Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Фармація, промислова фармація (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.226.00.O.014
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доцент, к.б.н. Яремкевич Олена Святославівн, , доцент, к.фарм.н. Конечна Роксолана Тарасівна, доцент, к.х.н. Комаровська-Порохнявець Олена Зорянівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни є сформувати у студентів системні знання у сфері наукової діяльності, оволодіння методологічними та методичними основами наукового дослідження, здатність виявляти нові ідеї, створювати інновації, організовувати реалізацію науково-дослідних робіт, узагальнювати отримані результати та наукові факти, об'єктивно оцінювати результати масових спостережень, виявляти приховані закономірності, правильно трактувати їх, проводити аналітичну роботу в науково-дослідному процесі, сформувати цілісну систему знань про сучасні підходи статистичного аналізу експериментальних даних.
Завдання: Завданням навчальної дисципліни є ознайомлення з основними напрямками науково-технічного прогресу, оволодіння методами планування й організації досліджень, придбання навичок самостійного рішення наукових проблем, отримання базових знань з теорії ймовірностей та математичної статистики з метою застосування їх для обробки результатів експерименту, ознайомлення з правилами коректного представлення результатів досліджень, формування здатності до критичного аналізу. Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: ЗК01. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні. ЗК02. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. фахові компетентності: ФК03. Здатність відбирати та аналізувати релевантні дані, у тому числі за допомогою сучасних методів аналізу даних і спеціалізованого програмного забезпечення. ФК19. Здатність використовувати методологію наукової творчості та організацію і проведення наукових досліджень. ФК20. Здатність використовувати професійно профільні знання в галузі математичної статистики та статистичної обробки експериментальних даних моделювання біотехнологічних процесів з використанням математичного апарату.
Результати навчання: • здатність розв’язувати складні технологічні задачі і проблеми біотехнологій та біоінженерії, що передбачає проведення досліджень та здійснення інновацій з урахуванням економічного стану, загальнолюдських цінностей та особистісних, суспільних і виробничих інтересів; • здатність виявляти ініціативу та підприємливість; • здатність відбирати та аналізувати релевантні дані, у тому числі за допомогою сучасних методів аналізу даних і спеціалізованого програмного забезпечення; • розуміння методів, підходів, цілей і задач науково-педагогічної діяльності та освітнього процесу; • здатність використовувати методологію наукової творчості та організацію і проведення наукових досліджень; • здатність використовувати професійно профільні знання в галузі математичної статистики та статистичної обробки експериментальних даних моделювання біотехнологічних процесів з використанням математичного апарату.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: • Біоінформатика; • Методологія та організація наукових досліджень, інтелектуальна власність та інноватика контролю в біотехнології. кореквізити: • Практикум з підготовки наукових публікацій, матеріалів конференцій та презентацій наукових доповідей; • Спецкурс – Біологічна активність фізіологічно активних субстанцій.
Короткий зміст навчальної програми: Поняття, функції та значення науки. Методологія, метод, прийом у науковому дослідженні. Вимоги до наукового дослідження. Види наукових досліджень. Типологія методів дослідження. Структура дослідження. Визначення мети і конкретних завдань дослідження. Вибір методів проведення досліджень. Опис результатів дослідження та їх обговорення. Формулювання висновків і оцінка отриманих результатів. Форми відображення результатів наукового дослідження. Правила оформлення звітів, доповідей, статей, дипломних проектів.
Опис: 1 Вступ до курсу «Наукові дослідження та семінари за їх тематикою» Загальні відомості про науку та наукові дослідження. Основні визначення та поняття. Наука – складова загальнолюдської культури. Історичний розвиток науки. 2 ТЕМА: Поняття, функції та значення науки. Методологія, метод, прийом у науковому дослідженні Організація науки і наукових досліджень в Україні. Наукові установи та наукові кадри країни. Наукові ступені та вчені звання для наукових працівників вищої кваліфікації в Україні. Державна атестаційна комісія (ДАК) України. Поняття наукового дослідження. Вимоги до наукового дослідження. Види наукових досліджень. Поняття системного, комплексного та цілісного підходу в науковому дослідженні. Типологія методів дослідження. Загальнонаукові, часткові та спеціальні методи дослідження. Емпіричні та теоретичні методи наукового дослідження. Організація творчої діяльності дослідника. Науково-дослідницька діяльність студентів. 3 ТЕМА: Структура дослідження. Обробка даних дослідження та оформлення результатів Загальна схема наукового дослідження. Обґрунтування актуальності обраної теми. Визначення мети і конкретних завдань дослідження. Визначення об’єкта і предмета дослідження. Вибір методів (методики) проведення досліджень. Опис процесу дослідження. Обговорення результатів дослідження. Формулювання висновків і оцінка отриманих результатів. Робота над статтями та доповідями. Форми відображення результатів наукового дослідження: повідомлення, доповіді, тези, статті, дипломні роботи, розділи до монографій, науково-методичні рекомендації, навчальні посібники, дисертації, монографії. Вимоги до змісту магістерської роботи. 4 ТЕМА: Семінарське заняття, методика його підготовки та проведення Структура семінарського заняття. Різні форми підготовки студентів до семінарського заняття. Структурно-логічні схеми дій викладача при проведенні семінарського заняття. Форми представлення наукової роботи. 5 ТЕМА: Генеральна сукупність. Основні поняття теорії ймовірностей Подання експериментальних даних. Закон розподілу. Генеральна сукупність. Частота. Основні статистичні показники для характеристики сукупності даних. 6 ТЕМА: Помилка репрезентативності. Оцінка достовірності. Визначення помилки репрезентативності. Оцінка достовірності різниць між групами за критерієм Стьюдента та Фішера. Кореляція. Коефіцієнт кореляції. 7 ТЕМА: Інформаційне забезпечення наукових досліджень. Організація та проведення конференцій. Поняття про наукову інформацію та її роль у проведенні наукових досліджень. Джерела інформації та їх використання в науково-дослідній роботі. Техніка роботи зі спеціальною літературою. Загальні положення, мета, завдання конференції. Планування конференцій. Підготовка до проведення конференції. Формування програми конференції. Вимоги щодо оформлення матеріалів та оприлюднення матеріалів конференції.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти до практичних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40%) • підсумковий контроль (60 %, контрольний захід, диф. залік): письмова форма (60 %).
Критерії оцінювання результатів навчання: Знання студента із засвоєння дисципліни загалом визначається за 100 бальною шкалою, де враховуються бали за поточний контроль – 40 балів: практичні заняття – 20 балів; контрольна робота (реферат, презентація) – 20 балів, рейтинг із залікової контрольної роботи – 60 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Мокін Б. І., Мокін О.Б. Методологія та організація наукових досліджень : навчальний посібник / Б. І. Мокін, О. Б. Мокін. – Вінниця : ВНТУ, 2014. – 180 с. 2. Дейниченко Г.В., Постнов Г.М. Методологія і організація наукових досліджень / Г.В. Дейниченко, Г.М. Постнов / навч. посіб. Харк. Держ. ун-ту харчування та торгівлі. – Харків: ХДУХТ, 2014. – 115 с. 3. О.П. Мельниченко, І.Л. Якименко, Р.Л. Шевченко. Статистична обробка експериментальних даних: Навчальний посібник / О.П. Мельниченко, І.Л. Якименко, Р.Л. Шевченко, Біла Церква, 2006., 36с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).