Міжнародне приватне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.035
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Ортинська Наталія Володимирівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Дослідити правову природу міжнародного приватного права, яка ускладнена наявністю іноземного елементу в різноманітних приватно-правових відносинах, які стосуються суб’єктів міжнародного приватного права. Поставлену за мету сприяти тому, щоб студенти могли орієнтуватися в означеній тематиці. Студенти зуміють навчитись та орієнтуватись в термінології міжнародного приватного права, а також вміло та просто застосовувати колізійні прив’язки. Зможуть із цікавістю аналізувати іноземне законодавство починаючи від теоретичних і завершуючи рядом практичних питань та їх розв’язань. Навчальна дисципліна допоможе дослідити специфіку правового регулювання цивільно-правових, шлюбно-сімейних, спадкових та трудових відносин ускладнених іноземним елементом, а також проблемам міжнародного цивільного процесу.
Завдання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі у галузі правничої діяльності Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК). СК5. Здатність застосовувати знання засад і змісту інститутів міжнародного публічного права, а також міжнародного приватного права. СК 18. Знання і розуміння особливостей реалізації та застосування норм матеріального і процесуального права
Результати навчання: Програмні результати навчання (РН): РН8. Застосовувати інститути міжнародного публічного права, а також міжнародного приватного прав; РН10. Знати та розуміти особливості реалізаціі? та застосування норм матеріального і процесуального права. РН16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів. РН18. Готувати проекти необхідних актів застосування права відповідно до правового висновку зробленого у різних правових ситуаціях
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Теорія та філософія права, Міжнародне публічне право, Цивільне право. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Цивільний процес, Міграційне право, Договори в цивільному праві.
Короткий зміст навчальної програми: Виклики XXI ст. зумовленими різними зовнішніми політичними, економічними та соціальними чинниками підвищує актуальність та важливість міжнародного приватного права як самостійної галузі права. З огляду на це, знання нормативної основи міжнародного приватного права й особливостей регулювання міжнародних відносин має високу практичну значущість. Міжнародне приватне право охоплює широкий спектр правовідносин за участю іноземного елементу. Щороку підвищується затребуваність фахівців в такій складній і водночас цікавій практичній галузі права. Це пояснюється, по-перше, посиленням міграційно-інтеграційних процесів у світі. По-друге, потребою в компетентній юридичній допомозі під час підготовки та супроводу різного роду процесуальних документів та угод, скажімо таких як: набуття права спадкування в іноземній державі, оформлення документів купівлі-продажу, укладання та розірвання шлюбу з кордоном, регулювання правовідносин, пов’язаних із зобов’язаннями внаслідок припинення шкоди на території іноземної держави. По-третє, для вирішення багатьох інших правовідносин та питань, що становлять предмет правового регулювання міжнародного приватного права. Міжнародне приватне право є цілісним навчальним курсом. Його вивчення має бути послідовне й систематичне. Успішне вивчення курсу Міжнародне приватне право передбачає освоєння студентами лекційного матеріалу, його закріплення та поглиблення на практичних (семінарських) заняттях, самостійне вивчення нормативної, навчальної та наукової літератури. Матеріал, що стосується міжнародного цивільного процесу, допоможе з’ясувати засади процесуального статусу іноземних суб’єктів права, оволодіти знаннями про міжнародну підсудність, визнання та виконання іноземних судових рішень.
Опис: 1. Поняття, предмет та система міжнародного приватного права. Поняття міжнародного приватного права. Склад та правова природа норм міжнародного права. Місце міжнародного приватного права в транснаціональному суспільстві. 2. Джерела міжнародного приватного права. Загальні положення про джерела міжнародного приватного права. Судова та арбітражна практика окремих країн як джерела міжнародного приватного права. Питання про доктрину та «автономію волі» як джерела міжнародного приватного права. 3. Методи правового регулювання в міжнародному приватному праві. Загальна характеристика загальних засад правозастосування в міжнародному приватному праві. Методи правового регулювання в міжнародному приватному праві. Визначення застосованого права на основі колізійних норм внутрішньодержавного права. Форми уніфікації. Особливості уніфікації в різних регіонах світу. Основні формули прикріплення та сфера їх застосування. Визначення типу та виду колізійних прив’язок. Первинна кваліфікація та вторинна кваліфікація. 4. Суб’єкти міжнародного приватного права. Фізичні особи як суб’єкти міжнародного приватного права. Поняття «іноземець» в українському праві. Колізійні критерії визначення особистого статусу за правом України та правом іноземних держав. Сфера дії особистого статусу. Правовий статус юридичних осіб. Колізійні критерії визначення особистого статусу юридичної особи за правом України та правом іноземних держав. 5. Право власності та інші речові права в міжнародному приватному праві. Питання права власності та інших речових прав у міжнародному цивільному і торговому обігу. Колізійне регулювання права власності та інших речових прав в Україні та в іноземних державах. Закон місця знаходження речі та роль цієї прив’язки. 6. Правове регулювання спадкових та трудових правовідносин за участю іноземного елементу. Питання права власності та інших речових прав у міжнародному цивільному і торговому обігу. Колізійне регулювання права власності та інших речових прав в Україні та в іноземних державах. Закон місця знаходження речі та роль цієї прив’язки. 7. Шлюбно-сімейні відносини у міжнародному приватному праві за участю іноземного елементу. Поняття сімейно-шлюбних відносин міжнародного характеру. Сімейно-шлюбні відносини, ускладнені іноземним елементом, як частина транскордонних приватноправових відносин. Поняття іноземних шлюбів. Консульські шлюби. 8. Міжнародні перевезення в міжнародному приватному праві. Особливості та види міжнародних перевезень. Міжнародні розрахунки. Правила ІНКОТЕРМСУ- 2020.
Методи та критерії оцінювання: Методами оцінювання рівня досягнення результатів навчання здобувачів освіти є: усне опитування на практичних (семінарських) заняттях; контрольна робота; виконання індивідуального науково-дослідного завдання; підсумкова контрольна робота.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Поточний контроль (ПК): практичні (семінарські) заняття – 40 балів; підсумкова екзаменаційна робота – 60 балів. Критерії оцінювання розроблені за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») з урахуванням повноти і правильності виконання завдань та обов’язковим переведенням оцінок у 100-бальну шкалу Університету для оцінювання знань студентів. При цьому враховується: здатність диференціювати, інтегрувати й уніфікувати знання; вміння застосовувати правила, методи, принципи у конкретних ситуаціях; навики співвідношення причин і наслідків; спроможність аналізувати й оцінювати факти, події, явища та прогнозувати бажані результати від прийнятих рішень; здатність викладати письмову відповідь граматично і стилістично грамотно, логічно, послідовно з використанням наукових термінів понять (три останні критерії стосуються й усної відповіді). Оцінка знань студентів повинна відповідати наступним вимогам: Оцінка «відмінно» – коли студент демонструє знання всього програмного матеріалу; системно, послідовно, і грамотно і логічно його викладає; здатний пов'язати теорію з практикою; правильно відповідає на додаткові запитання в контексті теми заняття; спроможний обґрунтувати, аргументувати власні висновки; проявляє вміння самостійно узагальнювати матеріал. Оцінка «добре» – коли студент володіє програмним матеріалом; грамотно і по суті викладає його; не допускає суттєвих помилок у відповіді на запитання; правильно використовує теоретичні положення і володіє необхідними навиками з узагальнення й систематизації матеріалу що вивчається. Оцінка «задовільно» – коли студент засвоїв основний матеріал поверхово, але не знає окремих деталей; допускає неточні відповіді чи недостатньо чіткі формулювання; порушує послідовність у викладенні програмного матеріалу та має певні труднощі в узагальненні й систематизації матеріалу, що вивчається. Оцінка «незадовільно» – коли студент не знає значної частини програмного матеріалу; допускає суттєві помилки у його викладі; не здатний узагальнити навчальний матеріал. Максимальна кількість балів, яку можна набрати під час практичних занять складає 40 балів. Максимальна кількість балів, яку можна отримати на екзамені 60 б. Таким чином, за результатами поточної успішності студент за семестр може отримати – 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Public policy and private international law. A comparative guide. Edited by Olaf Meyer.? Publisher Edward Elgar Publishing Ltd, 2022. 512 p. 2. Міжнародне приватне право :підручник/ Фединяк Г.С., Фединяк Л.С. К.: Алерта, 2021. 524 с. 3. Міжнародне приватне право:підручник / за ред. Є.М. Білоусова, І.В. Яковнюка:Харків:Право, 2021.408 с. 4. Вишновецька С.В., Корнєєв Ю.В. Міжнародне приватне право/навч.посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2020. 164 с. 5. Даниленко В.В. Уніфікація колізійних норм про перевезення морем пасажирів та їх багажу в міжнародному приватному праві: монографія. Х.: Право, 2020. 216 с. 6. Maria Campo Comba. The Law Applicable to Cross-border Contracts involving Weaker Parties in EU Private International Law. Publisher: Springer Cham, 2021. 373. р. 7. Private International Law: Contemporary Challenges and Continuing Relevance. Edited by Franco Ferrari, Diego P.Fernandez Arroyo. Publisher: Edward Elgar Publishing, 2019.520 р. 8. Global Private International Law. Edited by Horatia Muir Watt, Professor of Law, Sciences-Po Law School, Paris, France, Lucia Bizikova, Trainee in an international law firm, London, UK. and others, 2019. 640 p. 9. Міжнародне приватне право. Загальна частина: підручник / за заг. ред. А. С. Довгерта, В. І. Кисіля. Київ: Алерта, 2012. 376 с. 10. Міжнародне приватне право: підручник / за ред. В. П. Жушмана, І. А. Шуміло. Харків: Право, 2011. 320 с. Навчально-методичне забезпечення: 11. Міжнародне приватне право. Методичні вказівки щодо проведення практичних (семінарських) занять та самостійної роботи студентів денної форми навчання для спеціальності 081 «Право» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / уклад. : Н. В. Ортинська., М.С. Пивовар. Львів : Видавництво Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» 2022. с. 44. 12. Міжнародне приватне право. методичні вказівки щодо проведення практичних (семінарських) занять, самостійної роботи та написання контрольних робіт студентами заочної форми навчання для спеціальності 081 «Право» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / уклад. : Н. В. Ортинська., М.С. Пивовар. Львів : Видавництво Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» 2022. с. 35. 13. Віртуальне навчальне середовище Міжнародне приватне право, сертифікат № 00667 від 28.02.2014 р. 14. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL:https://www.rada.gov.ua/. 15. Кабінет Міністрів України: Урядовий портал. URL: http://www.kmu.gov.ua/control 16. Європейський суд з прав людини (офіційний веб-портал). URL: https://echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=home 17. Madrid Agreement for the Repression of False or Deceptive Indications of Source on Goods. URL: https://www.wipo.int/treaties/en/ip/madrid/ 18. Конвенція про єдиний закон про укладення договорів про міжнародну купівлю-продаж товарів. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_b17 19. Конвенція про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_169 20. Конвенція з питань юрисдикції та примусового виконання судових рішень щодо цивільних та комерційних спорів 1968 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/973_001-19#Text
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).