробезпека на будівельному майданчику. 3. Заходи і засоби захисту від враження електричним струмом. • Пожежна безпека в будівництві 1. Аналіз причин пожеж в будівництві. 2. Забезпечення пожежної безпеки на будівельних майданчиках. 3. Вимоги до пожежної безпеки під час проведення будівельно-монтажних робіт. 4. Способи та засоби гасіння пожеж. 5. Порядок дій у разі виникнення пожежі.
Методи та критерії оцінювання: Підсумковий контроль (100%) включає: - теоретичний матеріал (55%) - письмові звіти з індивідуальних завдань (45%).
Критерії оцінювання результатів навчання: Розподіл балів у 100-бальній шкалі Денна форма навчання Поточний контроль (ПК) Практичні (семінарські) заняття - 45 балів Тематичні контрольні роботи - 55 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: Навчальний посібник. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2007. - 495с. 2. Гогіташвілі Г.Г., Карчевскі Є.-Т., Лапін В.М. Управління охороною праці та ризиком за міжнародними стандартами. – Київ: „Знання”, 2007. -367с 3. Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI-К: 97с. 4. Михайлюк В.О., Халмурадов Б.Д. Цивільна безпека: Навч. посібник.– К: Центр учбової літератури, 2008.– 158 с. 5. ДБН А.3.2-2-2009 Охорона праці і промислова безпека у будівництві. 6.ДБН В.2.5-28:2015 Природне і штучне освітлення. 7.НПАОП 26.5-1.02-14 Правила охорони праці у цементній промисловості 8. ДБН В.2.5-67:2013. Опалення, вентиляція і кондиціонування повітря 9. НПАОП 26.0-3.01-07 Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим на підприємствах промисловості будівельних матеріалів
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).