Інтелектуалізація економіки

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.E.100
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Ситник Йосиф Степанович, д.е.н., доцент
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1) асоціювати себе як члена громадянського суспільства, наукової спільноти, визнавати верховенство права, зокрема у професійній діяльності, розуміти і вміти користуватися власними правами і свободами, виявляти повагу до прав і свобод інших осіб, зокрема, членів колективу; 2) відтворювати моральні, культурні, наукові цінності, примножувати досягнення суспільства в соціально-економічній сфері, пропагувати ведення здорового способу життя; 3) розуміти принципи економічної науки, особливості функціонування економічних систем; 4) пояснювати моделі соціально-економічних явищ з погляду фундаментальних принципів і знань на основі розуміння основних напрямів розвитку економічної науки; 5) усвідомлювати основні особливості сучасної світової та національної економіки, інституційної структури, напрямів соціальної, економічної та зовнішньоекономічної політики держави; 6) вміти аналізувати процеси державного та ринкового регулювання соціально-економічних і трудових відносин; 7) демонструвати гнучкість та адаптивність у нових ситуаціях, у роботі із новими об’єктами та у невизначених умовах; 8) демонструвати здатність ефективно використовувати результати інтелектуалізації економіки та забезпечувати кваліфіковане управління інтелектуально-знаннєвими активами; 9) донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей, проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності; 10) відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб, здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Національна економіка Кореквізити: Статистика праці Розвиток персоналу організації Аудит персоналу Технологія лідерства в організації
Короткий зміст навчальної програми: Сутність національного, регіонального та секторального інтелектуального потенціалу та капіталу. Інформаційні технологій як природних чинників інтелектуалізації економіки. Демографічні особливості розвитку національного ринку праці та його вплив на процес інтелектуалізації економіки. Інтелектуальна власність нації як джерело розвитку національної та світової економіки. Складові інтелектуальної економіки як чинників економічного зростання. Формування і ефективне використанням національних інтелектуальних ресурсів. Оцінювання фінансово-інвестиційного забезпечення науки в Україні як фактора інтелектуалізації та інноваційного розвитку економіки. Формування інтегрованої інформаційної системи для потреб інтелектуалізації економіки та управління підприємств. Методичні основи оцінювання ефективності рівня її інтелектуалізації.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40%): розв’язування аналітичних завдань, усне опитування, тести. Підсумковий контроль (60%, контрольні заходи, екзамен): тестування (15%), теоретичні питання (15%), проблемно-пошукові та діагностичні завдання (30%)
Рекомендована література: 1. Петренко В.П. Інтелектуальні ресурси соціально-економічних систем: аспекти інноваційного управління. Монографія / В. П. Петренко. – Івано-Франківськ: ПП Курилюк В. Д., 2009. – 196 с. 2. Ситник Й.С. Інтелектуалізація систем менеджменту підприємств: концепція, системний моніторинг та моделювання : монографія / Й.С. Ситник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. – 380 с. 3. Ситник Й.С. Теоретико-методологічні засади інтелектуалізації систем менеджменту підприємств : монографія / Й.С. Ситник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 248 с. 4. Другов, О.О., 2009. Інтелектуалізація – як шлях до підвищення конкурентоспроможності реального сектора економіки України. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2 (7), с. 206-211. 5. Інтелектуальна економіка: глобальні тенденції та національні перспективи: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з міжнародною участю. – Житомир: ЖНАЕУ, 2015. – 256 с.