Державний фінансовий контроль

Спеціальність: Облік і оподаткування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.071.01.E.017
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: професор Загородній Анатолій Григорович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни: формування у студентів знань з теорії та практики проведення державного фінансового контролю підприємств, організацій та установ.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: уміння проводити наукові дослідження в сфері державного фінансового контролю; поглиблені знання щодо планування та організації контрольних заходів державного фінансового контролю, набуті в процесі вивчення навчальної дисципліни; уміння поводити контрольні заходи на засадах соціальної відповідальності та громадської свідомості; уміння використовувати методи аналізу та синтезу в процесі проведення перевірок, ревізій та державного аудиту; уміння застосовувати отримані знання в процесі планування, організації контрольних заходів та контролю за усунення недоліків, виявлення під час таких заходів; уміння приймати юридично грамотні та економічно обґрунтовані управлінські рішення в процесі державного фінансового контролю; уміння розробляти плани контрольних заходів та керувати групами контролю; здатність продукувати нові ідеї щодо покращення організації державного фінансового контролю та реалізації контрольних заходів; уміння адаптуватися до змін чинного законодавства; фахові компетентності: уміння обирати і практично застосовувати методи наукового пізнання, адекватні конкретним прикладним аспектам державного фінансового контролю; знання сучасних економічних теорій, закономірностей та принципів ринкової економіки, чинного законодавства, особливостей державного фінансового контролю в українських економічних реаліях; вміння використовувати здобуті знання з державного фінансового контролю у викладацькій діяльності.
Результати навчання: Знати теорію, методику і практику формування облікової інформації за стадіями облікового процесу і контролю для сучасних і потенційних потреб управління суб’єктами господарювання з урахуванням професійного судження. Розробляти та оцінювати ефективність системи контролю суб’єктів господарювання. Обґрунтовувати інноваційні підходи до інформаційного забезпечення системи контролю використання ресурсного потенціалу суб’єктів господарювання та органів державного сектору з урахуванням стратегії розвитку бізнесу. Обґрунтовувати вплив особливостей сфери економічної діяльності суб'єкта господарювання на організацію й методику його бухгалтерського обліку, аналізу, контролю й оподаткування. Застосовувати методики обліку, аналізу, контролю й оподаткування з урахуванням сфер економічної діяльності суб'єктів господарювання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізит: Бухгалтерський облік в управлінні підприємством, Облік і звітність у корпораціях корреквізит: Практика за темою МКР, Навчально-дослідницька практика
Короткий зміст навчальної програми: В навчальній дисципліні «Державний фінансовий контроль» розглядаються теоретичні, методологічні та практичні аспекти державного фінансового контролю, зокрема розкривається сутність, завдання, функції, види, методи та методологічні прийоми фінансового контролю, особливості державного фінансового аудиту, контролю виконання та ефективності використання коштів державного бюджету, а також податкового і митного контролю, контролю Національного банку України та внутрішнього (відомчого) фінансового контролю.
Опис: Сутність, зміст та організація державного фінансового контролю. Структура та органи державного фінансового контролю. Бюджетний контроль, державний аудит, податковий та митний контроль, контроль Національного банку України та внутрішній (відомчий) контроль.
Методи та критерії оцінювання: •усне опитування, контрольна робота – 30%; •письмове тестування – 70%.
Критерії оцінювання результатів навчання: усні відповіді на практичних заняттях – 10 виконання та захист контрольної роботи – 20 письмове тестування – 70
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Гуцаленко Л.В. Державний фінансовий контроль Навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / Л.В. Гуцаленко, В.А. Дерій, М.М. Коцупатрий. – К:ЦУЛ, 2019. – 424 с. 2. Хмельков А.В. Державний фінансовий контроль: Підручник / А.В. Хмельков. - Х.: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2017, - 228 с. 3. Диба М.І. Фінансовий контроль у визначеннях, схемах і таблицях: навч. посіб. / М.І. Диба, А.Г. Загородній. – Львів: ЗУКЦ, 2013. – 116 с. 4. Дікань Л.В. Фінансово-господарський контроль: навч. посіб. / Л.В. Дікань – ХНЕУ, 2008. – 346 с. 5. Дікань Л.В., Голуб Ю.О., Синюгін Н.В. Державний аудит: навч. пос., за ред. проф. Л.В. Дікань – К.: Знання, 2011. – 503 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).