Інноваційні технології біфідовмісних кисломолочних напоїв

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.035
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: проф. Шевчук Л.І.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знати теоретичні та практичні основи інноваційних харчових технологій, застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях; розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки; мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців; мати уявлення про сучасний стан, актуальні проблеми, основні завдання і напрями розвитку харчової промисловості
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Методологія та організація наукових досліджень • Технологія пива та безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми: Сучасні та вдосконалені конкурентоспроможні харчові технології, нові види сировини, основи технологій нових біфідовмісних кисломолочних напоїв на молочно-зерновій основі з використанням для біотехнологічного оброблення сировини монокультур/змішаних культур біфідобактерій; принципові технологічні схеми виробництва біфідовмісних комбінованих кисломолочних напоїв функціонального призначення; сучасні способи інтенсифікації виробництв, способи і методи підвищення якості та цінності продуктів, збільшення тривалості їх зберігання. Наукові, технологічні та технічні основи пошуку, підготовки та реалізації інновацій біфідовмісних кисломолочних напоїв та шляхи підвищення ефективності виробництва.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, письмово-усний контроль (30%) • підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)
Рекомендована література: 1. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник / С. В. Іванов, В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський [та ін.]. – К.: НУХТ, 2012. – 487 с. 2. Дідух Н.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення : монографія / Н.А. Дідух, О.П. Чагаровський, Т.А. Лисогор. – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. – 236 с. 3.Шиян, П. Л. Інноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика: монографія / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійнічук. – К.: «Асканія», 2009. – 424 с. 4. Бичківський Р. Управління якістю: Навч.посібник. – Л.: ДУ «Львівська політехніка», 2000. – 329 с. 5. Innovations in Technologies for Fermented Food and Beverage Industries / Panda, Sandeep Kumar, Halady, Prathap Kumar Shetty. – 2018.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).