Human Resource Management

Major: Tourism
Code of subject: 7.242.02.E.024
Credits: 5.00
Department: Tourism
Lecturer: PhD Stadnytska Y. Y.
Semester: 2 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: Calculate the optimal number of employees in the organization. Use modern selection methods for personnel selection. To have the tools of stimulation of employees, involves the need to take into account the internal capacity of the employee. Perform monitoring performance and professionally use the methods of stimulating evaluation of this execution in the management process. Analyze future needs, which determine the need and the main directions of personnel development. Provide information and documentation for personnel management. Apply staff assessment methods. Adapt the methods of personnel management under the conditions of operation of multinational companies
Required prior and related subjects: Communicative management. Business Economics. Management in tourism. Project Management in Tourism. Tourism business planning.
Summary of the subject: General principles of personnel management. The staff of the tourist enterprise. Formation of a collective of the enterprise. Complexation system of the enterprise by personnel. Personnel service and personnel management. Personnel policy, strategy of management and planning of work with personnel in the organization. The process of personnel development. Staff assessment.
Assessment methods and criteria: - The current control (40%) are workshops, oral interviews and test; - The final control (60%) is a credit.
Recommended books: 1. Балабанова Л. В., Сардак О. В. Управління персоналом. Підручник.– К.: Центр учбової літератури, 2011. – 468 с. 2. Дядечко Л.П. Економіка туристичного бізнесу / Л.П. Дядечко. – К. : Центр учбової літератури, 2007. – 224 с. 3. Карпенко С. В. Управління персоналом: Навч. посіб. для дистанційного навчання / С. В. Карпенко, О. А. Карпенко; За наук. ред. А.В. Базилюк. — К.: Університет «Україна», 2007.— 273 с. 4. Кудла Н. Є.Менеджмент туристичного підприємства : підручник / Н. Є. Кудла. - К. : Знання, 2012. - 343 с. 5. Мальська М.П. Управління персоналом у туризмі: теорія та практика [текст] Навч.посіб. /М.П. Мальська, О.Ю. Бордун, І.З. Жук – К.: Центр учбової літератури, 2013. – 234 с. 6. Михайлова Л.І. Управління персоналом. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 248 с. 7. Пуцентейло П.Р. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва. Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, – 2007. – 300 с. 8. Самодай В. П. Організація ресторанної справи : навч. посіб. / В. П. Самодай, А. І. Кравченко. – Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2015. – 424 с. 9. Управління персоналом : навч. посіб. / А. О. Азарова, О. О. Мороз, О. Й. Лесько, І. В. Романець; ВНТУ. – Вінниця : ВНТУ, 2014. – 283 с. 10. Управління персоналом: підручник /[В.М. Данюк, А.М. Колот, Г.С. Суков та ін.]; за заг. та нак. ред.. к.е.н., проф. В.М. Данюка. – К.: КНЕУ; Краматорськ: НКМЗ, 2013. – 666, [6] с.