Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.016
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни полягає у забезпеченні студентам здобуття поглиблених знань і розумінь мікробіологічних процесів, що лежать в основі отримання і практичного використання продуктів життєдіяльності мікроорганізмів у бродильних виробництвах і виноробстві, їхньої біомаси як важливого білкового продукту, умов стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва, вдосконалення режимів мікробіологічних процесів у технологіях продуктів бродіння і виноробства.
Завдання: 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. 2. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні. 3. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). 4. Здатність використовувати мікробіологічні методи дослідження для оптимального проведення та вдосконалення технологій продуктів бродіння і виноробства.
Результати навчання: 1. Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і не-двозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців. 2. Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій. 3. Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки. 4. Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей у технологіях продуктів бродіння і виноробства. 5. Застосовувати знання мікробіологічних принципів для розроблення сучасних технологій продуктів бродіння і виноробства. 6. Уміння використовувати термінологію обраного фаху у професійній діяльності. 7. Здатність використовувати сучасні комунікативні методи для ефективного спілкування на професійному рівні. 8. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та оцінювати результати діяльності команд і колективів. 9. Здатність продовжувати навчання з високим ступенем автономії.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: – Технологія пива та безалкогольних напоїв; – Інжиніринг, інноваційні технології та управління якістю харчових продуктів. Кореквізити: –Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв; – Технологія вина; – Технологія хлібопекарських дріжджів.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» знайомить студентів з промисловими мікроорганізмами, які використовуються у технологіях продуктів бродіння і виноробства, їх морфологічними, фізіологічними та культуральними особливостями, закономірностями перебігу мікробіологічних процесів бродильних виробництв і виноробства, раціональними способами стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва, сучасними методами запобігання та боротьби з контамінантною мікрофлорою. У результаті вивчення цієї дисципліни студент набуває відповідних знань, умінь, навичок та компетентностей, які допомагають йому вирішувати складні комплексні задачі і проблеми харчовій промисловості, самостійно виконувати фахову роботу та успішно засвоювати освітньо-професійну програму другого рівня вищої освіти для подальшої професійно-наукової діяльності. Це досягається поєднанням теоретичного курсу та лабораторного практикуму.
Опис: Предмет і задачі дисципліни. Історичні відомості про процеси бродіння та етапи дослідження дріжджів. Структурно-функціональна організація дріжджової клітини. Морфолого-фізіологічні та культуральні особливості дріжджів. Локалізація ферментів у дріжджовій клітині. Характеристика рас дріжджів бродильних виробництв і виноробства. Вимоги до дріжджів різних виробництв. Методи селекції промислових рас дріжджів. Характеристика основних представників дріжджової мікрофлори виноградного сусла та вина. Мікрофлора виноградного сусла, що спонтанно забродило. Характеристика бактерій, що зустрічаються у технологіях продуктів бродіння та виноробства. Морфолого-біохімічна характеристика основних груп молочно-кислих та оцтово-кислих бактерій. Основні представники міцеліальних грибів, які зустрічаються у технологіях продуктів бродіння та виноробства. Характеристика мікроміцетів, що зустрічаються у сировині, напівфабрикатах та продуктах бродіння і виноробства. Мікрофлора сировини, напівпродуктів і готової продукції бродильних виробництв і виноробства. Особливості мікрофлори пива, дріжджів, вина, оцту та квасу. Способи запобігання та боротьби з контамінантною мікрофлорою у технологіях продуктів бродіння і виноробства.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: поточний (ПК) і семестровий контроль (СК), який здійснюється з навчального матеріалу, обсяг якого визначений робочою програмою дисципліни за семестр. Поточний контроль здійснюється під час лекцій і лабораторних занять з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних і практичних знань та умінь студента. ПК проводиться у формі: письмово-усного контролю та захисту лабораторних робіт. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену (ЕК). Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр.
Критерії оцінювання результатів навчання: – Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%). – Екзамен (70 %).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Яворська Г.В., Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с. 2. Микробиология пива / Прист Ф. Дж., Й. Кэмпбелл (ред.); пер. с англ. Под общ. ред. Т. В. Мелединой и Тыну Сойдла. — СПб: Профессия, 2005. — 368с. 3. Бурьян Н.И. Микробиология виноделия. - Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач» УААН, 1997. - 431с. 4. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль сировини у виробництвах продуктів бродіння. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 20 c. 5. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль виноматеріалів і вина. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 16 c. 6. Паляниця Л.Я. Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=565, сертифікат № 03448.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).