Технологія ферментних препаратів

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.M.012
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Субтельний Роман Олександрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни полягає у забезпеченні студентам здобуття базових знань, розумінь і компетентностей щодо класифікації ферментів та джерела їх одержання, про напрямки використання ферментних препаратів, про принципи технології ферментних препаратів, технологічних прийомів та схем процесу виробництва ферментних препаратів, відомостей про сировину, напівпродукти і готової продукції виробництва.
Завдання: Завдання навчальної дисципліни Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: інтегральна компетентність: Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій. загальні компетентності: Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). фахові компетентності: Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково- обгрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі
Результати навчання: Результати навчання відповідно до освітньої програми, методи навчання і викладання, методи оцінювання досягнення результатів навчання знати наукові основи сучасних технологічних процесів одержання ферментних препаратів і способи їх практичної реалізації; знати основні принципи технології ферментних препаратів та умови здійснення технологічних операцій; знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції і зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, екологічний стан діючих виробництв; знати вимоги стандартів до якості основної сировини, допоміжних матеріалів і цільової продукції; знати схему і методи хіміко-технологічного і мікробіологічного контролю виробництва; знати сучасні та перспективні способи утилізації відходів і вторинної сировини основного виробництва, шляхи зменшення та знешкодження шкідливих промислових викидів і стоків; вміти розробляти та вдосконалювати принципові і апаратурно-технологічні схеми виробництва ФП; вміти вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, створювати ефективні технології з використанням існуючої науково-технічної інформації; вміти обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати та аналізувати технологічні ситуації, рівень екологічності виробництва. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: РН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях. РН 5. Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій. РН 6. Розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки РН 7. Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців. РН 9. Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій. РН 10. Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни Мікробіологія харчових виробництв Харчова хімія Обладнання харчових виробництв Супутні і наступні навчальні дисципліни Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв Технологія пива та безалкогольних напоїв Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства
Короткий зміст навчальної програми: У навчальній дисципліні розглянуто класифікацію ферментів, джерелі їх отримання та напрямки застосування ферментних препаратів, описано технологію поверхневого і глибинного культивування мікроорганізмів, як основного джерела отримання ферментних препаратів, описано технологічні умови стадій отримання посівного матеріалу та живильного середовища, підготовки повітря до аерування та стадії культивування мікроорганізмів. У дисципліні розглянуто способи концентрування ферментних препаратів.
Опис: Лекційні заняття Загальні поняття технології ферментних препаратів Вступ. Джерела одержання ферментів. Номенклатура ферментних препаратів. Застосування ферментних препаратів Одержання посівного матеріалу для культивування мікроорганізмів Загальні принципи приготування посівного матеріалу. Способи і умови зберігання вихідних штамів продуцентів. Приготування посівного матеріалу для поверхневого культивування. Приготування посівного матеріалу для глибинного культивування Приготування живильних середовищ Хімічний склад живильних середовищ. Вплив складу середовища на біосинтез ферментів. Види і основні компоненти живильних середовищ. Технологічні особливості приготування живильних середовищ. Мікробіологічний, біохімічний і технохімічний контроль стадії Стерилізація у виробництві ферментних препаратів Основні поняття процесу стерилізації. Стерилізація живильних середовищ у виробничих умовах. Мікробіологічний контроль стадії стерилізації Підготовка повітря для аерування Культивування мікроорганізмів у виробничих умовах Вплив параметрів технологічного процесу на перебіг культивування. Технологія одержання виробничої культури мікроорганізмів Отримання ферментних препаратів з культур мікроорганізмів Одержання сухої поверхневої культури. Екстракція ферментів з поверхневої культури. Фільтрація культуральної рідини і екстракту з поверхневої культури. Вакуум-випарювання. Мембранні методи очищення ферментних розчинів. Осадження ферментів. Адсорбційні методи розділення і очищення ферментів. Розділення і очищення ферментів гель-фільтрацією. Отримання іммобілізованих ферментних препаратів. Одержання сухих ферментних препаратів. Мікрокапсулювання і гранулювання ферментів. Подрібнення, стабілізація і стандартизація ферментних препаратів. Послідовність отримання очищених ферментних препаратів Одержання ферментних препаратів з рослин та органів і тканин тварин Лабораторні заняття Визначення амілолітичної активності ферментних препаратів Визначення глюкоамілазної активності ферментних препаратів Визначення оцукрюючої активності ферментних препаратів поляриметричним методом Визначення оцукрюючої активності ферментних препаратів антроновим методом Визначення оцукрюючої активності ферментних препаратів хімічним методом Визначення мальтазної активності ферментних препаратів Визначення протеолітичної активності ферментних препаратів
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: поточний (ПК) і семестровий контроль (СК), який здійснюється з навчального матеріалу, обсяг якого визначений робочою програмою дисципліни за семестр. Поточний контроль здійснюється під час лекцій і лабораторних занять з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних і практичних знань та умінь студента. ПК проводиться у формі: письмово-усного контролю та захисту лабораторних робіт. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену (ЕК). Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр
Критерії оцінювання результатів навчання: Контрольна робота (письмовий експрес-контроль) - 10 Захист лабораторних робіт - 30 Екзмен (письмова і усна компоненти) - 60 Разом за дисципліну - 100
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Електронний навчально-методичний комплекс «Технологія ферментних препаратів» для студ. Спец. 181 «Харчові технології» ; [уклад.: Ю. Р. Мельник]. – 53 терміни, 116 тестових завдання. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=13. Реєстр. Номер № Е41-216-156/2018 від 04.04.2018 р. Визначення активностей гідролітичних ферментних препаратів. Методичні вказівки та інструкція до лабораторних робіт з курсу «Технологія ферментних препаратів» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» / Укл.: Мельник С.Р., Мельник Ю.Р. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 20 с. Грачева И.М. Технология ферментних препаратов. 2-е р.. Перераб. И доп. – М.:Агропромиздат,1987. – 335с. Калунянц К.А., Голгер Л.И. Микробные препараты (технология и оборудование).- М: Пищевая промышленность,1979. – 303с. Лабораторный практикум. И.М.Грачева, Ю.П. Грачев, М.С. Мосичев и р.. – М: Легкая и пищевая промышленность,1982. – 240с. Рухлядева А.П., Полыгалина Г.В. Методы определения активности гидролитических ферментов. – М: Легкая и пищевая промышлен¬ность,1981. – 288с. Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль. М.: Пищевая промышленность,1981.- 336с. Бойко Л.М. Физико-химические методы контроля бродильных производств. – Киев: Техніка, 1986. – 191с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).