Податкове планування

Спеціальність: Облік і оподаткування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.071.00.O.004
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: професор Загородній Анатолій Григорович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: формування у студентів знань з теорії та практики організації на підприємстві податкового планування.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: ІНТ: здатність розв’язувати складні завдання і проблеми у сфері професійної діяльності з обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог. загальні компетентності: ЗК01 – вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. фахові компетентності: СК03 ? здатність застосовувати теоретичні, методичні і практичні підходи щодо організації планування та оптимізації податкових розрахунків; CК05 – здатність застосовувати методи і методики аналітичного забезпечення сучасних систем менеджменту з урахуванням стратегії розвитку підприємства в умовах невизначеності, ризику та/або асиметричності інформації; СК07 ?здатність формулювати завдання, удосконалювати методики та впроваджувати сучасні методи фінансового та управлінського обліку, аналізу, аудиту і оподаткування у відповідності зі стратегічними цілями підприємства; CК09 - здатність здійснювати діяльність з консультування власників, менеджменту підприємства та інших користувачів інформації у сфері обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування; СК13 ? здатність виконувати процедури обліково-аналітичного й контрольного забезпечення прийняття управлінських рішень з урахуванням сфери економічної діяльності суб'єкта господарювання.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ПР08 – обґрунтовувати вибір оптимальної системи оподаткування діяльності суб’єкта господарювання на підставі діючого податкового законодавства; ПР15 – застосовувати наукові методи досліджень у сфері обліку, аудиту, аналізу, контролю та оподаткування та імплементувати їх у професійну діяльність та господарську практику; ПР24 (ПР21 – для ОПП Магістр) – обґрунтовувати вплив особливостей сфери економічної діяльності суб'єкта господарювання на організацію й методику його бухгалтерського обліку, аналізу, контролю й оподаткування; ПР25 (ПР22 – для ОПП Магістр) – застосовувати методики обліку, аналізу, контролю й оподаткування з урахуванням сфер економічної діяльності суб'єктів господарювання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Бухгалтерський облік в управлінні підприємством Облік і звітність у корпораціях Інформаційні системи і технології фінансового контролю Фінансовий моніторинг Аудит оподаткування підприємств
Короткий зміст навчальної програми: В навчальній дисципліні «Податкове планування» розглядається теоретичні, методологічні та практичні аспекти податкового планування суб’єктів господарювання, зокрема розкривається сутність, мета та завдання податкового планування, специфіка його видів, принципи та методи податкового планування, концепція податкового планування та етапи її реалізації, інструменти податкового планування, оцінювання ефективності та управління ризиками податкового планування.
Опис: Сутність, мета, завдання, принципи та види податкового планування. Концепція податкового планування та його організація на підприємстві. Інструменти податкового планування. Інформаційне забезпечення податкового планування. Оцінювання податкового навантаження та ефективності податкового планування. Ризики податкового планування та управління ними.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: усне опитування та виконання письмових завдань на практичних заняттях, захист контрольних робіт; семестровий контроль (залік).
Критерії оцінювання результатів навчання: •усне опитування, контрольна робота – 30%; •письмове тестування – 70%.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Загородній А. Г., Вознюк Г. Л., Лучишин Л. М., Оліховський В. Я. Податки. Оподаткування. Податкове планування: навч. посібник. – Львів: ЗУКЦ. 2017. – 512 с. 2. Самусевич Я.В., Височина А.В. Податкове планування та основи податкової оптимізації: навчальний посібник – Суми : Сумський державний університет, 2021. – 344 с. 3. Податкове планування та мінімізація податкових ризиків: методичні рекомендації до практичних завдань студентів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» другого (магістерського) рівня / уклад. В. В. Карпова. – Харків: ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2019. – 59 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).