Практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.O.107
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Андрійчук Юлія Артурівна
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен знати: - наукові поняття, теорії і методи, необхідні для розуміння закономірностей функціонування та розвитку економічних систем; - види господарської діяльності, бізнес-процесів, економічного механізму функціонування підприємства; - умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці та механізм його саморегулювання; - теоретичні засади економіки праці та управління персоналом, необхідні для освоєння професійно-орієнтованих дисциплін; - змістове наповнення процесу управління кадрами, нормування та стимулювання праці та методів підвищення її ефективності; - економічні, психологічні та управлінські методи розвитку персоналу організації, а також основні моделі визначення ефективності розвитку персоналу організації та шляхи її підвищення. У результаті вивчення модуля студент повинен вміти: - ідентифікувати проблеми особистісного розвитку і самореалізації людини на ринку праці та використовувати синергію людського потенціалу через мотивацію персоналу, корпоративну культуру, управління поведінкою персоналу та сучасні технології лідерства в організації; - розуміти та враховувати соціальні, екологічні, етичні, техніко-технологічні аспекти, що впливають на формування рішень у сфері економіки праці та управління персоналом; - продемонструвати знання способів мотивування працівників підприємств та організацій для ефективної діяльності та підвищення їхньої продуктивності праці; - оцінювати та аналізувати рівень задоволення працівників організацією праці та застосовувати основні методи нормування праці на підприємстві; - сегментувати ринок праці за різними ознаками (територіальний та професійний підхід) та аналізувати характеристики зайнятість та безробіття населення; - розробляти та впроваджувати в практику суб’єктів господарювання сучасні технології управління персоналом з дотриманням вимог законодавства України.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Кореквізити: Захист бакалаврської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Анотація. Вступ. Дослідницько-аналітичний розділ. Методологічний розділ. Рекомендаційний розділ. Висновки. Список використаних джерел. Додатки.
Методи та критерії оцінювання: Захист Практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи (100 %).
Рекомендована література: 1. Економіка праці: навч. посібник / Т.В. Склярук, Я.В. Панас. – Львів: Видавництво Львівської політехніки. – 2017. – 236 с. 2. Економічний аналіз: Підручник. – 3-тє вид., перероб. і доп. Затверджено МОН / Кіндрацька Г.І., Білик М.С., Загородній А.Г. – К.: Знання, 2008. – 487 с. 3. Захарчин Г.М. Корпоративна культура: навчальний посібник / Г.М. Захарчин, Н.П. Любомудрова, Р.О. Винничук, Н.В. Смолінська. – Львів: «Новий світ-2000», 2011. – 342 с. 4. Захарчин Г.М. Основи підприємництва: Навчальний посібник / Г.М. Захарчин, 2-ге вид., перероблене і доповнене – К.: Знання, 2013. – 407с. 5. Захарчин Г.М. Управління конфліктами: навчальний посібник / Г.М. Захарчин, Р.О. Винничук. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017. – 160 c. 6. Захарчин Г.М. Управління персоналом: Навчальний посібник / Г.М. Захарчин, Л.Р. Струтинська, Н.П. Любомудрова, Р.О. Винничук. – Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2013. – 260 с. 7. Кузьмін О.Є. Теоретичні та практичні засади менеджменту: Навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник. – Львів: 2002. – 228 с. 8. Ситник Й.С. Економіка і фінанси підприємства: Навчальний посібник / Й.С. Ситник, 2-ге вид., перероблене і доповнене. – Львів: «Тріада плюс», 2013. – 244с.

Практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.O.086
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: доц. Мусійовська О.Б.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Після проходження практики студент зобов’язаний знати: законодавчі акти та нормативні документи з напрямів діяльності базового підприємства, суміжних галузей, з якими воно співпрацює; основні методологічні документи, положення, типові інструкції, що регулюють економічну, наукову і виробничу діяльність підприємства; сферу і напрями діяльності підприємства; склад майна підприємства та джерела його формування; характеристику загальної, виробничої, управлінської та організаційної структури підприємства, механізм його функціонування; систему взаємовідносин підприємства з зовнішніми контрагентами і ринковою інфраструктурою; зовнішньоекономічну діяльність підприємства; систему і стратегію маркетингу підприємства; показники виробничої потужності в цілому по підприємству і в розрізі його підрозділів; кадровий потенціал, структуру потенціалу і кадрову політику підприємства, форми й методи організації праці, її оплати та стимулювання; стан інноваційно-інвестиційної діяльності та перспективи розвитку підприємства; систему планів та організацію внутрішньо-фірмового планування; формування собівартості товарної продукції, політику ціноутворення; порядок формування та використання прибутку; систему податків і обов’язкових платежів підприємства; методи і прийоми аналізу процесів, що відбуваються в господарській діяльності підприємства. уміти: всебічно аналізувати ситуацію, що склалася на підприємстві; самостійно розв’язувати завдання економічної діяльності підприємства, проводити обґрунтування стратегій розвитку; виконувати необхідні розрахунки прогнозних, планових економічних показників, аналізувати фінансову діяльність підприємства з відповідною економічною оцінкою; складати аналітичні звіти про діяльність його підрозділів; визначати резерви виробництва і розробляти економічно обґрунтовані інноваційно-інвестиційні проекти, комплексні заходи з ресурсозбереження, підвищення якості продукції, результативності діяльності та поліпшення фінансового стану підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Економіка підприємства Потенціал і розвиток підприємства Управління проектами Управління витратами Проектний аналіз Формування бізнес-моделі підприємства
Короткий зміст навчальної програми: Отже, основна мета практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи – практичне і творче застосування здобутих знань та набутих у процесі навчання вмінь, розвиток навичок науково-дослідної роботи і вирішення практичних завдань, збагачення досвіду ділового спілкування, збирання матеріалів для написання бакалаврської кваліфікаційної роботи і, головне, підготовка до самостійної роботи на посадах, що потребують кваліфікації бакалавра з напряму підготовки 051 “Економіка”. Завдання практики за темою бакалаврської кваліфікаційної полягає у: практичному поглибленні знань з усіх професійно-орієнтованих дисциплін навчального плану; опануванні системи організації та механізму управління виробництвом; ознайомленні з методологією аналізу та планування показників діяльності підприємства (фірми), установи, організації; вивчені загальних функцій апарату управління і взаємозв’язку його зі всіма службами і підрозділами в місцях проходження практики; використанні економіко-математичних методів і моделей, інформаційних технологій при дослідженні економічних, виробничих, соціальних, фінансових процесів; набутті навиків аналізу і обробки інформації про виробничі, соціальні, фінансові процеси за допомогою пакетів прикладних програм, впроваджених на підприємствах, у фірмах чи інших місцях проходження практики. виборі теми та складанні плану випускної (бакалаврської кваліфікаційної) роботи. Під час практики студент вивчає комплекс питань з економічного управління підприємством за конкретних умов, навчається самостійно вирішувати реальні завдання і набуває відповідних навичок. Практика передбачає наступні цілі: закріплення теоретичних знань, одержаних з управління і прийняття рішень, математично-статистичного аналізу, інформаційних систем; придбання навиків практичної роботи в планово-економічних і інформаційно-аналітичних відділах підприємств, фірм, фінансових органів, банків; збір необхідних даних для написання бакалаврської кваліфікаційної роботи.
Методи та критерії оцінювання: Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми практики та індивідуального завдання. Письмовий звіт, підписаний та оцінений керівником від бази практики разом із завданням подається керівнику практики від кафедри. Звіт має містити відомості про виконання студентом завдань практики та індивідуального завдання, висновки і пропозиції, список використаної літератури. Звіт оформляють відповідно до встановлених кафедрою вимог. Звіт із практики студенти захищають перед комісією, призначеною завідувачем кафедри. До складу комісії входять 3 особи: керівники практики – від університету і, по можливості, від бази практики, а також викладачі дисциплін фахової підготовки. Формою контролю результатів захисту звіту з практики є диференційований залік. Звіти з практики студенти захищають в університеті упродовж перших двох тижнів навчальних занять після завершення практики. Оцінку за практику вносять в бланк “Завдання та результати проведення практики”, залікову відомість і в залікову книжку студента та засвідчують підписами членів комісії.
Рекомендована література: Бойчик І.М Економіка підприємства: підручник. / І.М.Бойчик. – К.: Кондор -Видавництво, 2016. – 378 с. Економіка підприємства : підручник / за заг. ред. С. Ф. Покропивного. - 3-є вид., перероб. та доп. - К. : КНЕУ, 2016. - 528 с. Економіка підприємства: навч. Посібник / В.В. Козик, О.Ю. Ємельянов, О.Я. Загорецька, В.М. Мельник, О.І. Гудзь– Львів : Вид-во «Простір –М», 2014. – 406 с. Довбенко В.І. Потенціал і розвиток підприємства: навч. посібник /В.І.Довбенко, В.М.Мельник. – 2-е вид., випр. і доп. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2011. – 232 с. Кулакова С.Ю., Міняйленко В.В. Потенціал і розвиток підприємства: навчальний посібник для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства». – Полтава: ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка, 2015. – 214 с. Хомяков В..І. Потенціал і розвиток підприємства: навч. посіб.- К.: Кондор, 2011. – 432 с. Падерін І.Д., Сорока К.О. Бізнес-планування: навчально-методичний посібник. - Дніпропетровськ, ДДФА, 2006. - 62 с. Тарасюк Г.М. Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз: Навч. посібник. – К.: Каравела, 2008. – 280 с. Гетало В.П., Гончаров Г.О., Колісник А.В. Бізнес-планування: Навч. посібник. – К.: «Видавничий дім «Професіонал», 2008. – 240 с. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємства: Навч. посібник. – К.: „Каравелла”, 2003. – 432 с. Барроу К., Барроу П., Браун Р. Бізнес-план: Практ. посібник.: Пер. з 3-го англ. вид. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2001. – 285 с. Арсеньєв Е, Білоусов О., Гірчак О. Підприємництво: Крок за кроком. Вид. 2-ге перероб. і доп. – Донецьк, 2005. – 352 с. Орлов О.О., Планування діяльності підприємства. підручник. – К.: Скарби, 2002. – 336 с.