Технологія додатків, реагентів і допоміжних продуктів
Спеціальність: Хімічні технології палива та вуглецевих матеріалів
Код дисципліни: 7.161.05.E.021
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки нафти та газу
Лектор: доцент Топільницький Петро Іванович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти фахових компетентностей професійного спрямування:
– здатність використовувати професійно-профільні знання і практичні навички для контролю та керування технологічними процесами переробки горючих копалин.
– здатність критично аналізувати існуючі хіміко-технологічні процеси та розробляти інноваційні технології переробки горючих копалин.
Результати навчання:
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання:
- знання механізму дії та область застосування додатків різного призначення;
- визначення області застосування та уміння розробити основні схеми установок для одержання спеціальних нафтопродуктів;
- уміння підбору певного типу додатків, необхідного для одержання товарних нафтопродуктів;
- уміння виправити експлуатаційні властивості нафтопродуктів за допомогою певних додатків;
- уміння проводити лабораторний аналіз бітумів та дослідження можливості їх одержання у лабораторних умовах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Сучасні технології переробки горючих копалин
Методологія наукових досліджень
Хімія та технологія наноматеріалів
Сучасні технології виробництва базових олив та переробки вуглеводневих газів
Проектування виробництв переробки горючих копалин
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна присвячена вивченню сучасних типів додатків до палив і олив та основ технології їх одержання, основних принципів виробництва нафтових бітумів, розчинників, мастильно-охолоджуючих рідин.
Опис: Додатки до палив. Додатки до олив. Класифікація бітумів та області їх використання. Бітумні емульсії і композиції. Нафтові розчинники. Мастильно-охолоджуючі рідини.
Методи та критерії оцінювання: Лабораторні роботи – захист у письмово-усній формі.
Екзамен – письмово-усна форма.
Критерії оцінювання результатів навчання: письмові звіти з лабораторних робіт - 30,
підсумковий контроль -50 балів
усне опитування 20 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів («відмінно») – виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач;
87–71 бал («добре») – виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач;
70 – 50 балів («задовільно») – виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач;
49–00 балів («незадовільно») – виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень..
Рекомендована література: 1. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Технологія додатків, реагентів і допоміжних продуктів» для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти, спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія, галузі знань 16 Хімічна інженерія та біоінженерія/ Укл.: Топільницький П.І, Романчук В.В. - вид-во НУ «ЛП», 2024, - 28 с.
Рекомендована література
Базова
1. Петро Топільницький, Вікторія Романчук. Технологія додатків, реагентів і допоміжних продуктів. Навч. посібник Видавництво Львівської політехніки. Львів. 2022. – 172 с.
2. Топільницький П.І., Гринишин О.Б., Лазорко О.І., Романчук В.В. Фізико-хімічні та експлуатаційні властивості товарних нафтопродуктів – Львів: Вид-во НУ «ЛП», 2015. – 248 с.
3. Оливи. Моторні, турбінні, гідравлічні та трансмісійні: властивості та якість. / під ред Сергія Бойченка, Андрій Пушак, Петро Топільницький, Йосип Любінін, Казимир Лейда. Підручник – К.: «Центр учбової літератури», 2019. –323 с.
4. Моторні палива: властивості та якість / Сергій Бойченко, Андрій Пушак, Петро Топільницький, Казимир Лейда. Підручник –К. :“Видавництво “Центр учбової літератури”, 2017. – 324 с.
5. Високоякісні бітуми для будівництва українських доріг / С.В. Бойченко, М.М. Братичак, О.Б. Гринишин, П.І. Топільницький, С.В. Пиш?єв. Монографія. – К.: ТОВ «НВФ «Славутич-Дельфін», 2016. – 194 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).