Потенціал і розвиток підприємства

Спеціальність: Економіка
Код дисципліни: 6.051.01.E.82
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Мусійовська Оксана Богданівна, к.е.н., доцент
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання і розуміння основних понять та категорій дисципліни, на основі системного розуміння. Знання і розуміння закономірностей, принципів і особливостей формування, розвитку та оцінки потенціалу підприємства. Знання і розуміння методології і прикладного інструментарію оцінювання вартості потенціалу підприємства та його структурних елементів. Знання підходів до формування та оцінювання потенціалу підприємства з метою забезпечення його успішного розвитку шляхом змін та нарощування потенціалу. Уміння формувати перелік основних переваг і проблем, що потребують вирішення. Вміння оцінювати потенціал підприємства та його окремих складових, формувати потенціал, спроможний забезпечити його успішний збалансований розвиток. Вміння на основі визначених резервів планувати шляхи їх реалізації, та оцінювати ефективність від впровадження. Вміння визначити можливості та основні напрямки формування потенціалу підприємства для його розвитку відповідно до місії та поставлених цілей діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Економіка підприємства Планування і контроль на підприємстві Інвестування Кореквізити: Стратегія підприємства Формування бізнес-моделі підприємства Управління проєктами
Короткий зміст навчальної програми: Сутнісна характеристика потенціалу підприємства. Структура і графоаналітична модель потенціалу підприємства. Формування потенціалу підприємства: поняття і загальна модель. Особливості формування виробничого потенціалу підприємства. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства. Теоретичні основи оцінювання потенціалу підприємства. Методичні підходи до оцінювання потенціалу підприємства. Оцінювання вартості земельної ділянки, будівель і споруд. Визначення ринкової вартості машин і обладнання. Нематеріальні активи підприємства та методи їх оцінювання. Трудовий потенціал підприємства та його оцінювання. Оцінювання вартості бізнесу. Прикладні аспекти оцінювання потенціалу підприємства. Розвиток підприємства: зміст, сучасні концепції та передумови. Методичні підходи до визначення резервів розвитку підприємства та його потенціалу.
Методи та критерії оцінювання: практичні роботи (30%), підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)
Рекомендована література: 1. Довбенко В. І., Мельник В. М. Потенціал і розвиток підприємства : навч. посіб. 2-ге вид., виправл. і доповн. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2011. 232 с. 2. Полінкевич О. М., Шостак Л. В. Потенціал і розвиток бізнесу: навч. посіб. Луцьк : Вежа-Друк, 2019. 592 с. 3. Сабадирьова А. Л., Бабій О. М., Куклінова Т. В., Салавеліс Д. Є. Потенціал і розвиток підприємства : навч. посіб. Одеса : ОНЕУ, ротапринт, 2013. 343 с. 4. Касьянова Н. В., Солоха Д. В., Морєва В. В., Бєлякова О. В., Балакай О. Б. Потенціал підприємства: формування та використання. 2- ге вид. перероб та доп.: підруч. К.: Центр учбової літератури, 2013. 248 с. 5. Грицуленко С. І. Потенціал і розвиток підприємства : навч. посіб. [для студ. напр. підгот. 6.030504 «Економіка підприємства» ден. та заочн. форм навч.]. Одеса : ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2014. 99 с.