Пакувальне обладнання, частина 1

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.04.E.134
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Шоловій Юрій Петрович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знати: - класифікацію та принципи побудови пакувального обладнання; - особливості конструкцій пакувальних машин в залежності від властивостей продукту пакування та пакувальних матеріалів; - методи розрахунку елементів конструкцій пакувального обладнання; - особливості проектування елементів та вузлів пакувального обладнання; - методики розрахунку продуктивності пакувальних машин; - проблеми, які виникають у процесі роботи пакувального обладнання та шляхи їх усунення. Вміти: - правильно аналізувати стан продукту пакування, властивості та параметри пакувального матеріалу, вимоги технологічного процесу; - вибирати необхідне пакувальне обладнання; - здійснювати проектні розрахунки пакувального обладнання; - проектувати пакувальне обладнання для штучних виробів, сипких матеріалів, в’язких речовин та рідин; - визначати продуктивність машин (різних за конструкцією та способом пакування).
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи автоматизації виробничих процесів; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції; Обладнання та матеріали для виготовлення упаковок; Обладнання для дозування матеріалів. Кореквізити: Пакувальне обладнання, частина 2; Інформаційні процеси та системи у виробництві, частина 2.
Короткий зміст навчальної програми: Упаковка: класифікація, вимоги до упаковки. Технологічний процес пакування у споживчу тару. Способи з’єднання пакувальних матеріалів. Способи пакування. Класифікація та основні вимоги до конструкцій пакувального обладнання. Основні функціональні пристрої пакувального обладнання. Пристрої для подачі пакувальних матеріалів з рулону: основні, допоміжні і додаткові системи, будова та розрахунок. Обладнання для формування упаковки з термозварного рулонного матеріалу. Обладнання для пакування продукції в м’які та напівжорсткі пакети. Обладнання для пакування продукції тривалого зберігання: пакування у вакуумі, у модифікованому газовому середовищі, асептичне пакування. Обладнання для загортання та пакування дрібно-штучної продукції: пристрої орієнтування, завантаження та загортання. Обладнання для закупорювання скляної тари: пристрої для завантаження допоміжних пакувальних засобів; затискні, обкатні та загвинчувальні патрони; визначення необхідних зусиль та крутних моментів. Пристрої і машини для нанесення етикетки, робочі органи етикетувальних машин, характерні компонувальні схеми. Обладнання для пакування продукції у транспортну тару.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (25%); - підсумковий контроль (контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (75%).
Рекомендована література: 1. Гавва О. М., Безпалько А. П., Волчко А. І., Кохан О. О. Пакувальне обладнання. Підручник. - Київ: ІАЦ «Упаковка», 2010. - 744 с. 2. Пальчевський Б.О., Крестьянполь О.А., Бондарчук Д.В. Розрахунок функціональних пристроїв пакувальних машин. – Ред.-вид. відділ Луцького нац. техн. ун-ту. – Луцьк, 2011. - 295 с. 3. Соколенко А. І., Яровий В. Л., Піддубний В. А., Васильківський К. В., Шевченко О. Ю. Моделювання процесів пакування. - Вінниця, 2004. – 272 с. 4. Бройдо Б. Е., Бурляй Ю. В., Рафаильский Ф. Г. и др. Основы расчета и конструирования заверточных и укладочных автоматов. - М.: Машиностроение, 1970.- 288 с.