Виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.00.O.078
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: Керівники бакалаврських кваліфікаційних робіт
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Здатність виконувати аналіз об’єктів автоматизації на основі знань про процеси, що в них відбуваються та застосовувати методи теорії автоматичного керування для дослідження, аналізу та синтезу систем автоматичного керування. - Здатність застосовувати методи системного аналізу, математичного моделювання, ідентифікації та числові методи для розроблення математичних моделей окремих елементів та систем автоматизації в цілому, для аналізу якості їх функціонування із використанням новітніх комп’ютерних технологій. - Здатність обґрунтовувати вибір технічних засобів автоматизації на основі розуміння принципів їх роботи, аналізу їх властивостей, призначення і технічних характеристик з урахуванням вимог до системи автоматизації і експлуатаційних умов; налагоджувати технічні засоби автоматизації та системи керування. -Здатність використовувати для вирішення професійних завдань новітні технології у галузі автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, зокрема, проектування багаторівневих систем керування, збору даних та їх архівування для формування бази даних параметрів процесу та їх візуалізації за допомогою засобів людино-машинного інтерфейсу. - Здатність обґрунтовувати вибір технічної структури та вміти розробляти прикладне програмне забезпечення для мікропроцесорних систем керування на базі локальних засобів автоматизації, промислових логічних контролерів та програмованих логічних матриць і сигнальних процесорів. - Здатність проектувати системи автоматизації з врахуванням вимог відповідних нормативно-правових документів та міжнародних стандартів. - Здатність вільно користуватися сучасними комп’ютерними та інформаційними технологіями для вирішення професійних завдань, програмувати та використовувати прикладні та спеціалізовані комп’ютерно-інтегровані середовища для вирішення задач автоматизації. - Здатність враховувати соціальні, екологічні, етичні, економічні аспекти, вимоги охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки під час формування технічних рішень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: дисципліни навчального плану першого (бакалаврського) рівня освіти освітньо-професійної програми "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології"
Короткий зміст навчальної програми: Опис технологiчного об'єкта. Аналiз технологiчного процесу як об'єкта керування. Технiко-економiчне обґрунтування вибору структури системи керування на основі сучасного вітчизняного і закордонного досвіду з врахуванням техніко-економічних аспектів, вимог безпеки праці та захисту навколишнього середовища. Розроблення оптимальної функцiональної схеми автоматизацiї технологiчного процесу. Обґрунтування вибору технічних засобів для реалізації системи автоматизованого керування процесом. Розроблення програмного забезпечення вибраних мікропроцесорних та програмних засобів для побудови системи керування. Програмування систем візуалізації. Розроблення принципових електричних схем контролю, керування, сигналізації та захисту. Ідентифікація об’єкта керування, розрахунок та моделювання системи автоматичного керування. Розрахунок спеціальних засобів автоматизації. Складання специфiкацiї технічних засобiв автоматизації. Розрахунок економічної ефективності спроектованої системи керування. Розроблення заходів з охорони праці, безпеки життєдіяльності та захисту навколишнього середовища.
Методи та критерії оцінювання: • підсумковий контроль (контрольний захід-бакалаврська кваліфікаційна робота): письмова форма (100%).
Рекомендована література: 1. Стенцель Й.І. Математичне моделювання технологічних об’єктів керування: Навч.посібник.- К.:ІСДО,1993.-320с. 2. Клюев А.С. и др. Проектирование систем автоматизации технологических процессов. Справочное пособие. - М.: Энергия, 1980. 3. Шувалов В.В., Огаджанов Г.А., Голубятников В.А. Автоматизация производственных процессов в химической промышленности. - М.: Химия, 1991. - 253 с. 4. ST80/PCS7. Каталог по человеко-машинному интерфейсу: панели оператора, WinCCflexible, ProTool, WinCC, SIMATICPС, PCS7. – SIEMENS, 2008 5. Кріль О.В. Конспект лекцій з дисципліни “Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації ”. – Львів: НУ “ЛП”, 2013. 6. Методичні вказівки до виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи студентів спеціальності «Автоматизація та компютерно-інтегровані технології» . Уклад. Кореньков В.П., Кріль О.В., Крих Г.Б. – Львів: НУ “ЛП”, 2016. – 23 с. 7. Освітньо-професійна програма бакалавра зі спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Уклад. Пістун Є.П., Матіко Ф.Д., Лесовой Л.В., Крих Г.Б.,Федоришин Р.М., Роман В.І. – Львів: НУ “ЛП”, 2018. – 21 с.