Міжнародне право

Спеціальність: Туризмознавство
Код дисципліни: 7.242.01.O.002
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Мельниченко Богдана Богданівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: ознайомлення студентів з формуванням цілісного уявлення про міжнародне право, його систему, предмет і суб'єктів, джерела та галузі; наданням необхідних знань національних і міжнародно-правових актів, умінь та навичок правильного їх застосування; формуванням вмінь і навичок роботи з нормативно-правовими документами, їх грамотну класифікацію, вміння правильно використовувати юридичні терміни; формуванням наукового світогляду; визначенням проблем, що виникають при його застосуванні та шляхи їх усунення.
Завдання: Інтегральна компетентність (ІНТ):Здатність ставити та успішно вирішувати на достатньому професійному рівні науково-дослідницькі та практичні завдання, узагальнювати практику туризму і рекреації, прогнозувати напрями їх розвитку, розв’язувати професійні проблеми та практичні завдання у сфері туризму та рекреації як в процесі навчання, так і в процесі роботи. Загальні компетентності (ЗК):ЗК3. Уміння працювати в міжнародному та вітчизняному професійному середовищі; ЗК4. Вільне володіння та здатність спілкуватися діловою англійською та іншою (іншими) іноземною (ними) мовою (мовами) в професійній діяльності. Спеціальні (фахові) компетентності (ФК):ФК8. Здатність упроваджувати в практику міжнародний досвід рекреаційно-туристичної діяльності; ФК16. Здатність до міжкультурної взаємодії в сфері міжнародної туристичної освіти та професійної діяльності.
Результати навчання: Програмні результати навчання (ПР):ПР03. Розуміння інструментів та стратегій, що мають відношення до діагностування та аналізу стану туристичного ринку на рівні, що дозволить можливість працевлаштування за фахом, здатність ефективно використовувати на практиці теоретичні знання при формуванні та реалізації туристичних послуг; ПР07. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці основні положення туристичного законодавства, національних і міжнародних стандартів з обслуговування туристів. Комунікація (КОМ): 1.Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською мовою та однією з іноземних мов (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською). Автономія і відповідальність (АіВ): 2.Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: «Правознавство»; «Правове регулювання туристичної діяльності». Супутні і наступні навчальні дисципліни: «Міжнародний туризм»; «Сучасні глобалізаційні трансформації в туризмі».
Короткий зміст навчальної програми: Міжнародне право створювалось століттями з метою упорядкування міжнародних відносин, підтримання миру і безпеки, міжнародного правопорядку. Навчальна дисципліна призначена для отримання знань з міжнародного права, пристосування їх до практичних ситуацій у житті, вироблення навиків пошуку, тлумачення норм міжнародного права, імплементації у національне законодавство та їх застосування. Вона дає уявлення про систему й інститути, джерела і функції міжнародного права, сприятимезапам’ятовуваннюосновнихміжнародно-правових понять. Вивченняцієїнавчальноїдисципліни дозволить здобутисистематичні і детальнізнання у сферіміжнароднихпублічнихвідносин. У свою чергу, відтворенняматеріалу, йогообговорення на практичнихзаняттях, розв’язання задач, правовакваліфікаціяконкретнихситуацій, співставленнядокументівдаютьможливість у повніймірізрозумітипочуте й прочитане, навчитисякористуватисязнаннями.
Опис: 1. Поняття і особливості міжнародного права. Поняття міжнародного права. Особливості міжнародного права. Міжнародне право та міжнародна система. Основні риси сучасного міжнародного права. Міжнародне публічне і міжнародне приватне право. 2. Джерела міжнародного права. Поняття «джерела міжнародного права» та види джерел. Договір і звичай – основні джерела міжнародного права. Допоміжні джерела міжнародного права. Кодифікація міжнародного права. 3. Основні принципи міжнародного права. Поняття основних принципів міжнародного права та їх ознаки. Принцип суверенної рівності держав. Принцип незастосування сили або погрози силою. Принцип територіальної цілісності держав. Принцип непорушності (недоторканості) державних кордонів. Принцип мирного вирішення міжнародних спорів. Принцип невтручання у внутрішні справи. Принцип поваги прав людини. Принцип рівноправності та самовизначення народів і націй. Принцип міжнародного співробітництва. Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов’язань. 4.Суб’єктиміжнародного права. Загальнепоняттясуб’єкта в міжнародномуправі. Видисуб’єктівміжнародного права. Держави як основнісуб’єктиміжнародного права. Особливостіправосуб’єктностідержавоподібнихутворень. Міжнароднаправосуб’єктністьнацій і народів, якіборютьсянезалежність. Особливостіправосуб’єктностіміжнароднихорганізацій. 5. Визнання у міжнародному праві. Поняття визнання. Еволюція інституту міжнародно-правового визнання держав у сучасних умовах. Форми визнання. Види визнання.6. Правонаступництво у міжнародномуправі. Поняття і видиміжнародногоправонаступництва. Правонаступництво держав стосовноміжнароднихдоговорів. Правонаступництво держав стосовнодержавноївласності, державнихархівів і державнихборгів. ПравонаступництвоУкраїни в зв’язку з припиненняміснування СРСР.Відповідальність і санкції у міжнародномуправі. 7. Поняття та видиміжнародно-правовоївідповідальності. Міжнародніправопорушення. Політичнавідповідальність як різновидміжнародно-правовоївідповідальності. Матеріальнавідповідальність у міжнародномуправіФормиматеріальноївідповідальності. Вирішенняміжнароднихконфліктів. Обставини звільнення від відповідальності та міжнародно-правові санкції. 8.Право міжнародних договорів. Поняття права міжнародних договорів. Поняття міжнародного договору. Види міжнародних договорів. Порядок і стадії укладання міжнародних договорів. Законодавство України про міжнародні договори.
Методи та критерії оцінювання: Методами оцінювання рівня досягнення результатів навчання здобувачів освіти є: усне опитування на практичних (семінарських) заняттях; контрольна робота; виконання індивідуального науково-дослідного завдання; підсумкова контрольна робота.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Поточний контроль (ПК): практичні (семінарські) заняття – 40 балів; письмова контрольна робота – 10 балів; підсумкова контрольна робота – 50 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Батрименко В.І. Міжнародне право : навч. посіб. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. 323 с. 2. Буткевич В. Г., Войтович С. А., Григоров О. М., Заблоцька Л. Г., Задорожній О. В. Міжнародне право : підручник / за заг. ред. В. Г. Буткевич. Київ :Либідь, 2011. 814 с. 3. Войціховський, А. В. Міжнародне право : підручник. Харків : МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, 2020. 544 с. 4. Денисова Д.О. Відповідальність міжнародних організацій: монографія; за наук.ред. А. І. Дмитрієва. Одеса :Фенікс, 2014. 323с. 5. Дмитрієв А. І., Муравйов В. І. Міжнародне публічне право : навч. посіб. Київ : ЮрінкомІнтер, 2011. 638 с. 6. Килимник І. І., Домбровська А. В. Міжнародне право : конспект лекцій. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. 64 с. 7. Палєєва Ю.С. Міжнародне право:зб. завдань для самост. роботи / Ю. С. Палєєва ; Дніпропетр. ун-т ім. Альфреда Нобеля. Дніпропетровськ :Дніпропетр. ун-т ім. А. Нобеля, 2015. 95 с. 8. Перепьолкін С.М. Міжнародне право: словник-довідник / С. М. Перепьолкін, Т. Л. Сироїд, Л. А. Філяніна ; за заг. ред. Т. Л. Сироїд. Харків : Юрайт, 2014. 403 с. 9. Пронюк Н. В. Сучасне міжнародне право : навч. посіб. Київ : КНТ, 2010. 280 с. 10. Сірант М. М. Міжнародне публічне право: схеми та дефініції : навч. посіб. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2021. 220 c. 11. Мельниченко Б. Б. Міжнародне право : методичні вказівки щодо проведення практичних (семінарських) занять, самостійної роботи та написання контрольних робіт для студентів денної форми навчання (другого) магістерського рівня вищої освіти спеціальності 242 «Туризм». / укл. Б. Б. Мельниченко. Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2020. 32 с. 12. Мельниченко Б. Б. Міжнародне право : методичні вказівки щодо проведення практичних (семінарських) занять, самостійної роботи та написання контрольних робіт для студентів заочної форми навчання (другого) магістерського рівня вищої освіти спеціальності 242 «Туризм». / укл. Б. Б. Мельниченко. Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2020. 27 с. 13. Мельниченко Б. Б. Міжнародне право : електронний навчально-методичний комплекс. Сертифікат № 02073. Номер та дата реєстрації: Е41-138-180/2017 від 11.12.2017 р. URL:https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=5032. 14. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://www.rada.gov.ua/. 15. Офіційний інтернет портал Президента України. URL: http://www.president.gov.ua. 16. Офіційний сайт Кабінету Міністрів України. URL: http://www.kmu.gov.ua. 17. Офіційний сайт Міністерства закордонних справ України. URL: http://mfa.gov.ua/ua.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).