Захист бакалаврської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Цивільна безпека
Код дисципліни: 6.263.00.O.044
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: О.А.Нагурський, завідувач кафедри цивільної безпеки, д.т.н., професор В.О.Васійчук, доцент кафедри цивільної безпеки, к. т. н., доцент Ю.В.Кіт, доцент кафедри цивільної безпеки, к. т. н., доцент С.І.Качан, доцент кафедри цивільної безпеки, к. ф.-м. н., доцент Н.М.Параняк, доцент кафедри цивільної безпеки, к. т. н.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: підтвердження вміння творчого використання набутих теоретичних знань, умінь і навиків для вирішення конкретного теоретичного або практичного завдання. В процесі виконання БКР відбувається систематизація, закріплення та поглиблення теоретичних знань, практичних навиків здобувачів відповідно до освітньої програми спеціальності 263 «Цивільна безпека».
Завдання: Під час виконання і захисту БКР здобувач повинен виявити здатність використовувати теоретичні знання, отримані в об’ємі програм дисциплін навчального плану для прийняття технічних і організаційних рішень з питань цивільної безпеки, а також вміння самостійно працювати з нормативно-правовою та технічною документацією з метою розробки організаційних заходів, технічних рішень та удосконалення завдань цивільної безпеки на об’єкті.
Результати навчання: кваліфікаційна робота, яка разом зі складеним кваліфікаційним екзаменом підтверджує досягнення здобувачем вищої освіти (далі – здобувачем) першого рівня вищої освіти за відповідною за спеціальністю 263 «Цивільна безпека».
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Іноземна мова за професійним спрямуванням Українська мова (за професійним спрямуванням) Історія державності та культури України Філософія Вища математика Інформатика Інженерна і комп'ютерна графіка Фізика Хімія Промислова екологія Безпека життєдіяльності (вступ до фаху) Економічні основи цивільної безпеки Домедична допомога у надзвичайних ситуаціях Законодавство трудових відносин, охорони праці та цивільного захисту Розслідування, облік і аналіз нещасних випадків, професійних захворювань, аварій та їх профілактика Система управління охороною праці, техногенною та промисловою безпекою Державне соціальне страхування Безпека експлуатації будівель та споруд Безпечна експлуатація інженерних систем і мереж Електробезпека та основи електротехніки Організація наглядової діяльності у сфері охорони праці Інженерний захист населення та ліквідація надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання Гігієна праці та виробнича санітарія Радіаційний, хімічний та біологічний захист Радіаційний, хімічний та біологічний захист курсова робота Природні та техногенні загрози, прогнозування небезпек Безпека потенційно небезпечних технологій та виробництв Основи пожежної безпеки та гасіння пожеж Ергономіка, фізіологія праці та психологія безпеки праці Комп’ютерно-інтегровані системи автоматичного контролю та спостереження Ідентифікація, знешкодження та утилізація небезпечних речовин Ознайомча практика Навчальна практика Виробнича практика Переддипломна практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Під час виконання і захисту БКР здобувач повинен виявити здатність використовувати теоретичні знання, отримані в об’ємі програм дисциплін навчального плану для прийняття технічних і організаційних рішень з питань цивільної безпеки, а також вміння самостійно працювати з нормативно-правовою та технічною документацією з метою розробки організаційних заходів, технічних рішень та удосконалення завдань цивільної безпеки на об’єкті.
Опис: Тематика БКР формується випусковою кафедрою та доводиться до відома здобувачів четвертого курсу не пізніше 1-го жовтня (для слухачів заочної форми навчання – у період першої сесії четвертого року навчання). Здобувач самостійно обирає тему роботи із запропонованого переліку або пропонує свою з обґрунтуванням доцільності її розроблення (наприклад, в інтересах підприємства чи організації, де здобувач працює або проходить практику)
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання бакалаврської роботи відбувається на закритому засіданні ЕК відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів. За однакової кількості голосів голос голови комісії є вирішальним. У випадку, коли екзаменаційна комісія за результатами голосування визнає БКР такою, що не відповідає вимогам, здобувач підлягає відрахуванню. При цьому йому видається довідка встановленого зразка. Він може виконати нову БКР та подати її до захисту протягом наступного навчального року. Здобувачу, який не захистив бакалаврську роботу з поважної причини, термін його захисту може бути (за рішенням голови ЕК) перенесений до наступного засідання ЕК.
Критерії оцінювання результатів навчання: Результати захисту дипломних робіт оцінюються за 100-бальною шкалою і переводяться у національну оцінку ("відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно") та шкалу ЄКТС («А», «ВС», «DE», «FX», «F»).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Закон України «Про охорону праці». 2. Кодекс цивільного захисту України. 3. Закон України «Про вищу освіту». 4. ДСТУ 8302:2015. Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання / Нац. стандарт України. – Вид. офіц. – [Уведено вперше ; чинний від 2016-07-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. – 17 с. 5. Постанова Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442 «Про затвердження Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці». 6. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування об’єктів підвищеної небезпеки» (НПАОП 0.00-6.21-02 та НПАОП 0.00-6.22-02). 7. Постанова Кабінету Міністрів України від 01 липня 2019 р. № 1232 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві». 8. Наказ Держнаглядохоронпраці України від 15.11.2004 р. № 255 «Типове положення про службу охорони праці» (НПАОП 0.00-4.35-04). 9. Наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.03.2007 р. N 55 «Про затвердження Типового положенню про комісію з питань охорони праці підприємства» 10. Наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 21.03.2007 р. N 56 «Про затвердження Типового положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці». 11. Наказ Держнаглядохоронпраці України від 21.12.1993 р. № 132 «Про затвердження Порядку опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що чинні на підприємстві» (НПАОП 0.00-6.03-93). 12. Наказ Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15 «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці» (НПАОП 0.00-4.12-05). 13. Наказ Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 р. № 9 «Про затвердження Положення про розробку інструкцій з охорони праці» (НПАОП 0.00-4.15-98). 14. Наказ Держгірпромнагляду від 24.03.2008 р. N 53 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту» (НПАОП 0.00-4.01-08). 15. ДСН 3.3.6.042-99 Державні санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень. 16. ДБН Б.2.2-12:2018 – Планування і забудова територій 17. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Наказ МОЗ України від 21 травня 2007 року №246. 18. Постанова Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442 «Про затвердження Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці». 19. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування об’єктів підвищеної небезпеки» (НПАОП 0.00-6.21-02 та НПАОП 0.00-6.22-02).
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).