Технологічні вимірювання та прилади

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.00.O.27
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Кріль Богдан Андрійович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знати принципи побудови вимірювальних перетворювачів технологічних параметрів та методи передачі інформації від них; - знати методи вимірювання технологічних параметрів та основні характеристики приладів, які реалізують ці методи; - вміти вибирати вимірювальні перетворювачі для конкретної задачі з автоматизації; - вміти проводити перевірку метрологічних характеристик приладів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: - Фізика; - Хімія; - Електроніка і схемотехніка; - Теорія автоматичного керування.
Короткий зміст навчальної програми: Загальні принципи побудови вимірювальних перетворювачів технологічних параметрів та методи передачі інформації від них. Методи та прилади для вимірювання тиску. Методи та прилади для вимірювання температури, витрати та рівня. Дослідження та перевірка приладів для вимірювання технологічних параметрів.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%); - підсумковий контроль (70 %, контрольний захід - іспит): письмово-усна форма.
Рекомендована література: 1. Кулаков М.В. Технологические измерения и приборы для химических производств: Учебник, 3-е изд.-М.: Машиностроение, 1983. – 424с. 2. Измерения в промышленности: Справ. изд. В 3-х кн. Пер. с нем./Под ред. Профоса П. - 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Металургия, 1990. – 492с., 384с., 344с.