Економіка праці і соціально-трудові відносини

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.O.062
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Склярук Тетяна Василівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен знати: - економічні основи функціонування підприємств в умовах ринку; - чинники, які впливають на ефективність роботи підприємств; - економічний зміст ресурсів, структуру та форми ресурсного забезпечення; - шляхи більш раціонального використання ресурсів; - прогресивні методи планування та форми організації виробництва; - показники оцінки результативності діяльності; - стратегію взаємодії фірми з ринками трудових ресурсів; - форми і системи залучення трудових ресурсів на підприємство; - вплив ефективного управління використанням трудових ресурсів на зростання продуктивності праці, формування і використання прибутку підприємства; - шляхи та методи підвищення ефективності використання трудових ресурсів, зростання вартості людського капіталу. У результаті вивчення модуля студент повинен вміти: - застосувати методи і прийоми менеджменту з метою ефективного використання трудових ресурсів підприємства; - визначити потребу в трудових ресурсах підприємства; - застосувати методи ефективного використання трудових ресурсів підприємства з метою забезпечення зростання продуктивності праці та прибутковості підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Макроекономіка, Мікроекономіка, Менеджмент. Корреквізити: Маркетинг, Статистика, Вступ до фаху «Управління персоналом та економіка праці».
Короткий зміст навчальної програми: Праця та соціально-трудові відносини як предмет наукового економічного дослідження. Зміст, характер і види праці. Гуманізація праці. Населення як демоскономічна категорія. Економічно активне населення. Трудові ресурси як соціально-економічна категорія, Трудовий потенціал суспільства. Розвиток концепції людського капіталу. Людський капітал як соціально-економічна категорія. Методи економічної оцінки ефективності інвестування в людський капітал. Кон'юнктура та особливості ринку праці. Взаємодія попиту та пропозиції на ринку праці. Особливості пропозиції праці у кризовій економіці. Інфраструктура ринку праці. Соціально-економічна суть, форми і види зайнятості. Безробіття як соціально-економічне явище. Показники зайнятості та безробіття населення і динаміка їх в Україні. Державне регулювання зайнятості в Україні. Врахування нахилів, здібностей при виборі професії і роботи Самомаркетинг. Складання професійного резюме. Трудова кар'єра: поняття, значення, види, планування та реалізація.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (45%): практичні заняття (30%), контрольна робота (15%). Підсумковий контроль (55%): тестування, розв’язування задач.
Рекомендована література: 1. Господарський кодекс України. 2. Склярук Т. В. Економіка праці: навчальний посібник / Т. В. Склярук, Я. В. Панас. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017. – 228 c. 3. Склярук Т.В. Економіка праці: конспект лекцій для студентів базового напряму 6.030601 «Менеджмент»/ Т.В. Склярук. Й.С. Ситник. H.H. Любомудрова. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. - 152с. 4. Грішнова O.A. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Герасименко О.О. Економіка праці га соціально-трудові відносини :практикум /О.О. Герасименко. – К.: КНЕУ, 2013. – 381с. 5. Нормативні матеріали з організації та оплати праці в Україні.