Інформаційне забезпечення видавничих систем

Спеціальність: Видавництво та поліграфія
Код дисципліни: 6.186.00.O.057
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Автоматизовані системи управління
Лектор: к.т.н., доцент Марцишин Роман Степанович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Знати основи сучасного інформаційного забезпечення видавничої діяльності, інформаційних технологій та документообігу в офісах, середніх фірмах та корпораціях. • Знати основи організації інформаційного обігу на підприємстві. • Знати загальну класифікацію, засоби і методи розроблення інформаційних додатків, базові концепції управління бізнес-процесами та проблеми інтеграції потоків інформації. • Вміти приймати обґрунтовані рішення щодо створення та ведення бізнесу у в області комп’ютерного дизайну та управління підприємствами, організовувати та оформлювати процеси створення та ведення бізнесу. • Вміти організовувати колективну роботу з оформлення, перетворення та обробки мультимедійних даних за допомогою офісних додатків та сучасних хмарних сервісів. • Вміти аналізувати та проектувати інформаційну інфраструктуру на підприємстві, зокрема видавництв та фірм, орієнтованих на видавничу діяльність.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: • Основи електронного документообігу. • Цифрові мережі. Кореквізити: • Web-технології.
Короткий зміст навчальної програми: Загальне уявлення про інформаційну систему. Специфіка та задачі інформаційних систем у видавничій діяльності. Проблеми побудови та вимоги до технічних засобів ІС видавництв. Основи організації інформаційного обігу на підприємстві. Поняття документу. Взаємозв'язки документів. Канцелярія та архів організації. Проходження інформації на рівні відділів та канцелярії. Інформаційний обіг та організація збереження електронних документів на підприємстві. Історія розвитку систем документообігу. Два підходи до організації збереження електронних документів. Загальні вимоги до системи документообігу та задачі, що нею вирішуються. Проблеми впровадження систем електронного документообігу. Системи управління електронними документами (СУЕД). Класифікація та основні характеристики СУЕД. Управління бізнес-процесами з використанням технології WorkFlow. Базові концепції. Інструментальні засоби опису процесу та управління виконанням процесу. Загальна класифікація архітектур інформаційних додатків. Файл-серверні, клієнт-серверні та Intranet-додатки. Інформаційні додатки, що базуються на використанні “складів даних” (DataWarehousing). Вирішення проблеми інтеграції даних. Аналіз існуючих підходів та рішень. Концепція корпоративного електронного архіву. Вибір компонент та технічна реалізація. Технології індексування та пошуку інформації.
Методи та критерії оцінювання: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, розрахунково-графічна робота (30%) підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%).
Рекомендована література: • Клименко С.В. Электронные документы в корпоративных сетях: второе пришествие Гуттенберга / С.В. Клименко, И.В. Крохин, В.М. Кущ, Ю.Л. Лагутин. – М.: Анкей-Экотрендз, 1999. – 272 с. • Ситник В,Ф. та ін. Основи інформаційних систем/За ред. В.Ф.Ситника.-К.:КНЕУ. 2001.-420с. • Гужва В.М. Інформаційні системи і технології на підприємствах.- К.:КНЕУ, 2001.-400 с.