Основи охорони праці та безпека життєдіяльності

Спеціальність: Економіка
Код дисципліни: 6.051.00.O.68
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: к.т.н., Корчак Богдан Орестович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ЗН2. Здатність продемонструвати розуміння впливу економічних рішень у суспільному, соціальному й екологічному контексті; ЗН5. Здатність продемонструвати знання нормативно-правового забезпечення господарської діяльності підприємств; УМ1. Уміння поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності для вирішення завдань спеціальності (спеціалізації) з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних та підприємницьких інтересів; АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати оперативні рішення; АіВ5. Здатність демонструвати розуміння основних засад охорони праці і безпеки життєдіяльності та їх застосовувати.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Економіка праці і соціально-трудові відносини Супутні: Виконання практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна включає лекційні та практичні заняття. До лекційних занять належать наступні теми: Правові та організаційні основи охорони праці. Державне управління охорони праці та організація охорони праці на виробництві. Гігієна праці та виробнича санітарія в галузі. Електробезпека. Категорії і поняття в безпеці життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як кількісна оцінка небезпек. Природні загрози та характер їхніх проявів і дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки. Техногенні небезпеки та їх наслідки. Характеристика надзвичайних ситуацій техногенного характеру. До практичних занять: Радіаційна безпека. Оцінка радіаційного стану після аварій на АЕС. Планування заходів захисту населення під час аварії на АЕС. Управління силами та засобами ОГ під час НС. Невідкладна допомога при нещасних випадках.
Методи та критерії оцінювання: Формою семестрового контролю навчальної дисципліни «Основи охорони праці та безпека життєдіяльності» є диференційований залік, тому семестрова оцінка виставляється як сумарна оцінка результатів поточного контролю усіх видів обов’язкових робіт, передбачених робочою програмою навчальної дисципліни з яких: - max 60 балів за засвоєння теоретичного матеріалу (тестування у ВНС; кількість балів за кожну з лекцій обумовлена складністю навчального матеріалу, об’ємом навчального матеріалу, винесеного на самостійне опрацювання); - max 20 балів за виконання розрахунково-графічної роботи (max 8 балів за правильність виконання розрахункової частини, max 7 балів за правильність виконання графічної частини, та max 5 балів формулювання висновків до роботи); - max 20 балів за виконання лабораторних робіт (max 5 балів за одну лабораторну роботу з яких 4 бали за виконання роботи та 1 балів за оформлення звітів, оцінювання відбувається шляхом тестування у ВНС); - max 5 балів за виконання практичного – семінару (проводиться доповідь у вигляді презентації або реферату, оцінювання відбувається відповідно до викладення матеріалу, 5 балів за правильність виконання індивідуального завдання, 4-1 бали відповідно до висвітлення індивідуального завдання, 0 балів – студент не готовий до заняття.)
Рекомендована література: 1. Природні та техногенні загрози, оцінювання небезпек: навчальний посібник / О. А. Нагурський, О. М. Вахула, О. І. Козій, М. П. Петрук, Н. М. Параняк. – Львів: Растр-7, 2020. – 174 c. 2. Oснови охорони праці та безпека життєдіяльності (практикум): навчальний посібник / І. Я. Почапська, О. Я. Литвиняк. – Львів: Левада, 2019. 3. Законодавчі та нормативно-правові засади охорони праці: Навч.посіб./ Іванов І. І., Сухарева М. В., Мєшкова А. Г., Соболевська О. С. – Дніпро: НМетАУ, 2019. 61 с. 4. Основи професійної безпеки та здоров’я людини. Підручник /Під ред. проф. Березуцького В. В./НТУ «ХПІ»,Харків: ФОП Панов А.М., 2018. 553 с. 5. Основи професійної безпеки та здоров’я людини. Підручник /Під ред. проф. Березуцького В. В./НТУ «ХПІ»,Харків:ФОП Панов А.М., 2018. 553 с 6. Безпека життєдіяльності: Конспект лекцій для студентів всіх спеціальностей і форм навчання/ Петрук М.П., Гіщак Х.Я., Карп’як Н.М., Вахула О.М., Мохняк С.М., Гончарук В.Є., Васійчук В.О., Дацько О.С., Козій О.І., Качан С.І., Романів А.С., Скіра В.В., Гельжинський І.І. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2011. – 226 с Навчально-методичне забезпечення 1. Дослідження та розрахунок природного освітлення. Вказівки до виконання лабораторної роботи з курсу “Основи охорони праці та безпека життєдіяльності” для студентів денної та заочної форми навчання всіх спеціальностей./ Укладачі: Н. В. Ступницька, А.С. Романів, Н.М. Витрикуш, Н.М. Параняк, О.С. Дацько – Львів: НУ “ЛП”, 2017.- 20 с. 2. Надання першої долікарської допомоги: Методичні вказівки до самостійної роботи з курсу “Безпека життєдіяльності та основи охорони праці” для студентів усіх напрямків підготовки і форм навчання / уклад. О.С. Дацько А.С. Романів, Н.М. Параняк. –Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2017- 24 с. 3. Планування заходів захисту населення під час аварій на АЕС методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи для дисципліни «Безпека життєдіяльності» для студентів всіх базових напрямів та форм навчання /Укл. Козій О.І., Петрук М.П., Мохняк С.М., Дацько О.С., Романів А.С., Гіщак Х.Я., Витрикуш Н.М., Вахула О.М., Скіра В.В., Гельжинський І.І.- Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012.-28 с.. та ін.