Історія державності та культури України

Спеціальність: Міжнародна інформація
Код дисципліни: 6.291.02.O.006
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Історія, музеєзнавство і культурна спадщина
Лектор: к.і.н. Ірина Гнідик
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання про проблемні та дискусійні сторінки історії України; - ознайомлення з найновішими поглядами істориків та дослідників щодо дискусійних питань історії України; - вміння самостійно і критично вивчати проблемні питання історії України, працюючи з першоджерелами; - формування активної громадянської позиції і почуття відповідальності у суспільстві, патріотизму; - розуміння студентами важливості примирення різних моделей історичної пам’яті, конструктивного суспільного діалогу про минулі та сучасні проблеми суспільного розвитку, інтеграції та консолідації українського суспільства; - усвідомлення суспільно-історичного і культурного простору Львівської Політехніки в контексті історії поступу науки і техніки; - розуміння особливостей історичного розвитку та становлення галузі міжнародної інформації та міжнародних відносин як у світовому, так і в українському контексті;; - знання про видатних українських вчених і їх досягнення у галузі міжнародної інформації та міжнародних відносин - знання про історію розвитку інституту ІМФН
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Шкільний курс з історії України
Короткий зміст навчальної програми: Територія, склад та ідентичність населення українських земель в історичній ретроспективі Ґенеза українського державотворення у Середньовіччі і Ранньомодерний час Суперечливі питання українського державотворення. Людина і спротив тоталітарним режимам у ХХ ст. Українські землі як частина європейського полікультурного простору в Х-ХІХ ст. Культурні процеси на українських землях в новітню добу. Символічний простір міста та його культура. Історія науки і технічної освіти на українських землях.
Методи та критерії оцінювання: Рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль – 45 балів (презентації, усні та письмові відповіді, есе «Історія мого роду») Підсумковий контроль – 55 балів (екзамен).
Рекомендована література: 1. В’ятрович В. (Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 176 с. 2. Історія України: суспільство, культура, державність: навч. посібник/ П. Вербицька, Я.Лисейко, І.Хома, В.Банах, Р. Кузьмин – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 268 с. 3. Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст. – К., 2019. 4. Плохій С. Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності. – Харків, 2018. 5. Плохій C. Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу. (пер. Ярослав Лебеденко, Анатолій Саган). – Харків: КСД, 2019. –512 стор. 6. Плохій С. Походження слов’янських націй. Домодерні ідентичності в Україні, Росії та Білорусі. – К., 2015. 7. Міжнародні відносини та політика держав в умовах глобальних трансформацій: аналіз сучасної політичної думки : монографія / Інститут соціальних наук; Одеський національний університет імені І.І. Мечникова; Колектив авторів, за заг. ред. І.М. Коваля, О.І. Брусиловської. – Одеса: Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, 2016. – 412 с 8. Муковський І. Т. Інформаційно-аналітична діяльність у міжнародних відносинах: навчальний посібник / І. Т. Муковський, А. Г. Міщенко, М. М. Шевченко. – К.: Кондор, 2018. – 224 с.