Системи технічного зору

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.04.E.88
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: старший викладач Кріль Олександр Васильович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання принципів побудови давачів та камер систем «машинного зору», методів аналізу зображення, принципів обробки зображення і методів формування зв’язку систем технічного зору з іншими системами автоматизації; - вміння визначати необхідні задачі для систем технічного зору, проводити вибір необхідних сенсорів та камер; - вміти програмувати або конфігурувати давачі систем технічного зору з подальшою інтеграцією в загальну систему автоматизації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Комп'ютерні технології та програмування, частина 1, 2. Електроніка та схемотехніка. Бази даних систем автоматизації. Системи і мережі передавання даних. Технологічні вимірювання та прилади. Цифрове опрацювання сигналів і зображень. Сенсори та виконавчі пристрої. Мікропроцесорні програмні засоби автоматизації.
Короткий зміст навчальної програми: Огляд розвитку та засад побудови систем «машинного зору». Класифікація давачів в системах технічного зору. Огляд основних задач технічного зору. Основи обробки зображення в промислових відео-системах. Основні технічні показники засобів«машинного зору» та критерії їх вибору. Конфігурування та програмування сенсорів технічного зору. Реалізація інтерфейсів зв’язку з різними системами керування.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (50%); - підсумковий контроль (50 %, контрольний захід - диференційний залік): письмово-усна форма.
Рекомендована література: https://www.ifm.com/ua/ru/shared/technologies/vision-sensoren/ https://www.sick.com/ag/en/vision/2d-vision/c/g114859 https://www.festo.com/cat/ru-uk_ua/products_SBPB http://www.ste.ru/siemens/pdf/rus/MachineVisionArticle.pdf