Сенсори роботизованих систем

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.04.E.098
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: старший викладач закладу вищої освіти, к.т.н. Масняк Олег Ярославович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Знати принципи роботи технічних засобів автоматизації та вміти обґрунтувати їх вибір на основі аналізу їх властивостей, призначення і технічних характеристик з урахуванням вимог до системи автоматизації та експлуатаційних умов; мати навички налагоджувати технічні засоби автоматизації та системи керування. - Вміти застосовувати знання про основні принципи та методи вимірювання фізичних величин і основних технологічних параметрів для обґрунтування вибору засобів вимірювань та оцінювання їх метрологічних характеристик. - Вміти розробляти систему керування роботизованим технологічним комплексом на основі сенсорів технологічних параметрів, систем технічного зору, мікропроцесорних керуючих засобів. - Вміти застосовувати методи цифрового опрацювання сигналів та зображень для розроблення систем керування та моніторингу процесів у роботизованих комплексах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: - Технологічні вимірювання та прилади - Аналітична та фізична хімія кореквізити: - Мікроконтролери та виконавчі пристрої робототехнічних систем - Автоматизація періодичних процесів - Системи технічного зору
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна програма передбачає вивчення класифікації процесів управління, класифікації та типів сенсорів (фотоелектричні, індуктивні, ємнісні та ін.) для систем керування виробництвами та роботизованих систем, принципи побудови та роботи сенсорів та типове їх застосування у виробничих процесах. Також будуть розглянуті: способи під'єднання сенсорів із засобами опрацювання сигналів від них, види передачі даних від сенсорів та логіка роботи сенсорів.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (40%); - контрольна робота (60%).
Рекомендована література: 1. Sabrie Soloman, Sensors and Control Systems in Manufacturing, Second Edition / McGraw Hill, 2010 - 624 p. 2. Jacob Fraden, Handbook of Modern Sensors: Physics, Designs, and Applications / Springe, 2010 - 678 p.