Фінансовий моніторинг

Спеціальність: Облік і оподаткування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.071.04.E.035
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: д.е.н., професор Скаско Олег Іванович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: є засвоєння студентами знань національного та міжнародного законодавства у сфері організації здійснення фінансового моніторингу; прав та відповідальності його суб'єктів; порядку його організації та здійснення, набуття вмінь виявляти, реєструвати та передавати інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.
Завдання: Здатність розв’язувати складні завдання і проблеми у сфері професійної діяльності з обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: знання Міжнародних стандартів у сфері організації здійснення фінансового моніторингу; знання Національного законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму; знання прав та відповідальності суб'єктів первинного фінансового моніторингу; знання та вміння порядку організації фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу; вміння виявляти, реєструвати та передавати інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу; знання та вміння управління ризиками щодо відмивання злочинних доходів та фінансування тероризму; знання відповідальності за порушення вимог законодавства в сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізит: - Бухгалтерський облік в управлінні підприємством, - Аудит оподаткування підприємств
Короткий зміст навчальної програми: Міжнародні стандарти у сфері організації здійснення фінансового моніторингу. Національне законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Права та відповідальність суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Організація фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу. Порядок виявлення, реєстрації та передачі інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу. Управління ризиками щодо відмивання злочинних доходів та фінансування тероризму. Організація міжнародного співробітництва з питань боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів і фінансування тероризму. Відповідальність за порушення вимог законодавства в сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.
Опис: Світовий досвід та міжнародні стандарти у сфері протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму 2.1. Світовий досвід боротьби з відмиванням злочинних доходів 2.2. Міжнародні організації, що діють у сфері протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом 2.3. Міжнародні стандарти у сфері запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом: 2.3.1. рекомендації FATF 2.3.2. рекомендації Базельського комітету банківського нагляду 2.3.3. Директиви Ради Європи 2.4. Міжнародне співробітництво у сфері запобігання легалізації коштів / фінансуванню тероризму. Організація первинного фінансового моніторингу у фінансових установах 1.Вимоги до взяття спеціально уповноваженим органом на облік суб’єкта первинного фінансово¬го моніторингу. 2. Організація первинного фінансового моніторингу в банках та інших фінансових установах 3.Кваліфікаційні вимо¬ги до працівника банку, відповідального за проведення фінансового моніторингу в банку. 4.Обов’язки та права відповідального праців¬ника. 5.Основні принципи розробки правил і програм з фінансового моніторингу. 6.Принцип належної обачності та політика «Знай свого клієнта». Ідентифікація клієнтів фінансових установ 1.Характеристика міжнародних стандартів щодо ідентифікації осіб, які здійснюють фінансові операції, та ведення обліку цих операцій. 2.Зважений на ризик підхід до ідентифікації клієнтів 2.1. Ризик країни 2.2. Ризик клієнта 2.3. Ризик продукту 3.Законодавчо-нормативна база ідентифікації клієнтів фінансових установ в Україні 4.Ведення анкет клієнтів (на прикладі банків) 4.1. Структура анкети клієнта – фізичної особи 4.2. Структура анкети клієнта – юридичної особи. Виявлення та реєстрація операцій, що підлягають фінансовому моніторингу 1.Фінансові операції, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу: вимоги FATF та українського законодавства. 2.Ознаки фінансових операцій, що підлягають обов’язковому моніторингу. 3.Фінансові операції, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу, їх ознаки. 4.Порядок реєстрації операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, та надання інформації про них. 5.Порядок зупинення фінансових операцій клієнта.
Методи та критерії оцінювання: - Поточний контроль (100%): усне опитування, робота на практичних заняттях, контрольна робота, заліковий тестовий контроль.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання знань студентів з дисципліни «Фінансовий моніторинг» проводиться відповідно до робочої навчальної програми у вигляді поточного контролю знань студентів та заліку. Поточний контроль знань студентів з дисципліни «Фінансовий моніторинг» може проводитися за такими формами: а) під час практичних занять: - опитування або тестування знань студентів з теоретичного матеріалу; - оцінка виконання ситуаційних вправ та завдань під час заняття; б) за результатами виконання завдань самостійного опрацювання: - оцінка виконання домашніх завдань під час заняття; - обговорення матеріалів рефератів під час лабораторних занять; - обговорення матеріалів доповідей з поставленого проблемного питання, проведення дискусій, підведення резюме з даного питання під час лекційного заняття; в) за виконання контрольної роботи: - оцінка надання комплексності відповідей на теоретичні питання; - оцінка якості володіння студентом описаним матеріалом у контрольній роботі. Максимальна кількість балів, яку може отримати студент за результатами вищезазначених форм поточного контролю знань, подано в табл. 2. Максимальна кількість балів (20 балів) при оцінюванні знань студентів під час практичного заняття виставляється за такими критеріями: - під час опитувань – за повну і ґрунтовну відповідь на запитання з теми заняття; - при виконанні завдань – за запропонований правильний алгоритм (послідовність) вирішення завдання; за знання теоретичних основ проблеми, поставленої в завданні; за володіння формулами та математичними методами, необхідними для вирішення завдання; за отриманий правильний результат.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Внукова Н.М. Фінансовий моніторинг : навчальний посібник / Н.М. Внукова, Ж.О. Андрійченко : Харків : Видавництво ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2013. – 312 с. 2. Розвиток національної системи фінансового моніторингу / [Т.І. Єфименко ... [та ін.] : Київ : ДННУ "Академія фінансового управління", 2013. – 378 с. 3. Єгоричева С.Б. Організація фінансового моніторингу в банках : навчальний посібник / С.Б. Єгоричева : Київ : Центр учбової літератури, 2014. – 291 с. 4. Чижмарь К.І., Гаєвський І. М. Фінансовий моніторинг в світлі нотаріальної діяльності: Методичні матеріали. – Київ: КНТ, 2016. – 87 с. 5. Антилегалізаційний фінансовий моніторинг : ризик-орієнтований підхід : монографія / О.О. Глущенко, І.Б. Семеген ; за загальною редакцією Р.А. Слав’юка : Київ : УБС НБУ, 2014. – 386 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).