Технологія ферментних препаратів

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.M.023
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Субтельний Роман Олександрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати наукові основи сучасних технологічних процесів одержання ферментних препаратів і способи їх практичної реалізації; • знати основні принципи технології ферментних препаратів та умови здійснення технологічних операцій; • знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції і зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, екологічний стан діючих виробництв; • знати вимоги стандартів до якості основної сировини, допоміжних матеріалів і цільової продукції; • знати схему і методи хіміко-технологічного і мікробіологічного контролю виробництва; • знати сучасні та перспективні способи утилізації відходів і вторинної сировини основного виробництва, шляхи зменшення та знешкодження шкідливих промислових викидів і стоків; • вміти розробляти та вдосконалювати принципові і апаратурно-технологічні схеми виробництва ферментних препаратів; • вміти вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, створювати ефективні технології з використанням існуючої науково-технічної інформації; • вміти обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати та аналізувати технологічні ситуації, рівень екологічності виробництва.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: • технологія спирту та лікеро-горілчаних виробів Кореквізити: • біохімія бродильних виробництв • ферментативний каталіз • технологія дріжджів • технологія пива і безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми: Загальні поняття технології ферментних препаратів. Одержання посівного матеріалу для культивування мікроорганізмів. Приготування живильних середовищ. Стерилізація у виробництві ферментних препаратів. Підготовка повітря для керування. Культивування мікроорганізмів у виробничих умовах. Отримання ферментних препаратів з культур мікроорганізмів. Одержання ферментних препаратів з рослин та органів і тканин тварин
Методи та критерії оцінювання: • контрольна робота, письмові звіти з лабораторних робіт (40%) • підсумковий контроль (60%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1. Грачева И.М. Технология ферментных препаратов. 2-е изд. перераб. и доп. – М.:Агропромиздат, 1987. – 335с. 2. Калунянц К.А., Голгер Л.И. Микробные ферментные препараты (технология и оборудование). – М: Пищевая промышленность, 1979. – 303с. 3. Лабораторный практикум по технологии ферментных препаратов. И.М.Грачева, Ю.П. Грачев, М.С. Мосичев и др. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 240с.