Організація безпеки праці підприємств транспорту та логістики

Спеціальність: Цивільна безпека
Код дисципліни: 6.263.06.E.047
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: Доцент, к.т.н. Витрикуш Наталія Миронівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладання навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців теоретичних знань та практичних навиків з організації перевезень різними видами транспорту, спрямованих на захист працівників та населення від техногенних небезпек, що виникають у сучасному техногенному середовищі, а також формування у майбутніх фахівців необхідних знань і умінь у їхній подальшій професійній діяльності з правових, організаційних і безпекових питань транспортування.
Завдання: ЗК8. Здатність працювати як в команді, так і автономно. ФК15. Готовність до застосування та експлуатації технічних систем захисту, засобів індивідуального та колективного захисту від негативного впливу небезпечних чинників надзвичайної ситуації, дії небезпечних і шкідливих виробничих чинників. ФКС1.1 Здатність надавати домедичну допомогу постраждалим особам у надзвичайних ситуаціях. ФКС1.2 Здатність організовувати нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері промислової безпеки і охорони праці. ФКС1.6. Здатність до організації безпечної експлуатації техніки, устаткування, спорядження у сфері професійної діяльності, створення безпечних і здорових умов праці.
Результати навчання: ЗС5. Розробляти тексти та документи з питань професійної діяльності, спілкуватися українською професійною мовою; читати й розуміти фахову іншомовну літературу, використовуючи її у соціальній і професійній сферах; демонструвати культуру мислення та виявляти навички щодо організації культурного діалогу на рівні, необхідному для професійної діяльності. УМ 1.3 Прогнозувати вплив шкідливих та небезпечних виробничих факторів на відповідний контингент працівників, населення та довкілля, рівень ризиків та передбачити і пропонувати організаційні, технічні та інші рішення для конкретної небезпеки. УМ1.4 Аналізувати виробничі процеси на відповідність дотримання стандартів з охорони праці, промислової безпеки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Безпека потенційно небезпечних технологій та виробництв кореквізити: Інженерний захист населення та ліквідація надзвичайних ситуацій на об'єктах господарювання
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Організація безпеки праці підприємств транспорту та логістики» формує у майбутніх фахівців знання та уміння з організації безпечних перевезень різними видами транспорту, міжнародного та національного законодавства у сфері перевезень, класифікації та ідентифікації вантажів, їх сумісність та маркування, умов перевезення та перевізні транспортні документи, основні причини виникнення аварійних ситуацій та заходи з їх запобігання, порядок ліквідації наслідків аварійних ситуацій та безпеки праці.
Опис: Національне та міжнародне законодавство у сфері перевезення. Права, обов'язки і відповідальність учасників перевезення. Страхування відповідальності суб'єктів перевезення. Класифікація та ідентифікація вантажів. Вантажні одиниці, їх випробування та маркування. Випробовування вантажних одиниць та їх маркування за результатами випробувань. Маркування вантажних одиниць. Умови перевезення небезпечних вантажів. Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом. Правила перевезення вантажів залізницею. Правила перевезення вантажів морським транспортом. Основні причини виникнення аварійних ситуацій. Заходи, спрямовані на запобігання аварійним ситуаціям.
Методи та критерії оцінювання: Підсумковий контроль (100%) включає: Поточний контроль (40%): 1. Виконання індивідуальних практичних завдань. 2 Практична робота (семінар) Підсумковий контроль (60%): 1. Екзаменаційний контроль
Критерії оцінювання результатів навчання: Семестрова оцінка є сумою результатів поточного контролю усіх видів обов'язкових робіт передбачених робочою програмою дисципліни з яких: - max 60 балів за засвоєння теоретичного матеріалу (тестування у ВНС; кількість балів за кожну з лекцій обумовлена складністю навчального матеріалу, об’ємом навчального матеріалу, винесеного на самостійне опрацювання); - max 20 балів за виконання контрольної роботи (max 10 балів за правильність виконання розрахункової частини, max 7 бали за правильність описової частини, та max 3 бали за формулювання висновків до роботи); - max 30 балів за виконання практичних робіт (max 10 балів за одну практичну роботу з яких 7 бали за виконання роботи та 3 бали за оформлення звіту, оцінювання відбувається шляхом тестування у ВНС).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Міжнародні організації, конвенції та багатосторонні угоди в галузі транспорту. Посібник – К.: ДП „Державтотрансдіпроект?, 2006. – 216 с. 2. Горяїнов О.М. Вантажні перевезення: Конспект лекцій. (для студентів напряму підготовки - "Транспортні технології") / Харків:ХНАМГ, 2009. - 109с. 3. Зеленько Ю.В., Журавель І.Л., Окороков А.М., Патласов О.М., Бойченко А.М., Нестеренко Г.І. Посібник для курсу спеціального навчання з питань перевезень небезпечних вантажів на залізничному транспорті. Ч. 1. Базовий курс, 2015. – 139 с. 4. Марценишин Ю.І. Адміністративний нагляд за дорожнім перевезенням небезпечних вантажів: проблеми теорії та практики : монографія / Марценишин Ю.І., Собакарь А.О. – К.: ПП «Комп’ютерний дизайн», 2016. – 205 с. 5. Globally Harmonized System of Сlassification and Labelling of Chemicals (GHS) 6. Про перевезення небезпечних вантажів : Закон України від 06.04.2000 № 1644-III // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/1644-14
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).