Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.032
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів
Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - розуміння сучасного рівня технологій продуктів бродіння і виноробства та перспектив їх розвитку в Україні та за її межами;
- знання теоретичних основ мікробіологічних процесів, що лежать в основі технологій продуктів бродіння і виноробства;
- знання морфолого-фізіологічних та культуральних особливостей мікроорганізмів - збудників бродіння та контамінатної мікрофлори, що зустрічається у сировині, напівпродуктах і готових продуктах бродильних виробництв і виноробства;
- уміння використовувати раціональні способи стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва;
- уміння вдосконалювати режими мікробіологічних процесів у технологіях продуктів бродіння і виноробства;
- уміння використовувати сучасні методи мікробіологічного контролю у технологіях продуктів бродіння і виноробства;
- уміння виявляти контамінантну мікрофлору, аналізувати причини її виникнення, використовувати методи запобігання та боротьби з цими явищами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити:
–Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв;
– Технологія пива та безалкогольних напоїв;
– Інноваційні технології та інжиніринг харчових підприємств.
Кореквізити:
– Технологія вина;
– Технологія хлібопекарських дріжджів.
Короткий зміст навчальної програми: Чисті культури дріжджів у технологіях продуктів бродіння та виноробства. Методи виділення та зберігання чистих культур дріжджоподібних грибів. Культивування дріжджів у технологіях продуктів бродіння і виноробства. Способи стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва. Мікрофлора сировини, яку використовують у технологіях продуктів бродіння і виноробства. Характеристика мікрофлори проміжних продуктів і готової продукції бродильних виробництв і виноробства. Способи запобігання та боротьби з контамінантною мікрофлорою у технологіях продуктів бродіння і виноробства.
Методи та критерії оцінювання: – Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%).
– Екзамен (70 %).
Рекомендована література: 1. Яворська Г.В., Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
2. Микробиология пива / Прист Ф. Дж., Й. Кэмпбелл (ред.); пер. с англ. Под общ. ред. Т. В. Мелединой и Тыну Сойдла. — СПб: Профессия, 2005. — 368с.
3. Бурьян Н.И. Микробиология виноделия. - Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач» УААН, 1997. - 431с.
4. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль сировини у виробництвах продуктів бродіння. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 20 c.
5. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль виноматеріалів і вина. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 16 c.
6. Паляниця Л.Я. Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=565, сертифікат № 03448.