Мікропроцесорна техніка

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.00.O.023
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: професор, д.т.н. Лесовой Леонід Васильович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: – знати: перевід чисел із однієї системи числення в іншу, закони булевої алгебри, електронні елементи цифрової та мікропроцесорної техніки, будову і команди мікроконтролерів серії 8х51 та РІС18, будову запам’ятовуючих пристроїв, аналогово-цифрових перетворювачів та цифроаналогових перетворювачів та способи під'єднання їх до мікроконтролерів, мінімізацію комбінаційних та послідовних цифрових пристроїв; складати електричні схеми цифрових та мікропроцесорних пристроїв; програмувати на мові асемблер програми для мікроконтролерів серії 8х51 та РІС18; – уміти застосовувати набуті знання в практиці для створення мікропроцесорних пристроїв для вимірювання фізичних величин непрямим методом.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: • Комп’ютерні технології та програмування, частина 1 та частина 2; • Електричні вимірювання; • Електроніка і схемотехніка; • Програмні засоби зображення елементів системи автоматизації. Кореквізити: • Технічні засоби автоматизації; • Програмування для систем реального часу; • Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації.
Короткий зміст навчальної програми: Перевід чисел із однієї системи числення в іншу. Елементи математичного апарату цифрової техніки. Загальна структурна схема та основні вузли мікропроцесорних систем. Технічні характеристики, система переривань, таймери/лічильники, універсальний асинхронний приймач–передавач та програмне забезпечення мікроконтролера сімейства 8х51 та РІС18. Технічні характеристики запам'ятовуючих пристроїв, аналогово-цифрових та цифро-аналогових перетворювачів. Комбінаційні та послідовні цифрові пристрої. Етапи синтезу комбінаційних та послідовних цифрових пристроїв. Способи під'єднання зовнішніх пристроїв вводу-виводу до мікроконтролерів.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, тести,усне опитування (25%) • підсумковий контроль (контрольний захід - іспит): письмово-усна форма (75%)
Рекомендована література: 1. Цифрова техніка: Навчальний посібник / Б.Є. Рицар. – Київ: УМК ВО, 1991. – 372с. 2. Стрепко І.Т., Тимченко О.В., Дурняк Б.В. Проектування систем на однокристальних мікро–ЕОМ. – К.: Фенікс, 1998. –266с. 3. Л.В.Лесовой, І.В.Костик, Я.В.Грень Електроніка та мікропроцесорна техніка. Частина 2. Лабораторний практикум. – Львів. Видавництво Львівської політехніки, 2014р. – 267с.