Правові засади залізничних перевезень

Спеціальність: Організація перевезень та управління на залізничному транспорті
Код дисципліни: 6.275.04.O.034
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Транспортні технології
Лектор: Поліщук Ірина Миколаївна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Ознайомлення студентів з правовими основами діяльності транспортного комплексу держави в цілому і залізничного транспорту зокрема, особливостями правового регулювання перевезень залізничним транспортом, системою та структурою транспортного законодавства у сфері залізничних перевезень, відповідальністю за виконання транспортних зобов'язань в процесі надання транспортних послуг.
Завдання: ІНТ Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та вирішувати фактичні проблеми в галузі транспорту з використанням теорій та методів сучасної транспортної науки на основі системного підходу та з урахуванням комплексності та невизначеності умов функціонування транспортних систем. ЗК 1 Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства. Усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ЗК 2 Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя . ФК 7 Здатність оптимізувати логістичні операції та координувати замовлення на перевезення вантажів від виробника до споживача, дотримуватись законів, правил та вимог систем управління якістю. ФК 9 Здатність оцінювати експлуатаційні, техніко-економічні, технологічні, правові, соціальні та екологічні складові організації перевезень. ФК 15 Здатність організовувати транспортно-експедиторське обслуговування вантажів.
Результати навчання: ПРН 1 Брати відповідальність на себе, проявляти громадянську свідомість, соціальну активність та участь у житті громадянського суспільства, аналітично мислити, критично розуміти світ. ПРН 2 Критично оцінювати наукові цінності і досягнення суспільства у розвитку транспортних технологій. ПРН 3 Давати відповіді, пояснювати, розуміти пояснення, дискутувати, звітувати державною мовою для професійної діяльності рівні. ПРН 13 Організовувати та управляти перевезеннями пасажирів та багажу в різних сполученнях. Вибирати вид, марку, тип транспортних засобів та маршрутів руху. Організовувати обслуговування пасажирів на вокзалах та пасажирських терміналах. ПРН 14 Організовувати та управляти перевезеннями пасажирів та багажу в різних сполученнях. Вибирати вид, марку, тип транспортних засобів та маршрутів руху. Організовувати обслуговування пасажирів на вокзалах та пасажирських терміналах. ПРН 16 Вибирати ефективні технології взаємодії видів транспорту. Аналізувати можливості застосування різноманітних варіантів взаємодії видів транспорту. ПРН 19 Пояснювати експлуатаційну, техніко-економічну, технологічну, правову, соціальну та екологічну ефективність організації перевезень. ПРН 22 . Організовувати міжнародні перевезення. Застосовувати методи оформлення митної документації. Використання методів митного контролю. ПРН 25 Використовувати методи організації транспортно-експедиторського обслуговування різних видів сполучення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Філософія Історія державності та культури України Українська мова за професійним спрямуванням Пасажирські перевезення на залізничному транспорті Вантажні перевезення на залізничному транспорті Безпека руху та ПТЕ залізниць Залізничні транспортні тарифи Нормативно-правові засади організації міжнародних залізничних перевезень Транспортно-експедиторська діяльність Управління експлуатаційною роботою залізниць
Короткий зміст навчальної програми: В процесі вивчення курсу студенти отримують знання, вміння і навички, що дозволяють організовувати перевезення вантажів і пасажирів у внутрішньодержавному та міжнародному сполученнях залізничним транспортом відповідно до правових норм, зазначених в діючих нормативно-правових актах. Основним сенсом викладання навчальної дисципліни “Правові засади залізничних перевезень ” є знання транспортно-правових норм, організаційно-правових засад діяльності залізничного транспорту загального користування як в межах України так і при міжнародних перевезеннях, уявлення щодо прийомів та організації регулювання діяльності залізничного транспорту.
Опис: 1.Законодавство України про залізничний транспорт. 2.Правила планування і обліку виконання перевезень залізничним транспортом. 3.Правові взаємовідносини залізниць з підприємствами, на території яких є під’їзні колії. 4.Договір перевезення вантажу і його ознаки. 5.Накладна та правила її оформлення. 6.Правила перевезення пасажирів та багажу. 7.Правила перевезення вантажобагажу та пошти. 8.Регулювання змішаних перевезень. 9.Складання і розгляд актів, претензій, позовів. 10.Правопорушення на транспорті. 11.Адміністративно – правові засади та особливості відносин, пов’язаних із збереженням вантажів на залізничному транспорті. 12.Основні засади організаційно – профілактичної діяльності правоохоронних органів та органів залізничного транспорту щодо забезпечення збереження вантажів. 13.Міжнародні організації у сфері залізничного транспорту.
Методи та критерії оцінювання: Усне опитування Перевірка виконаних практичних завдань Тестування знань за результатами вивчення матеріалу навчальної дисципліни
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК) – 70 балів Залік – 30 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Закон України «Про транспорт» 2. Закон України «Про залізничний транспорт» 3. Закон України «Про перевезення небезпечних вантажів» 4. Закон України «Про транзит вантажів» 5. Закон України «Про утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця»» 6. Статут залізниць України 7. Господарський кодекс України 8. Кодекс України про адміністративні правопорушення 9. Кримінальний кодекс України 10. Цивільний кодекс України 11. Правила перевезень вантажів залізничним транспортом України 12. Постанова Кабінету Міністрів України «Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом» 13. Ковалів М.В. Адміністративна відповідальність за порушення правил щодо забезпечення збереження власності // Право України. – 2000. – № 1. – С.76-78 14. Наказ Міністерства транспорту та зв’язку України «Правила перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» 15. Дорош, А. С. Транспортні ризики при виконанні автомобільних вантажних перевезень / А. С. Дорош, Є. Б. Демченко / Проблеми та перспективи розвитку залізничного транспорту: Тези 79 Міжнародної науково практичної конференції (Дніпро, 16-17 травня 2019 р.) – Д.: ДНУЗТ, 2019. – С.445-446. 16. Транспортне право України : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / М. Л. Шелухін, О. І. Антонюк, В. О. Вишнивецька та ін. ; за ред. М. Л. Шелухіна. - К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2008. - 896 с. 17. Гіжевський В. К. Транспортне право України: Підручник. / В. К. Гіжевський, Е. Ф. Демський, А. В. Мілашевим,- К.: Атіка, 2010,- 200 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).