Правова глобалістика

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 8.081.00.O.009
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Жаровська Ірина Мирославівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою курсу є одержання аспірантами поглиблених знань з правових глобалізаційних явищ, аналіз норм, принципів права різних правових родин в умовах трансформації суспільства, встановлення механізмів уніфікації та інтеграції норм у сучасне українське законодавство і практику, вміння широко аналізувати нормативні джерела та спеціальну літературу та тенденції розвитку права та держави.
Завдання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність продукувати інноваційні наукові ідеї, оволодіння методологією наукової та педагогічної діяльності, вирішувати комплексні проблеми в процесі інноваційно-дослідницької та професійної діяльності, проводити оригінальні наукові дослідження на міжнародному та національному рівнях. Загальні компетентності (ЗК): ЗК1.Здатність методологічного осмислення і творчого пошуку шляхів вирішення актуальних світоглядних та прикладних проблем – юридичної науки і практики.ЗК2.Здатність кваліфікувати явища і події правової дійсності, а також розуміти характер процесів, що відбуваються у правовій системі держави.ЗК4.Здатність знаходити, відбирати, інтегрувати й систематизувати інформацію за певним напрямом і розробляти на її основі нові ідеї. ЗК5.Здатність застосовувати закони формальної логіки в процесі інтелектуальної діяльності Спеціальні (фахові) компетентності (ФК): ФК 2. Розуміння проблем формування національної правової системи України та її адаптації до європейського права; співвідношення й взаємодії національного та міжнародного права.ФК 4. Здатність аналізувати та прогнозувати розвиток окремих елементів системи права у межах юридичних процедур обраної спеціалізації з урахуванням норм національного законодавства та міжнародно-правових документів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, судових рішень. ФК 5. Розуміння сутності теоретичних основ та практичних підходів, специфіки правових інститутів та їх впливу на сучасне громадянське суспільство. ФК 8. Здатність виробляти правові позиції для розв’язання правових проблем і практичних ситуацій. ФК 9. Здатність приймати участь у різноманітних практичних правових заходах, у тому числі міжнародного рівня, у фахових дискусіях із проблем окремих галузей права, законотворчості, правозастосування. ФК 11. Здатність здійснювати розробку правових актів та тлумачення права, надавати рекомендації щодо їх удосконалення..
Результати навчання: Програмні результати навчання (ПР): ЗН 1. Показати фундаментальні знання, набуті у процесі навчання в межах обраної спеціалізації щодо теоретичних основ складових елементів права, їх правової природи, основ методології, функцій, принципів, структури, форм реалізації. ЗН 2. Відтворити глибокі знання в межах спеціалізації щодо еволюції думки про окремі елементи системи права з позначенням новацій і осучаснення. ЗН 3. Визначити правову проблематику практичної ситуації, критично осмислити наявні умови, окреслити наявні кола правовідносин. ЗН 4. Демонструвати знання професійних підходів, основ практичних прийомів правової роботи у межах обраної спеціалізації в праві. Уміння (УМ):УН 1. Збирати, обробляти та аналізувати значний обсяг інформації про структурні елементи системи права у межах обраної спеціалізації. УН 2. Оцінювати та аналізувати практичні юридичні питання та практичні правові ситуації, пропонувати варіанти побудови аргументації. Комунікація (КОМ):КОМ 2. Організовувати та вести професійні дискусії у сфері окремих галузей права, їх складових елементів. КОМ 3. Брати участь у фахових дискусіях із проблем окремих галузей права, законотворчості, правозастосування, поважати опонентів і їхню точку зору. КОМ 4. Доносити до фахівців та широкого загалу інформацію, ідеї, проблеми, рішення та власний досвід з актуальних питань права. Автономія і відповідальність (АіВ): АіВ 2. Демонструвати здатність до подальших наукових досліджень з високим рівнем автономності (формулювати власні авторські висновки, пропозиції та рекомендації. АіВ 3. Здатність усвідомлювати та нести особисту відповідальність за одержані наукові результати дослідження АіВ 4. Оцінювати результати власної професійної роботи й відповідати за особистий професійний розвиток. АіВ 5. Приймати самостійно рішення на основі набутих фундаментальних знань у різних правових ситуаціях, формувати юридичні висновки, правову позицію, бути лідером, відповідати за командну роботу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Філософія і методологія науки Супутні і наступні навчальні дисципліни: Загальнотеоретичні особливості досліджень у праві
Короткий зміст навчальної програми: Курс “Правова глобалістика” розрахований для викладання матеріалу аспірантам. Програма складена так, що аспіранти мають можливість розширити свої знання з правничих дисциплін на сучасному етапі розвитку суспільства та спрогнозувати тенденції розвитку правових явищ у майбутньому. Навчальна дисципліна підготовлена з урахуванням правових знань, отриманих аспірантами за попередні роки навчання. Вони враховують особливості і вимоги правового навчання на сучасному етапі розвитку незалежної Української держави, передбачають використання освітнього потенціалу права для формування правової свідомості, громадянської позиції, утвердження ідеї пріоритету загальнолюдських цінностей та новітніх правових норм у світлі євроінтеграційних процесів нашої держави.
Опис: Курс “Правова глобалістика” розрахований для викладання матеріалу аспірантам. Програма складена так, що аспіранти мають можливість розширити свої знання з правничих дисциплін на сучасному етапі розвитку суспільства та спрогнозувати тенденції розвитку правових явищ у майбутньому. Навчальна дисципліна підготовлена з урахуванням правових знань, отриманих аспірантами за попередні роки навчання. Вони враховують особливості і вимоги правового навчання на сучасному етапі розвитку незалежної Української держави, передбачають використання освітнього потенціалу права для формування правової свідомості, громадянської позиції, утвердження ідеї пріоритету загальнолюдських цінностей та новітніх правових норм у світлі євроінтеграційних процесів нашої держави. В результаті аспіранти повинні оволодіти знаннями про: предмет правової глобалістики; методологію правової глобалістики; сутність правової глобалізації; глобальні юридичні проблеми; актуальні проблеми становлення вітчизняної юридичної глобалістики; місце правової глобалістики в системі вітчизняної юридичної науки; правову глобалістику як новітню тенденція розвитку вітчизняної юриспруденції; трансформацію правових явищ під впливом глобалізації.
Методи та критерії оцінювання: Методами оцінювання рівня досягнення результатів навчання здобувачів освіти є: усне опитування на практичних (семінарських) заняттях; контрольна робота; виконання індивідуального науково-дослідного завдання; екзамен.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Поточний контроль (ПК): практичні (семінарські) заняття – 40 балів; іспит – 60 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Жаровська І. М. Людина у правовій реальності: проблема правової ідентичності: монографія / І. М. Жаровська, О. В. Парута. Дрогобич: Посвіт, 2018. 142 c. 2. Жаровська І. М. Форми громадської участі у публічно-владній діяльності: колективна монографія / І. М. Жаровська, О. А. Зарічний. Київ: "Видавництво Людмила", 2020. 136 c. 3. Гарасимів Т. З. Громадянське суспільство: правовий імператив сучасності: колективна монографія / Т. З. Гарасимів, В. З. Чорнописька, Т. Ю. Дашо. Львів: Растр-7, 2020. 244 c. 4. Zharovska I. ModernenvironmentalsecurityofUkraine: issuesoflegalsupport: колективна монографія / I. Zharovska, I. Lychenko, K. Marych, M. Tarnavska, N. Zabolotna. – Praha: PublishingНouseEducationandSciense, 2020. 176 c. 5. Гарасимів Т. З. Аксіологічні засади сучасної університетської освіти: правові підходи: колективна монографія / Т. З. Гарасимів, В. З. Чорнописька, Н. В. Кучеренко. Львів: Видавництво "Сполом", 2021. 192 c. 6. Жаровська І. М. Права людини: пандемічні виклики: колективна монографія / І. М. Жаровська, А. С. Романова. Київ: Видавництво Людмила, 2021. – 128 c. 7. Zharovska I. Legalprinciplesinthehealthcaresector: колективна монографія / I. Zharovska, M. Shchyrba. Bratislava: BratislavasInstitutodbornehorozvoja, 2022. 81 c. 8. Жаровська І., Шай Р., Дякович О. Правова глобалістика: моногр. Львів: СПОЛОМ, 2017. 246 c. 9. Жаровська І., Ортинська Н., Парута О., Ярмол Л. Правова соціалізація: моногр. Львів : Ліга-прес, 2015. 252 с. 10. Жаровська І., Ортинська Н., Шай Я. Правова глобалізація: моногр. Львів : СПОЛОМ, 2016. 188 с. 1. Жаровська І.М. Правова глобалістика: метод. рекомендації до проведення семінарських занять для аспірантів очної форми навчання спеціальності 081 Право. Львів: Інститут права та психології Національного університету «Львівська політехніка». 2019. 32 с. 1. Жаровська І.М. Правова глобалістика: метод. рекомендації до проведення семінарських занять для аспірантів заочної форми навчання спеціальності 081 Право. Львів.: Інститут права та психології Національного університету «Львівська політехніка». 2019. 34 с. 2. Жаровська І.М. Інформаційний ресурс у Віртуальному середовищі Львівської політехніки «Правова глобалістика» Львів: Інститут права та психології Національного університету «Львівська політехніка» 2017. Сертифікат №01981
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).