Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання (курсова робота)

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.00.O.65
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: к.т.н., доцент Литвиняк Ярослав Мирославович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1.Знати науково-організаційні методи забезпечення взаємозамінності, метрологічного забезпечення вимірювання та контролю, науково-методичні основи стандартизації, методи обґрунтування вибору технічних вимог до точності; основи і методи стандартизації, управління якості та атестації продукції. 2. Аналізувати вплив вхідних параметрів на функціональні показники виробу та його частин. 3.Розрахувати і обґрунтовувати вимоги до точності основних типових з`єднань і їх складових частин в машинобудуванні (гладкі циліндричні, різьбові, шпонкові з`єднання, тощо). 4.Аналізувати та оцінювати вплив призначених допусків на якісні показники виробу і його частин.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: опір матеріалів; технологія конструкційних матеріалів та металознавство; деталі машин. Супутні дисципліни: технологічні основи машинобудування; взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання;
Короткий зміст навчальної програми: Посадки гладких циліндричних з'єднань. Розрахунок калібрів для контролю гладких циліндричних деталей. Посадки підшипників кочення. Посадки різевих метричних з'єднань. Посадки шліцьових з'єднань. Спряження зубчастих коліс. Розрахунок розмірних ланцюгів.
Методи та критерії оцінювання: Потоковий контроль - 30 балів; Кінцевий контроль – 70 балів. Підсумковий контроль - 100 балів;
Рекомендована література: 1. Базієвсько С.Д., Дмитришин В.В. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимі-рювання . Підручник. – К.: Либідь, 2004. - 504 с. 2. Когут М.С., Лебідь Н.М. Основи взаємозамінності, стандартизації, сертифікації, акре-дитації та технічні вимірювання Підручник. – Львів.: Світ, 2010. - 527 с. 3. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання: Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів всіх форм навчання спеціальностей 131 «Прикладна механіка», 133 «Галузеве машинобудування» / Укл.: Я.М. Литвиняк, В.А. Яцюк. – Львів.: Видавництво Національного університету ”Львівська політехніка”, 2015.- 68с.

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.00.O.59
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: к.т.н., доцент Литвиняк Ярослав Мирославович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знати: науково-організаційні методи забезпечення взаємозамінності, метрологічного забезпечення ви-мірювання та контролю; науково-методичні основи стандартизації; методи обґрунтування ви-бору технічних вимог до точності; фізико-технічні та економічні передумови побудовb та вико-ристання Єдиної системи допусків і посадок; застосування методів технічних вимірювань, основи стандартизації та управління якістю продукції. вміти: розрахувати і обґрунтовувати вимоги до точності основних типових з`єднань і їх складових частин (гладкі циліндричні, різьбові, шпонкові з`єднання, тощо); аналізувати та оцінювати вплив призначених допусків на якісні показники виробу і його частин; правильно призначати параметри точності; грамотно оформляти креслення деталей та вузлів стосовно основних норм взаємозамінності; вибирати методи і засоби контролю; володіти принципами системного аналізу і вирішувати основні задачі з управління якості продукції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: опір матеріалів; технологія конструкційних матеріалів та металознавст-во; деталі машин. Супутні дисципліни: технологія машинобудування
Короткий зміст навчальної програми: Вступ. Предмет та завдання дисципліни. Взаємозамінність та її види. Стандартизація, як база взаємозамінності. Стандарт. Значення взаємозамінності, стандартизації та технічних вимірювань для сучасного розвитку машинобудування. Короткі історичні нотатки. Розміри та з'єднання в машинобудуванні. Принцип переважальності, ряди переважальних чисел. Стандартизація параметричних та типорозмірних рядів. Класифікація розмірів та відхилень. Допуски розмірів, посадки. Класифікація та характеристика посадок. Взаємозамінність, стандартизація, методи та засоби контролю гладких циліндричних з`єднань. Єдина система допусків і посадок, ії ознаки та побудова. Призначення, розрахунок та вибір посадок в залежності від умов експлуатації виробів. Методи та засоби контролю гладких циліндричних деталей. Калібри гладкі їх розрахунок та конструкції. Параметри точності виготовлення деталей. Нормування, методи і засоби контролю відхилень геометричних параметрів деталей. Допуски та посадки деталей для встановлення підшипників кочення. Взаємозамінність, стандартизація точності, методи та засоби контролю гладких конічних з`єднань та кутів. Основні норми взаємозамінності. Стандартизація точності, методи та засоби контролю різьбових з`єднань. Основні норми взаємозамінності. Стандартизація точності, методи та засоби контролю зубчастих коліс та передач. Основні норми взаємозамінності. Стандартизація точності, методи та засоби контролю шпонкових та шліцьових з`єднань. Розмірні ланцюги. Методи розв'язування розмірних ланцюгів. Основні поняття про метрологію та технічні вимірювання. Науково-методичні основи стандартизації. Якість промислової продукції. Основні поняття сертифікації.
Методи та критерії оцінювання: Діагностика знань здійснюється за такими методами: захист звітів до лабораторних робіт в усній формі шляхом опитування за тематикою лабораторної роботи; захист контрольної роботи в усній формі шляхом опитування за тематикою контрольної роботи; проведення екзамену здійснюється у письмовій формі за завданнями які складаються з трирівневих завдань. Потоковий контроль – 35 балів. Екзаменаційна оцінка – 65 балів. Загальна оцінка – 100 балів.
Рекомендована література: 1.Когут М.С. та ін. Основи взаємозамінності, стандартизації, сертифікації, акредитації та техні-чні вимірювання: Підручник / М.С.Когут, Н.М.Лебідь, О.В.Білоус, І.Є.Кравець. – Львів: Світ, 2010. – 528 с. 2.Базієвський С.Д., Дмитришин В.В. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання . Підручник. – К.: Либідь, 2004. - 504 с. 3.Бичківський Р.В., Гамула П.Р. Метрологія, стандартизація управління якістю і сертифікація. Навчальний посібник. – Львів. Видавництво Національного університету «Львівська політехні-ка», 2004. – 536 с. 4.Гаврилюк З.І., Кукляк М.Л. Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання. - К.: Вища школа, 1998, 216 с. 5.Желязна А.О., Кирилович В.А. Основи взаємозамінності, стандартизації та технічних вимі-рювань: Навч.посібник.-Житомир:ЖІТІ, 2002.- 616 с. 6.Кирилюк Ю.Є., Якимук Г.С. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. - К. Основа, 2003. – 218 с. 7.Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації. Підручник. – К.: Єв-роп. ун-т фінансів, інформ. систем, менеджм. і бізнесу, 2003.-174 с.