Інвестиції в туризмі

Спеціальність: Туризм
Код дисципліни: 6.242.00.O.040
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Туризм
Лектор: д.е.н., проф. Теребух А.А.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Формування знань і навичок із розроблення інвестиційної стратегії туристичного підприємства, аналізу інвестиційної привабливості проектів, методів оцінки їх ефективності, ризиків, ліквідності, формування інвестиційного фінансового портфелю та програм реальних інвестицій підприємств туристичної галузі.
Завдання: Здатність аналізувати діяльність суб?єктів індустрії туризму на всіх рівнях управління Здатність до співпраці з діловими партнерами і клієнтами, уміння забезпечувати з ними ефективні комунікації Розуміти принципи, процеси і технології організації роботи суб?єкта туристичного бізнесу та окремих його підсистем (адміністративно-управлінська, соціально-психологічна, економічна, техніко-технологічна). Встановлювати зв?язки з експертами туристичної та інших галузей Приймати обґрунтовані рішення та нести відповідальність за результати своєї професійної діяльності.
Результати навчання: датність розв’язувати спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у галузі туризму або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів туризмознавства і характеризуються комплексністю та невизначеністю умов. Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними. Уміння працювати у міжнародному контексті. Набуття гнучкого мислення, відкритість до застосування знань та компетентностей в широкому діапазоні можливих місць роботи в сфері туристичного обслуговування та у повсякденному житті. Уміння розв’язувати поставлені задачі та приймати відповідні обґрунтовані рішення. Уміння адаптуватися та працювати в нових ситуаціях.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Маркетинг в туризмі, Економіка підприємств туристичної галузі, Менеджмент в туризмі
Короткий зміст навчальної програми: Теоретичні засади інвестиційної діяльності в туризмі. Управління реальними інвестиціями підприємства. Оцінка ефективності інвестиційних проектів. Управління інвестиційною діяльністю підприємства. Інвестиційний ринок туристичних послуг, оцінка та прогнозування його розвитку. Інвестиційна привабливість підприємства туристичної сфери. Правила прийняття інвестиційних рішень. Управління інвестиційною програмою розвитку підприємства туристичної сфери. Інвестиційна стратегія туристичного підприємства. Методичний інструментарій інвестиційного менеджменту
Опис: Тема 1. Теоретичні засади інвестиційної діяльності в туризмі 1.1. Сутність та економічне значення інвестування. 1.2. Категорії інвестицій та інвестиційної діяльності. Класифікація інвестицій. 1.3. Основні поняття та суб’єкти інвестиційної діяльності. Тема 2. Управління реальними інвестиціями підприємства 2.1. Реальні інвестиції та особливості управління ними 2.2. Види інвестиційних проектів та вимоги до них 2.3. Бізнес – планування інвестиційного проекту. Вимоги до розділів бізнес – плану інвестиційного проекту Тема 3. Оцінка ефективності інвестиційних проектів 3.1. Методи оцінки ефективності реальних інвестиційних проектів. Інфляція та вартість грошових потоків 3.2Управління інвестиційними ризиками проекту. 3.3. Удосконалення оцінки ефективності інвестиційних проектів Тема 4. Управління інвестиційною діяльністю підприємства 4.1. Інвестиції на макро - та мікрорівнях. 4.2. Відбір підприємства для інвестування. 4.3. Фінансова звітність підприємства із інвестиційної діяльності Тема 5. Інвестиційний ринок туристичних послуг, оцінка та прогнозування його розвитку 5.1. Інвестиційний ринок туристичних послуг. Його основні складові. 5.2. Оцінка та прогнозування ринку туристичних послуг. 5.3. Інвестиційна привабливість регіонів України з розвитку туристичних послуг. Тема 6. Інвестиційна привабливість підприємства туристичної сфери 6.1. Фактори та умови формування інвестиційної привабливості підприємства сфери туризму 6.2. Методика оцінки інвестиційної привабливості Тема 7. Правила прийняття інвестиційних рішень 7.1. Інвестиційні рішення у менеджменті 7.2. Види інвестиційних рішень у менеджменті 7.3. Системний підхід в управлінні інвестиціями Тема 8. Управління інвестиційною програмою розвитку підприємства туристичної сфери 8.1. Оцінка інвестиційних рішень 8.2. Управління інвестиційними програмами. Організація фінансування інвестиційних програм 8.3. Формування інвестиційних програм за економічними критеріями. Тема 9. Інвестиційна стратегія туристичного підприємства 9.1. Сутність та принципи формування інвестиційної стратегії підприємства. 9.2. Цілі інвестиційної стратегії підприємства та фактори її вибору. 9.3. Етапи формування інвестиційної стратегії підприємства. Вибір інвестиційних рішень. Оцінка інвестицій. Оцінка вартості та розвитку бізнесу.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (40 %) — практичні заняття, усне опитування, контрольна робота • Підсумковий контроль (60%) — іспит (екзамен)
Критерії оцінювання результатів навчання: Практичні заняття оцінюються в 40 б. Екзаменаційний контроль складається із тестової частини (50 б. ) та усної компоненти (10 б.). Загалом екзаменаційний контроль оцінюється в 100б.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Бирман Г., Шмидт С. Экономический анализ инвестиционных проектов: Пер. с англ. – М.: Банки и биржи: ЮНИТИ, 2007. – 360 с. 2. Бланк И.А. Основы инвестиционного менеджмента: В 2 т. – К.: Ника-Центр: Эльга, 2008. – 387 с. 3. Мертенс А.В. Инвестиции. – К.: Киев. инвестиц. агенство, 2007. – 648 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).