Сучасні поліграфічні матеріали

Спеціальність: Видавництво та поліграфія
Код дисципліни: 6.186.00.O.074
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Інформаційні технології видавничої справи
Лектор: к.т.н., доцент Лотошинська Наталія Дмитрівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати теоретичні основи структури матеріалів, взаємозв’язок структури і властивостей та закономірності їх зміни під впливом технологічних режимів; • знати типовий склад і виробництво найважливіших загальнотехнічних і поліграфічних матеріалів та матеріалів із спеціальними властивостями; • знати сучасний асортимент поліграфічних матеріалів; • вміти здійснювати вибір матеріалів на основі аналізу сучасної матеріальної бази з точки зору забезпечення необхідного рівня якості поліграфічного виробу з одночасною його економічністю; • вміти розрахувати необхідну кількість матеріалів для виготовлення конкретного видання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: • Основи видавничої та друкарської справи • Теорія кольору та кольороутворення • Додрукарське опрацювання інформації Кореквізити: • Розробка і дизайн рекламних видань
Короткий зміст навчальної програми: Сучасний стан видавничо-поліграфічної галузі. Сучасні тенденції у сфері розробки і виробництва поліграфічних матеріалів. Задруковувані матеріали. Папір і картон. Сировина для виробництва паперу. Світові тенденції підготовки і використання сировини. Перспективи вторинної сировини. Виробництво паперу і картону. Головні технологічні етапи. Структура і властивості паперу. Сучасний асортимент паперу. Стандарти, фірмові і торгові марки. Синтетичний папір. Синтетичні невсотувальні матеріали. Матеріали для сублімації. Банерна тканина. Матеріали для специфічних видів продукції, реєстрації і помножування інформації у струменевих, лазерних, термо- і сублімаційних принтера, 3D-принтерах, широкоформатного друку. Друкарські фарби та чорнила. Світові тенденції використання фарб та ринок України. Структура, склад і виробництво друкарських фарб. Властивості друкарських фарб. Класифікація друкарських фарб за способами друку, задрукованим матеріалом, видом робіт. Номенклатура, асортимент, торгові і промислові марки. Комп’ютерні системи підбору та розрахунку фарбових сумішей. Покривні палітурні матеріали. Лаки. Сучасний асортимент палітурних матеріалів. Матеріали для опорядження і оздоблення. Таропакувальні матеріали та вимоги до них. Класифікація, асортимент. Наноматеріали у друкарсько-пакувальній галузі.
Методи та критерії оцінювання: • ПК проводиться у формі захисту лабораторних робіт під час навчальних занять та оцінювання розрахунково-графічної роботи (40%). • Підсумковий контроль (контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Поліграфічні матеріали. Підручник. / Жидецький Ю.Ц., Лазаренко О.В.,Лотошинська Н.Д [та ін.] – Львів: В-во “Афіша”, 2001. – 328 с. 2. Слоцька Л.С. Основи поліграфії (друкарські та брошувально-палітурні процеси): навч.посіб. / Слоцька Л.С., Маїк В.З., Румянцев Ю.М. / за заг. ред. д.т.н. Лазаренка Е.Т. – Львів: УАД. – 2012. – 244 с. 3. О.М. Величко. Матеріали зі спеціальними властивостями [Текст]: навч. посіб. / О.М. Величко, С.Ф.Гавенко, К.І. Золотухіна – Львів: УАД. 2016. – 155 с.