Соціологія конфлікту

Спеціальність: Економіка
Код дисципліни: 6.051.00.M.49
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Соціологія та соціальна робота
Лектор: к.політ.н., доцент Школяр Мар’яна Володимирівна.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Використовувати понятійний апарат соціології в освітній, дослідницькій та інших сферах професійної діяльності. Розуміти історію розвитку соціології, її сучасні концепції та теорії, основні проблеми. Застосовувати положення соціологічних теорій та концепцій до дослідження соціальних змін в Україні та світі. Пояснювати закономірності та особливості розвитку і функціонування соціальних явищ у контексті професійних задач. Вільно спілкуватися державною та іноземною / іноземними мовами усно і письмово з професійних питань. Ефективно виконувати різні ролі (зокрема організатора, комунікатора, критика, генератора ідей, виконавця тощо) у команді в процесі вирішення фахових задач. Вміти використовувати інформаційно-комунікаційні технології у процесі пошуку, збору та аналізу соціологічної інформації. Обґрунтовувати власну позицію, робити та аргументувати самостійні висновки за результатами досліджень і аналізу професійної літератури. Презентувати результати власних досліджень для фахівців і нефахівців. Концептуальні наукові та практичні знання. Поглиблені когнітивні та практичні уміння/навички, майстерність та інноваційність на рівні, необхідному для розв’язання складних спеціалізованих задач і практичних проблем у сфері професійної діяльності або навчання. Збір, інтерпретація та застосування даних. Спілкування з професійних питань, у тому числі іноземною мовою, усно та письмово. Управління складною технічною або професійною діяльністю чи проектами. Формування суджень, що враховують соціальні, наукові та етичні аспекти. Організація та керівництво
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити - кореквізити -
Короткий зміст навчальної програми: Конфлікт як соціальний феномен. Атрибути, функції та наслідки соціальних конфліктів. Різноманітність конфліктів у соціальному житті. Типи конфліктів. Системно-структурні характеристики конфлікту. Системно-генетичні характеристики конфлікту. Динаміка конфлікту. Управління конфліктами. Стратегії та тактики поведінки у конфлікті. Принципи і правила ефективного спілкування у запобіганні конфліктів. Стратегії управління стресом в професійній діяльності. Сутність, правила та способи розв’язання і врегулювання конфліктів. Принципи та процедури розв’язання конфліктів. АРС. Переговори у вирішенні конфліктів. Стилі переговорів.
Методи та критерії оцінювання: • робота на практичних заняттях (усне опитування, участь у дискусіях та інтерактивних вправах), індивідуальна контрольна робота (60%) • підсумкова тестова контрольна робота: письмова форма (40%)
Рекомендована література: • 1. Гірник А.М. Основи конфліктології. Навчальний посібник для студ.вищ. навч.закл. К.: Києво-Могилянська академія, 2010. 222с. 2. Захарчин Г. М., Винничук Р. О. Управління конфліктами. Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. 160 с. 3. Крутінь Г.І., Чубур Н.В. Соціологія конфлікту: практикум. – К.: КНЕУ, 2007. 152 c. 4. Соломатина Е.Н. Социология конфликта: Учебное пособие для вузов. М.: Академический Проект; Альма Матер, 2014. 198 с. 5. Суть конфлікту та альтернативні підходи до його вирішення. Робочий зошит з курсу «Соціологія конфлікту» та «Соціальна взаємодія: солідарність і конфлікт» для студентів освітніх програм спеціальності 231 «Соціальна робота» та 054 «Соціологія» / Л.Д. Климанська, Н.М.Гайдук, М.В. Школяр, О.Я. Бік. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 112с.