Податки та системи оподаткування бізнесу

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.E.082
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Лесик Лілія Іванівна, к.е.н., доцент
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1) здатність продемонструвати знання і розуміння економічних понять, наукових економічних теорій та методів; 2) здатність продемонструвати розуміння впливу економічних рішень у суспільному, соціальному й екологічному контексті; 3) здатність продемонструвати поглиблені знання принаймні в одній зі сфер економіки: економіка бізнесу; економіка праці та управління персоналом; 4) здатність продемонструвати знання нормативно-правового забезпечення господарської діяльності підприємств; 5) здатність продемонструвати знання та розуміння економічного механізму підприємства, організаційного забезпечення його функціонування, прийомів, методів та інструментів управлінського обліку, економічного аналізу, прогнозування, планування, економічного стимулювання, контролю; уміння: 1) уміння поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності для вирішення завдань спеціальності (спеціалізації) з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних та підприємницьких інтересів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Вступ до фаху “Економіка” Організація виробництва Кореквізити: Економіка підприємства Планування і контроль на підприємстві
Короткий зміст навчальної програми: Метою вивчення навчальної дисципліни є ознайомлення студентів з основними поняттями про податкову систему, крім того, вивчення дисципліни дозволить студентам поглибити свої знання стосовно основних видів податків, набути практичних навичок щодо обчислення сум податків та інших обов’язкових платежів. Для досягнення мети поставлені такі основні завдання: засвоєння теоретичних основ здійснення податкової політики в державі; розуміння засад устрою податкової системи в Україні; формування теоретичних і практичних знань щодо методів розрахунку податкових відрахувань, що здійснюють підприємства; оволодіння методикою визначення бази оподаткування за основними видами податків, які існують в Україні; своєчасне подання податкової звітності та сплати податків; формування знань з питань організації фіскальної служби та податкової роботи. Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен: знати сутність та структуру податкової системи України, організацію обліку та контролю платників податків, порядок організації проведення податкових перевірок, механізм розрахунку розміру податкових платежів за усіма видами податків та зборів в Україні, вміти розраховувати розмір об’єктів оподаткування та сум сплати податків, здійснювати планування податкових платежів, формувати програму податкових перевірок, розраховувати штрафні санкції за порушення трудового законодавства.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінювання знань на практичних заняттях (обговорення та виконання практичних завдань; участь у дискусіях; контрольне тестування) Екзаменаційний контроль: оцінювання письмової та усної компоненти
Рекомендована література: 1. Податковий Кодекс України.- К., 2018, №2374-VIII від 22.03.2018 2. Податкова система: Навчальний посібник / [Волохова І. С., Дубовик О. Ю., Слатвінська М. О. та ін.]; за заг. ред. І. С. Волохової, О. Ю. Дубовик. – Харків: Видавництво «Діса плюс», 2019. – 402 с. 3. Податкова система: навч-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / [В. К. Хлівний, О. М. Тимченко, Ю. В. Сибірянська, А. В. Пислиця та ін.].; кер. авт. кол. В. К. Хлівний. — К.: КНЕУ, 2014. – 372 с. 4. Податковий менеджмент: навчальний посібник / С.В.Паранчук, А.С. Мороз, О.С. Червінська., Н.Г. Синютка - Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2017. – 296с.