Технологія пива та безалкогольних напоїв

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.004
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Березовська Наталія Іванівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Використання на практиці теоретичних знань при проектуванні та організації виробництв харчових продуктів. • Знання та розуміння методології дослідження, проектування та модернізації харчових технологій відповідно до нормативних вимог чинних стандартів і технічних умов. • Розуміння впливу технічних досягнень в суспільному, економічному, соціальному та екологічному контексті; • Знання основ управління проектами в харчових технологіях. • Здобуття адекватних знань та розумінь для успішної організації та проведення досліджень в галузі харчових технологій, формувати та репрезентувати результати професійної діяльності. • Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей у галузі харчових технологій. • Застосовувати знання мікробіологічних основ для розроблення технологій продуктів бродіння і виноробства. • Розраховувати, проектувати, досліджувати та виводити на ринок нові харчові продукти з поліпшеними та /або оздоровчо-лікувальними властивостями. • Здійснювати пошук інформації з різних джерел для вирішення задач і проблем у галузі харчових технологій та технологій продуктів бродіння і виноробства. • Поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності харчових підприємств і зокрема бродильних, з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних і виробничих інтересів. • Здатність використовувати сучасні інформаційні та комунікативні методи для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях • Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: –Харчові технології -Біохімія Кореквізити: – Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства -Управління якістю продукції харчових підприємств
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Технологія пива та безалкогольних напоїв» охоплює такі основні питання: характеристику сировини для виробництва пива та безалкогольних напоїв, технологічні особливості хімічного складу; характеристики та асортимент готової продукції; технології та технологічні схеми приготування пивного сусла, його зброджування; технології та технологічні схеми нагромадження пивних дріжджів; технології та технологічні схеми підготовки води – сировини для приготування пива та безалкогольних напоїв; технології та технологічні схеми приготування безалкогольних напоїв і квасу.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: поточний (ПК) і семестровий контроль (СК), який здійснюється з навчального матеріалу, обсяг якого визначений робочою програмою дисципліни. Поточний контроль здійснюється під час лекцій і лабораторних занять з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних і практичних знань та умінь студента. ПК проводиться у формі: письмово-усного контролю та захисту лабораторних робіт. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену (ЕК). Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр. The main methods of knowledge diagnosis are: current (PC) and semester control (SC), which is carried out from educational material, the scope of which is determined by the work program of the discipline. Current control is carried out during lectures and laboratory classes in order to check the level of assimilation of theoretical and practical knowledge and skills of the student. PC is conducted in the form of: written and oral control and defense of laboratory work.
Рекомендована література: 1. Домарецький В.А...Технологія солоду та пива. –видавництво :Інкос : 2004, 352с 2. Технология солоду, пива та безалкогольних напоїв у задачах і прикладах: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / А. Є. Мелетьев, В. А. Домарецкий, С. Р. Тодосійчук, А. М. Куц та ін. – К.: НУХТ, 2007.– 256 с. 3. Домарецький В.А., Прибильський В.Л., Михайлов М.Г. Технологія екстрактів, концентратів і нвпоїв із рослинної сировини. Підручник.- Вінниця: Нова книга, 2005.-408с.