Економічний аналіз біотехнологічних виробництв
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 7.162.03.O.006
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: к.е.н., доцент, доцент кафедри МЛ Шандрівська О. Є.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: 2.2. Завдання навчальної дисципліни відповідно до освітньої програми
Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей:
інтегральна компетентність:
ІНТ. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми біотехнологій та біоінженерії, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.
загальні компетентності:
ЗК3. Здатністьмотивувати людей та рухатися до спільної мети.
ЗК4. Здатністьпрацювати в міжнародномуконтексті.
фахові компетентності:
ФК3. Здатність відбирати та аналізувати релевантні дані, у тому числі за допомогою сучасних методів аналізу даних і спеціалізованого програмного забезпечення.
ФК4. Здатність розробляти та реалізовувати комерційні та науково-технічні плани і проекти в галузі біотехнології з урахуванням всіх аспектів вирішуваної проблеми, включаючи технічні, виробничі, експлуатаційні, комерційні, правові, питання охорони праці і навколишнього середовища.
ФК9. Здатність застосовувати сучасні методи системного аналізу для дослідження та створення ефективних біотехнологічних процесів.
ФК10. Здатність застосовувати проблемно-орієнтовані методи аналізу та оптимізації біотехнологічних процесів, управління виробництвом, мати навички практичного впровадження наукових розробок
Результати навчання: Результати навчання
РН1: ПРН3. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу.
РН2: ПРН8. Планувати та управляти науково-дослідними, науково-технічними та/або виробничими проектами у галузі біотехнології, базуючись на сучасних тенденціях розвитку науки, техніки та суспільства.
РН3: ПРН11. Вільно спілкуватися усно і письмово державною та іноземною мовами, обговорювати з фахівцями і нефахівцями результати досліджень, інновації та/або управління виробництвом і біотехнології.
РН4: ПРН15. Мати навички розробки та реалізації маркетингових програм і стратегій, аналізу та оцінювання варіантів просування біотехнологічної продукції до споживача, встановлення оптимальних цін на неї.
РН5: ПРН16. Аналізувати зміст та умови зовнішньоторговельних контрактів, оцінювати та аналізувати їх.
РН6: КОМ2. Здатність до використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективного спілкування на професійному та соціальному рівнях.
РН7: АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні навчальні дисципліни
ОК2.1. Методологія та організація наукових досліджень, інтелектуальна власність та інноватика.
ОК2.2. Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP
ОК2.3. Професійна тацивільна безпека
ОК2.4. Сучасне застосування біотехнологічних методів (біоіндустрія)
Короткий зміст навчальної програми: Передбачає надання студентам знань щодо теоретичних положень економічного аналізу біотехнологічних виробництв. Дисципліна передбачає набуття ними практичних навичок у сфері аналізування основних засобів та ефективності їх використання; розуміння змісту оплати праці на підприємстві, аналізу собівартості та цін на продукцію в ринкових умовах; аналізування процесів організації управління якістю продукції, методів забезпечення та інструментарію її аналізу; інструментарію управління виробничо-господарською діяльністю підприємства; аналізу руху грошових коштів підприємства.
Опис: Основи економічного аналізу біотехнологічних виробництв. Економічний аналіз, як наука. Функції та завдання економічного аналізу.Види економічного аналізу. Методи і прийоми економічного аналізу
Аналіз забезпечення біотехнологічної компанії основними засобами та ефективність їх використання.
Економічна сутність, класифікація і структура основних засобів. Облік та оцінка основних виробничих засобів. Аналіз відтворення основних засобів. Аналіз ефективності використання основних виробничих засобів. Виробнича потужність біотехнологічного підприємства. Шляхи підвищення ефективності використання основних засобів біотехнологічного підприємства.
Аналіз матеріальних ресурсів біотехнологічного підприємства.
Економічна сутність, матеріальний склад та структура оборотних засобів біотехнологічного підприємства. Джерела формування матеріальних ресурсів підприємства. Кругообіг матеріальних ресурсів. Нормування оборотних засобів. Показники використання матеріальних ресурсів на підприємстві. Аналіз ефективності матеріальних ресурсів.
Аналіз використання персоналу на біотехнологічному підприємстві.
Персонал підприємства, його склад і структура. Визначення чисельності окремих категорій працівників і загальної чисельності персоналу. Аналіз продуктивності праці. Чинники підвищення продуктивності праці.
Аналіз оплати праці на біотехнологічному підприємстві.
Зміст і завдання організації праці. Нормування витрат праці на підприємстві. Сутність, функції та принципи організації та регулювання заробітної плати. Форми і системи оплати праці. Формування фонду оплати праці на підприємстві.
Аналіз виробничої діяльностібіотехнологічногопідприємства. Організація управління якістю продукції.
Формування виробничого процесу та його структура. Принципи організації виробничих процесів. Виробничий цикл та його характеристика. Типи виробництва. Методи організації виробничих процесів.
Поняття, значення і фактори, що обумовлюють якість продукції. Сутність і показники якості продукції. Управління якістю продукції. Стандартизація і сертифікація продукції. Конкурентоспроможність продукції: чинники забезпечення та методика оцінювання її рівня. Економічна ефективність і шляхи підвищення якості та конкурентоспроможності продукції.
Аналіз витрат. Ціни та ціноутворення в умовах ринку біотехнологічної продукції.
Поняття й характеристика витрат виробничо-господарської діяльності. Аналіз витрат за елементами та статтями. Кошторис виробництва та собівартість продукції. Поняття, види й показники собівартості продукції.. Особливості розрахунку собівартості продукції за окремими статтями. Економічний зміст і функції цін. Мета ціноутворення в умовах ринку. Види цін. Гуртові та роздрібні ціни на продукцію їх формування. Франкування цін. Методи ціноутворення в умовах ринку. Модифікація цін.
Управління виробничо-господарською діяльністю біотехнологічного підприємства. Аналіз руху грошових коштів біотехнологічного підприємства.
Сутність і значення планування. Принципи та види планування діяльності підприємства. Стратегічне планування діяльності підприємства. Формування стратегії розвитку підприємства. Базові стратегії підприємства. Оперативно-виробниче планування діяльності підприємства. Сутність та структура надходження грошових коштів на підприємстві . Аналіз динаміки грошових потоків підприємства. Аналіз збалансованості грошових потоків. Аналіз інтенсивності та ефективності грошового потоку. Оптимізація грошових потоків на підприємстві.
Методи та критерії оцінювання: Усне та письмове опитування: 30 балів
Виконання індивідуальних завдань: 30 балів
Виконання розрахунково-графічної роботи: 40 балів
Підсумковий (заліковий контроль): 100 балів за результатами практичних, лекційних занять та виконання розрахунково-графічної роботи.
Заліковий контроль: 100 балів за результатами роботи на практичних, лекційних заняттях, виконання розрахунково-графічної роботи.
Критерії оцінювання результатів навчання: Критерії оцінювання результатів навчання здобувачів освіти
Розподілбалів у 100-бальній шкалі
Поточний контроль (ПК) Разом за
дисципліну
Усне та письмове опитування за результатами підготовки до навчальних занять - 60 балів.
Виконання розрахунково-графічної роботи - 40 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення
1. Шандрівська О. Є. Електронний навчально-методичний комплекс «Економічний аналіз біотехнологічних виробництв» / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=2408
2. Данилюк М. О., Метошоп І. М., Войтків Л. С., Паневник Т. М., Буй Ю. В. Економічний аналіз: навчальний посібник. ІФНТУНГ. Івано-Франківськ, 2018, 316 с.
3. Єгорова О. В., Дорогань - Писаренко Л. О., Тютюнник Ю. М. Економічний аналіз: навчальний посібник. Полтава. РВВД ПДАА, 2018, 290 с.
4. Кулик. А. В. Теорія економічного аналізу. : навч. посібн./ А. В. Кулик. – К.: ДП: Вид. дім «Персонал», 2018.с 452.
5. Черниш С. С. Економічний аналіз: навч. посібн./ С. С. Черниш. Вид.: «Центр учбової літератури», 2019, 310 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).