Управління якістю продукції харчових підприємств
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.005
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Бліщ Роксолана Олександрівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • демонструвати розуміння теоретичних основ управління якістю та динаміку розвитку систем управління якістю;
• демонструвати розуміння методологічних підходів та принципи розробки сучасних систем управління якістю;
• здатність використовувати нормативну документацію, навчально-методичну, наукову та іншу літературу у сфері управління якістю продукції харчової промисловості;
• здатність формувати теоретичні та практичні рекомендації щодо організації діяльності з розробки і впровадження систем управління якістю у відповідності до вимог міжнародних стандартів.
• здатність самостійно контролювати і оцінювати якість готової продукції, сировини, напівфабрикатів відповідно до вимог нормативних документів;
• вміти використовувати нормативні документи, які регламентують вимоги до систем управління якістю в практичній діяльності під час контролю якості та безпечності харчових продуктів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити:
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових технологій
• Контроль якості та безпечності харчових продуктів
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Метрологія, стандартизація та сертифікація
• Технологія продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми: Теоретичні засади управління якістю. Основні поняття та категорії управління якістю продукції. Базова концепція загального управління якістю. Системи управління якістю на основі міжнародних стандартів ISO серії 9000. Система управління безпекою харчових продуктів на основі аналізу небезпечних факторів та критичних точок контролю (НАССР). Статистичні методи управління якістю .Сучасні управлінські технології для поліпшення якості продукції та послуг. Порядок та процедура сертифікації систем управління якістю.Управління якістю та безпечністю напоїв. Управління якістю та безпечністю зерноборошняних виробів. Управління якістю та безпечністю кондитерських виробів.Управління якістю та безпечністю молочних і жирових продуктів.Управління якістю та безпечністю м’ясних і рибних продуктів.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (40%)
• підсумковий контроль (іспит): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1. Мельник С. Р., Мельник Ю. Р., Дзіняк Б. О., Піх З. Г. Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Навчальний посібник. Львів: Видавництво “Левада”, 2018. 224 с.
2. Родина Т. Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров: Учебник для студ. высш. учеб, заведений. Москва: Издательский центр «Академия», 2004. 208 с.
4. Джексон Р. С. Дегустация вин. Руководство профессионального дегустатора ; пер. с англ. Под. общ. ред. д-ра техн. наук проф. А. Л. Панасюка. Санкт-Петербург: Профессия. 2006. 360 с.
4. Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. Київ.: «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с