Технологія вина

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.033
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Дзіняк Б.О.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Знати вимоги стандартів до якості сировини, допоміжних матеріалів і готової продукції. • Знати наукові основи сучасних технологічних процесів виноробства та способи їх практичної реалізації. • Знати принципи технології вина, коньяку (бренді) та іншої виноробної продукції, систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю, класифікацію та властивості різних типів вин. • Знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції та зниження її собівартості. • Знати способи утилізації відходів і вторинної сировини виноробства. • Вміти здійснювати технологічний процес згідно діючого регламенту з урахуванням наявного технологічного обладнання. • Вміти розробляти і вдосконалювати технологічні процеси виноробства; вибирати оптимальні режими і параметри технологічних процесів, вирішувати завдання підвищення якості продукції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: • Технологія пива та безалкогольних напоїв кореквізити: • Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
Короткий зміст навчальної програми: Технологія столових вин. Технологія міцних вин. Технологія десертних вин. Технологія ароматизованих вин. Технологія вин, насичених діоксином вуглецю. Технологія коньяку (бренді). Переробка плодово-ягідної сировини. Технологія продуктів переробки вторинних матеріальних ресурсів виноробної промисловості. Органолептична оцінка якості вин.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт (30%) • підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
Рекомендована література: 1. Дзіняк Б.О., Субтельний Р.О. Технологія вина. Електронний навчально-методичний комплекс. ВНС ЛП. (http://vns.lp.edu.ua/moodle/course/view.php?id=7550). - 2015 р. - 122с. 2. Валуйко Г.Г., Домарецький В.А., Загоруйко В.О. Технологія вина. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 592с. 3. Шольц-Куліков Є.П., Русаков В.О., Домарецький В.А., Фуркевич В.О. Вступ до харчової технології та інженерії (виноробство)/ За ред. Є.П. Шольца-Кулікова. - К.: УДУХТ, 2000. - 92 с. 4. Кишковский З.Н., Мержаниан А.А. Технология вина. - М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. - 504с.